Liepājas svētku ceļvedis
IZBAUDI SAVU SVĒTKU STĀSTU
Pasākumi un koncerti gan lieliem, gan maziem
Gada nogale nav iedomājama bez dažādiem kultūras pasākumiem, svētku koncertiem un citām līksmām izdarībām. Īpaši krāšņu un daudzveidīgu programmu pilsētniekiem un viesiem decembrī sarūpējusi Liepāja. No Ziemassvētku melodijām un tirdziņiem līdz teātra izrādēm, ballītēm bērniem un dzirkstošai Jaungada sagaidīšanai pašā pilsētas sirdī – katrs varēs izvēlēties ko sev tīkamu.
Teātra mīļotājiem un kultūras gardēžiem
Ja esat mērojuši ceļu līdz Liepājai, nedrīkst laist garām iespēju apmeklēt Liepājas teātri. Savs baudījums pilsētā gaida arī mākslas mīļotājus.
Decembrī teātris piedāvā gana raibu repertuāru dažādām gaumēm. Pirmssvētku laikā pirmizrādi piedzīvos režisores Kristīnes Brīniņas iestudētā dokumentālā izrāde “Gaišās naktis”. Izrādē tiks stāstīts par trim vīriešiem, kas nonākuši ieslodzījumā, vēl būdami jaunieši. Tāpat arī skatāma Dž.Dž. Džilindžera iestudētā franču komēdija “Vārdiņš”, pēc kuras tapusi arī populārā filma “Le Prenom” (2012. gads). Teātra baudītājiem tiek piedāvāts arī Dmitrija Petrenko stāsts par prieka meklējumiem “1 000 000 labu lietu” un Toma Treiņa iestudētā dramatiskā traģikomēdija “Vilki”.
Režisora Elmāra Seņkova daiļrades cienītāji varēs baudīt šausmu pasaku “Grimmi” un mītisko spēli “Grieķi” (izrāde nominēta 2022./2023. gada sezonas “Spēlmaņu nakts” balvai četrās nominācijās, izrādes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Reinis Suhanovs saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā Gada vizuālā tēla autors). Abas šīs izrādes iekļaujas triloģijā, kas aizsākās ar izrādi “Šekspīrs”.
Liepājas teātris sarūpējis muzikālu baudījumu, kas pie sirds ies ne tikai pieaugušajiem, bet arī pašiem mazākajiem kultūras dzīves mīļotājiem. Decembrī divreiz tiks izrādīta Mārtiņa Kalitas iestudētā muzikālā izrāde visai ģimenei “Mariači Ziemassvētki”. Savukārt 16. decembrī sāksies Liepājas teātra tradicionālais svētku koncertu maratons. Šogad skatītājiem tiek piedāvāts koncerts “Mājupceļš” – simbolisks stāsts par īpašo ceļu uz Ziemassvētkiem. Tas būs klausāms ne vienu reizi vien līdz pat 30. decembrim.
Izstāžu mīļotājus ciemos gaida galerija “Romas dārzs”, kur joprojām būs apskatāma autordarbu un fotogrāfiju izstāde “Figurālā māksla. 21. gadsimts. Lelles”. Izstādes ekspozīcija veidota no bijušo Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivālu dalībnieku dāvinātajiem autordarbiem, ko papildina figurālo skulptūru fotogalerija, kas atspoguļo dažādu valstu autoru profesionālās leļļu mākslas stila un pielietojamo materiālu daudzveidību. Autordarbu un fotogrāfiju izstāde aizsāk vairāku izstāžu ciklu, kas līdz gada beigām piepildīs galerijas “Romas dārzs” Leļļu Mākslas un dizaina muzeja izstāžu zāles un būs veltīts muzeja pirmajai dzimšanas dienai Liepājā.
Noteikti vērts iegriezties arī Parka paviljonā Miķeļa Valtera ielā 3. Tur apskatāma Liepājā dzimušās gleznotājas Līgas Ķempes miniatūru izstāde. Šī gada vasaru viņa kā rezidējošais mākslinieks pavadīja Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidencē, kur visas vasaras garumā strādāja arī pie daļas no šajā izstādē apskatāmo darbu radīšanas.
Svētku koncerti dažādām gaumēm
Daudzu "obligāti jāapmeklē" sarakstā, viesojoties Liepājā, ir koncertzāle "Lielais dzintars", un ne velti – arī gada skaistāko svētku noskaņās tur sarūpēti pasākumi dažādām gaumēm.
9. decembrī gan lieli, gan mazi tiek aicināti atklāt to, kas patiešām svarīgs, aizraujošā muzikālā piedzīvojumā “Muš(-ūž)īgais lidojums”. Šī bērnu opera stāsta par Liepājā dzīvojošu mušu, kura uzzina, ka mušas vidējais dzīves ilgums ir vien 28 dienas. Viņa nepavisam nav mierā ar tik īsu mūžu, tādēļ izlemj darīt visu, lai kļūtu mūžīga.

16. decembrī uz “Lielā dzintara” skatuves ar īpašu svētku programmu uzstāsies pasaulslavenais Londonas gospeļkoris, kas jau vairākus gadu desmitus ierindojies pasaulē labāko profesionālo koru sarakstā, gūstot arī augstus panākumus Lielbritānijas talantu šovā “Britain’s Got Talent”.

28., 29. un 30. decembrī nedrīkst palaist garām Liepājas simfoniskā orķestra Vecgada koncertus, kuros galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā kopā ar dziedātāju Marlēnu Keini un ukraiņu vijolnieku Dmitro Tkačenko atskaņos gan ugunīgu un dzirkstošu spāņu komponistu mūziku, gan spāniskas melodijas no franču komponistu Morisa Ravēla, Žorža Bizē zelta repertuāra.

Decembrī “Lielajā dzintarā” koncertēs arī iemīļotais mūziķis Igo un mūziķu apvienība “Tev tuvumā”. Savukārt mazos klausītājus īpašā Jaungada koncertuzvedumā priecēs lapsiņa Tuta ar radošo komandu “Tutas lietas”.
Ziemassvētku ieskandināšanas lustes
Jautras rotaļas tiem, kuri vēl tic pasakām, un dāvanu sarūpēšanas prieks – lietas, bez kurām skaistais svētku gaidīšanas laiks nav iedomājams.
Līdz ar pilsētas galvenās egles atklāšanu Liepāja tradicionāli iemirdzēsies krāsainās gaismiņās un dekoros. Ziemassvētku noskaņa tiks uzburta arī ar dažādām aktivitātēm un līksmām izdarībām. Liepājas Latviešu biedrības nams 17. decembrī aicina uz Ziemassvētku ballīti bērniem. Biedrības nama lielajā zālē piestās ceļojošais leļļu teātris “Maska” ar krāšņu uzvedumu. Iemīļoti pasaku varoņi – Sniegbaltīte, Sarkangalvīte un Sunītis – aicinās iesaistīties jautrās rotaļās, bet pie lielās svētku egles varēs sastapt vaigā pašu Ziemassvētku vecīti.
Arī bez andelēšanās neiztikt! 22. un 23. decembrī Rožu laukumā norisināsies Ziemassvētku amatnieku un mājražotāju tirdziņš. Godā tiks celti pašu meistaru rokām izloloti un ar mīlestību pagatavoti ekoloģiski lauku labumi un Latvijas amatnieku darinājumi no vistālākajiem Latvijas novadiem. Vienuviet būs atrodams viss svētku galdam un oriģinālām dāvanām.
Jaunā gada sagaidīšana
Labs gads ir labi jānoslēdz un ar vērienu jāpaver durvis nākamajam – 2024. gadam.
Uz svētku skatuves Rožu laukumā stundu pirms un stundu pēc pusnakts liepājniekus un pilsētas viesus gaidīs svinīgs un muzikāli enerģisks pasākums. Ļaujoties mūsdienīgām noskaņām, pirms gadumijas ar enerģisku un ekspresīvu uzstāšanos priecēs pazīstamā instrumentālā grupa “Dagamba”, savukārt jau pēc jaunā gada iestāšanās varēsim baudīt vienas no šobrīd aktuālākajām Latvijas mūzikas grupām – “Sudden Lights” – sniegumu.

Apmeklētāji varēs baudīt iespaidīgu un kvalitatīvu skatuves sniegumu, pienācīgi atvadoties no aizejošā un ar jaunām idejām un spēku sagaidot jauno gadu. Jaunā gada iestāšanās brīdī, tieši pusnaktī, sagaidīsim to ar iespaidīgu svētku konfeti, krāšņām skatuves gaismām un spēcīgu mūziku.
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Līga Švāne, Kristīne Melne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Ralfs Eglītis
FOTO
Kārlis Volkovskis
Projektu vadība
Žanete Kļaviņa
Mediju komunikācijas ekspertS
Lauma Simanoviča
IZSTRĀDE
Ervīns Malnačs