Foto: DELFI
Cilvēks, kurš var iedvesmot un ar kuru gribas draudzēties. Guru, kurš vienmēr var dot padomu. Patīk meitenēm. Tā K.I.D. kādreizējie aktīvisti apraksta līderi ar iesauku Pavdiks. Īstajā vārdā – Pāvels Nazarovs. Taču vairākas jaunas sievietes saka, ka ir cietušas no viņa darbībām. Viņas – nometnes dalībnieces, viņš – līderis. Šajā rakstā – gan sieviešu liecības, gan Nazarova skaidrojums un atbilde uz jautājumu – kādas sekas viņu sagaidīja?

Šis ir rakstu sērijas "Līdera apskāviens" trešais raksts. Pārējos rakstus var lasīt šeit. Pētījums tapis kopā ar Latvijas Radio, un podkāstus iespējams noklausīties šeit.

Nazarovs ir viens no senākajiem K.I.D. darboņiem, pirmoreiz uz nometni aizbraucis jau 2003. gadā. Nometnes direktora Dmitrija Bočarova un pirmā raksta "varoņa" Pāvela Vereteņņikova tuvs draugs.

Pavdika vārds parādījās jau pirmajā rakstā, kur Marina uzticēja viņam savu stāstu par Vereteņņikovu. Viņš Marinu mierinājis un atbalstījis, tomēr no pētījuma autorēm pieejamās informācijas nekas neliecina, ka Nazarovs būtu mēģinājis panākt Vereteņņikova izslēgšanu no organizācijas.

Trīs sievietes ir uzticējušas "Delfi" un Latvijas Radio savus stāstus par piedzīvoto no Nazarova puses. Notikumi risinājās dažādos gados, bet visi – laikā, kad meitenes K.I.D. struktūrā bijušas dalībnieces. Kā K.I.D. nometnē neformāli teica – "bērni".

Pāvels Nazarovs jeb Pavdiks
Foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook"

Darja: "Es gaidīju, kad tas beigsies"

Pirmajā rakstā jau stāstījām par Darjas pieredzi ar K.I.D. līderi Vereteņņikovu. Viņš jaunietei sekojis līdzi uz ballīti, uz kuru nebija aicināts, pieskāries bez viņas piekrišanas. Neilgi pirms tam Darja saskārās arī ar Pavdiku.

Ar Nazarovu 19 gadus vecā Darja bija iepazinusies 2017. gadā, kad aizbrauca uz savu pirmo K.I.D. vasaras nometni, bet viņas aprakstītais incidents notika tradicionālajā pārgājienā, kas katru gadu tika organizēts pāris nedēļas pēc nometnes noslēguma. Darja stāsta, ka aizbrauca uz pasākumu viena, ne visai iekļāvās kompānijā un jutās mazliet neērti. Viņai šķiet, ka Nazarovs to pamanīja. Vakarā pie ugunskura Pavdiks esot izteicis komplimentus un sarunas temati kļuvuši personiskāki. Gulēt aizgājuši vienā teltī, jo uz pārgājienu Darja aizbraukusi bez telts un publiski pateikusi, ka meklē naktsvietu (viņa skaidro, ka tā K.I.D. pārgājienos mēdza darīt). Palīgā esot pieteicies Nazarovs.

"Viņš sāka tā kā pieskarties man. (..) Kādā brīdī piedāvāja aiziet uz mežu. Man šķiet, ka es teicu – nu jā, OK. Nebija briesmīgi, tas bija dīvaini. Viņš tā kā uzreiz... Mēs pat nerunājām, jo man šķiet, ka tur visu varēja dzirdēt. Turpat aiz priedēm bija vieta, kur visi palika. Ļoti ātri viss notika. (..) Pēc tam es sāku slikti justies. Man šķita, ka viņš bišķiņ dīvaini uzvedas. Nevar teikt, ka man būtu bijusi liela pieredze, ka es jau zinātu, kas ir normāli, kas nav. Man nepatika, kaut kādā ziņā es gaidīju – tas ātri beigsies, es iešu gulēt, viss būs OK," stāsta Darja.

Pēc šīs nakts abi tikušies, Darja paskaidrojusi, ka nevēlas šādu attiecību turpinājumu, un viss arī beidzies. Darja neuzskata, ka šis notikums bija ļoti traumatisks. Tagad viņa nonākusi pie secinājuma – Nazarovs uzskatot: "Ja formāli nesaka nē, tad kā viņš var zināt [ka kaut kas nav kārtībā]?"

Ksenija: "Nevaru pakliegt, bet mēģinu pretoties"

Cita K.I.D. bijusī dalībniece, Ksenija, stāsta – ar Nazarovu iepazinās K.I.D. nometnē, kad jaunietei bija 17 gadi, bet viņam – ap 30. Nometnē Ksenija bija izvēlējusies vienu no kursiem, kuru vadījis Nazarovs. Viņa stāsta, ka nometnē bijusi bez draugiem, nav spējusi integrēties nometnes jauniešu vidē un jutusies vientuļa – uz nodarbībām nāca viena, ar citiem daudz nerunāja. Nazarovs to esot pamanījis un runājis ar viņu, gājis pastaigāties. Jauniete stāstījusi, ka viņai nav bijis kontakta ar pašas ģimeni un šāds pieaugušā cilvēka atbalsts bijis ļoti vajadzīgs.

Tagad, atskatoties uz šiem notikumiem, Ksenija domā, ka Nazarova uzmanība šķita nevainīga, ņemot vērā kopējo K.I.D. "apskāvienu kultūru". Sievietei arī liekas, ka Nazarova interese par viņas ģimeni nebija nejauša: "Visas mūsu pirmās sarunas bija par ģimeni. Man ne īpaši patika ar to dalīties, bet man liekas, ka viņš speciāli interesējās par to, lai noskaidrotu, vai man ir, kam uzticēties, vai man ir atbalsts."


Pāvels Nazarovs. 2013. gads
Foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook"

Arī nometnei beidzoties, abi turpinājuši sarakstīties un ik pa laikam, kaut reti, tikties. Ksenija šo komunikāciju redzēja tikai un vienīgi kā draudzīgu.

Vēlāk, citā jauniešiem domātā projektā, Ksenija iepazinusies ar Nazarova romantisko partneri, viņa vienaudzi Iru, un abas kļuvušas par tuvām draudzenēm. Ksenija jau bija pilngadīga, kad, ciemojoties Iras mājās, ar viņu notika kāds incidents. Tur bijis arī Pavdiks. Ksenija viņam stāstījusi par to, ka ir iemīlējusies kādā vīrietī un drīz lidos uz valsti, kur viņš dzīvo.

Ksenija atceras, ka vienu brīdi Nazarova draudzene bija izgājusi no istabas un Nazarovs pēkšņi sācis dīvainu sarunu: "Viņš man pajautāja, vai es jebkad esmu domājusi par to, ka starp mums varētu kaut kas notikt. Es atbildēju, ka neiebilstu ar viņu vairāk tikties un vairāk ieguldīties draudzībā. (..) Man tas likās ļoti dīvaini, jo viņa man bija tuva draudzene, bet viņš labs draugs, kaut kāds "mismatch" [tulk.: neatbilstība] bija."

Turpinājuši pļāpāt, bet atmosfēra bijusi dīvaina, Nazarovs esot dzēris vīnu, esot piedāvājis Ksenijai, bet viņa atteikusies. Viņš vēlāk aizgājis uz citu istabu parunāt ar draudzeni Iru, bet notikumus pēc tam, kad viņš atgriezās, Ksenija atceras fragmentāri.

"Tālāk, es neatceros, kā tieši, tajā momentā es vienkārši... Vienīgais, ko atceros, – viņš tur manas rokas blakus gultai, viņš mani skūpsta tā, ka paliek zilums uz kakla. Es nevaru pakliegt, bet mēģinu kaut kā pretoties. Tā bija viena sekunde – te mēs sēdējām, runājām, un tad pēkšņi tas viss notiek. Es cenšos izrauties, atstumt viņu ar rokām un kājām, bet man nav spēka rokās un kājās. Vienīgais, kā varu pretoties, ir skrāpēt un kost. No visa spēka iekodu viņam vaigā, tā, ka viņam tecēja asinis, bija zobu nospiedumi uz vaiga un arī kakla. Manuprāt, tas skaidri apliecināja, ka man tas, ko viņš dara, nepatīk. Man gan likās, ka pretošanās viņu vēl vairāk uzvilka un viņam tas patika."

"Tas viss ilga apmēram piecpadsmit minūtes. Ira gāja garām istabai uz tualeti, durvis bija vaļā, bet viņa neko neteica. Vajadzēja dzirdēt, ka tur kaut kas notiek. Tas ir dzīvoklis ar divām mazām istabām, un es nesapratu, kāpēc viņa neko nedara," viņa stāsta.

Ksenija atceras, ka tad, kas viss beidzās, Nazarovs esot kaut ko stāstījis par savām attiecībām ar Iru, ka dzīvojot dubultu dzīvi, tad viņu apkampis un teicis, ka viņa taču zina, ka viņš viņu mīl. Ksenijai izdevies izrauties. Viņa izgājusi laukā uzpīpēt. Pīpējusi vienu cigareti pēc otras. Domājusi, kur palikt pa nakti, jo nebija no Rīgas, bet citur nebija, kurp iet. Tonakt Ksenija tomēr palikusi Iras dzīvoklī un agri no rīta devusies prom. Nākamajā dienā viņa lidoja prom, un draudzība ar Iru arī esot beigusies.

Barbara: "Ķērās klāt kaklam un sāka žņaugt"

Barbara stāsta, ka uz K.I.D. nometni aizbrauca 2015. gadā 16 gadu vecumā. Nometne aizrāvusi – gan nodarbības, gan arī brīvā atmosfēra un neformālās attiecības starp bērniem, līderiem un nometnes vadītāju Dmitriju Bočarovu. Pusaudzei ļoti paticis, ka neesot bijis noteikta gulētiešanas laika. Viņa stāsta, ka nedēļas laikā gulējusi vien 15 stundas, bet naktis pagājušas sarunājoties, spēlējot ģitāru, dzerot tēju.

Nākamajā vasarā aizbraukusi vēlreiz, un tad izveidojies ciešāks kontakts ar Nazarovu. Barbara stāsta, ka Nazarovs sācis pievērst uzmanību viņas draudzenei, vienaudzei. Jau pēc nometnes draudzene ar Pavdiku esot sākusi tikties, bet tad abi izšķīrušies un palikuši draugi. Savukārt pati Barbaras draudzene noliedz, ka būtu bijusi attiecībās ar Nazarovu. Viņasprāt, abi vienkārši draudzējušies. Jebkurā gadījumā tad sākusies viņu draudzība trijatā – gandrīz 30 gadus vecā līdera Pavdika un divu pusaugu meiteņu.

Barbara, līdzīgi kā Ksenija, stāsta, ka Pāvels viņai kļuvis par tēva figūru: "Viņš bija jauks – varēja gan pabarot, gan iemācīt fiziku." Jaunā sieviete stāsta, ka atklājusi Nazarovam visus savus pārdzīvojumus un ļoti uzticējusies.

Dažus mēnešus pēc nometnes visi trīs – Pāvels, Barbaras draudzene Aņa un pati Barbara – kāda projekta ietvaros devušies ceļojumā uz Spāniju. Barselonā palikuši pie paziņas. "Gulējām uz grīdas, es pa vidu starp Aņu un Pavdiku. Pēkšņi Pavdiks sāka mani apskaut. Man tas likās dīvaini, nebiju to gaidījusi. Iečukstēja ausī, lai nevienam to nestāstu un it īpaši Aņai," atminas Barbara.

Tālāk sekojis notikums, kuru Barbara uzskata par ļoti traumatisku savā dzīvē. Tā bijusi tā paša gada K.I.D. ballīte decembrī – veltīta vai nu Jaunajam gadam, vai nu Ziemassvētkiem. Barbara atceras, ka guļvietu neesot bijis daudz un viņa, pilnībā apģērbta, iekārtojusies vienā dīvānā ar Nazarovu un vēl kādu meiteni.

Barbara stāsta, ka Nazarovs sācis viņai pieskarties un noskūpstījis. Viņa bijusi šokā, bijusi kā sastingusi, bet domājusi, ka ar to arī viss beigsies. Bet tomēr nebeidzās.

"Pēc dažām minūtēm viņš sāka aiztikt mani visur. Vilka nost drēbes. Viss notika ļoti klusi, jo blakus gulēja meitene. Skrāpēja muguru ar nagiem. Bija cietsirdīgs un mežonīgs. Glāstīju viņam muguru un teicu – nomierinies, kāpēc esi kā mežonīgs zvērs. Sāku teikt, ka viņu mīlu. Tajā brīdī jau galvā viss bija sajucis. Es vairs nesapratu, kas notiek. Tad pēkšņi viņš ķērās klāt manam kaklam un sāka žņaugt. Es sapratu, ka zaudēju samaņu, sāku gārgt un vairs nevarēju paelpot. Es mēģināju tikt prom, aizgāju uz tualeti," notikumus atstāsta Barbara.

Par šo gadījumu viņa rakstījusi sociālajos tīklos, uz ko reaģējusi arī policija, bet lieta nav uzsākta, jo "nav atrasts noziedzīga nodarījuma sastāvs". Par policijas iesaisti plašāk lasi sērijas sestajā rakstā.

Barbara atceras, ka nākamajā rītā pamodusies, aizgājusi uz tualeti un tur uz ķermeņa pamanījusi divus zilumus, ko piesegusi. Pēc tam aizgājusi uz virtuvi, kur esot sēdējis Nazarovs – tā, it kā naktī nekas nebūtu noticis. Barbara nodomājusi – nu labi, varbūt arī nekas nav noticis – un uztaisījusi viņam kafiju. "Es nezināju, kas ir izvarošana. Es nezināju, kas ir uzmākšanās. Es nezināju, kas ir vara," skaidro Barbara.

Barbara saka, ka mēģinājusi ar Pāvelu runāt par šo gadījumu, bet viņš atbildējis, ka viss esot bijis normāli. "Pēc tam mēs vairs neesam komunicējuši, viņš ir pazudis no manas dzīves," viņa saka.

Satiekot Nazarovu nākamajā K.I.D. nometnē, Barbara izjutusi paniku un šausmas.

Notikušais Barbaras dzīvi ir spēcīgi ietekmējis – grūti veidot ciešas attiecības, uzticēties, jo Pāvels, uz kuru tik ļoti paļāvusies, esot bijis vardarbīgs. Savukārt draugi nav atpazinuši vardarbību viņas stāstītajā un pieļāvuši, ka meitene dramatizējot.

Barbara stāsta, ka laikā, kad apzinājusies, kas ar viņu noticis, vērsusies pie vienas no sievietēm līderēm. "Man atstāstīja, ka viņa esot pateikusi pārējiem līderiem – turiet locekli biksēs," sarunas rezultātu ar šo līderi atceras Barbara.

Pāvels Nazarovs un Dmitrijs Bočarovs. 2013. gads
Foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook"

Izslēdz no organizācijas

2019. gada vasarā Pāvels Nazarovs un Pāvels Vereteņņikovs tika izslēgts no K.I.D. Paziņojumu par to K.I.D. "Facebook" grupā publicējis nometnes direktors Dmitrijs Bočarovs. Kā iemeslu viņš minēja "darbības, kas neatbilst organizācijas vērtībām un uzdevumiem". Sīkāk Bočarovs toreiz neko nav paskaidrojis. Neviens no pētījumā intervētajiem līderiem vai dalībniekiem neapliecināja, ka būtu zinājis par Vereteņņikova un Nazarova izslēgšanas iemesliem.

Tikai 2022. gada nogalē, pēc tam, kad vairākas meitenes publicēja "Facebook" ierakstus par savu pieredzi, K.I.D. vadība publiski atzina, ka Nazarovu un Vereteņņikovu savulaik izslēdza pēc tam, kad saņemtas divas anonīmas sūdzības par seksuālu vardarbību.

Pāvela Nazarova versija

Atšķirībā no Vereteņņikova Nazarovs uzreiz piekrita sarunai. Kad intervija jau bija ierakstīta, viņš paziņoja, ka aizliedz minēt viņa vārdu un jebko, kas ļautu vīrieti atpazīt. "Delfi" un Latvijas Radio tomēr lēma viņa vārdu nosaukt, jo viņam ir būtiska loma gan K.I.D., gan meiteņu stāstos. Turklāt viņa vārds jau bija publiski minēts ierakstos "Facebook".

Attiecības ar Darju Nazarovs raksturo kā divu pieaugušu cilvēku vienas nakts sakaru.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!