Liepājas gaismu pasaka
IZBAUDI SAVU SVĒTKU STĀSTU
Krāšņākās vietas svētku noskaņas meklējumos
Lai gan Liepāja ierasti tiek dēvēta par vēju pilsētu, gada nogalē tai pavisam noteikti var tikt piedēvēts arī ziemas pasaku valstības tituls. Ziemassvētku un gadu mijas gaidās pilsēta bagātīgi ietērpusies gaismiņās un dažādos rotājumos, priecējot ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī viesus. Dodamies Liepājas svētku rotājumiem pa pēdām!
Arī šogad galvenais svētku rotājums ir pilsētas lielā egle pašā Liepājas sirdī – Rožu laukumā, kas tradicionāli ir arī vieta, kur tiek sagaidīta gadumija. Tepat blakus svētku noskaņu uzbur gaismiņām rotātais tiltiņš un Adventes vainags – vides objekts ar staltām, mirdzošām svecēm. Lampiņas eglē krāšņi iemirdzējās 1. decembrī, un līdz ar tām – daudzie un dažādie rotājumi pilsētvidē. Arī Annas tirgū Jaunliepājā un Atmodas dārzā Karostā slejas divas greznas svētku vēstneses, kuru rota pieskaņota pilsētas svētku tērpam.
Svētku rotājumi no centrālās egles gluži kā gaismiņu ceļš aizritinās uz visām debess pusēm. Glītu un svinīgu ietērpu ieguvusi Peldu iela. Savukārt Tirgoņu iela ir bagātīgi izdekorēta ar mirdzošām bumbām un spuldzītēm. Krāšņas dekorācijas apskatāmas arī Lielajā ielā. Savukārt Ķempes ielā un Ziemeļu ielā atkal vizuļo ielu laternu rotājumi, bet Kūrmājas prospekta satiksmes apļa viducī saripojušas gaismas bumbas.
J. Čakstes laukumā aplūkojama svētku lidmašīna, bet laukumā pie Liepājas Universitātes bērnus un pieaugušos atkal priecē krāšņais Gaisa balons. Šis zīmīgais vides objekts nu jau kļuvis par Liepājas svētku rotas vienu no pazīstamākajiem simboliem, pie kura ne viens vien iemūžinājies skaistā foto, iejūtoties ziemas pastkartes cienīgā ainā.
Liepājniekus un viesus šogad priecē un pārsteidz arī jauni un pavisam oriģināli rotājumi. Viens no tiem atrodas skvērā pie tirdzniecības nama "Kurzeme", kur simboliskā stikla sniega bumbā redzams "Betlēmes stāsts". Ja "Kurzemes" skvērā liepājniekus un pilsētas viesus Ziemassvētkos sagaida kristīgā svētku dekorācija, tad Kārļa Zāles laukumā – laicīgā. Tur izvietotas lielizmēra arkas – simboliski tradicionālās stikla sniega bumbas ietvari. Tie ieturēti vienotā stilā ar "Betlēmes stāsta" dekorāciju.
Nedrīkst nepieminēt, ka ik dienu cauri pilsētai kursē arī Ziemassvētku tramvajs, kas tradicionāli pārsteidz ar oriģinālu un īpaši svinīgu dekorējumu. Pilsētas tramvaja maršruts ir ļoti ērts veids, kā apskatīt Liepāju gandrīz no viena gala līdz otram, omulīgi iekārtojoties pie loga un baudot izgreznotās pilsētvides ainiņas. Rotājumi meklējami dažādos Liepājas rajonos, ne tikai Liepājas centrā, un tie mirdz gan uz ēku fasādēm, gan arī kokos, uz laternām, namu skatlogos un pat uz ēku jumtiem.
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Līga Švāne, Kristīne Melne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Ralfs Eglītis
FOTO
Kārlis Volkovskis
Projektu vadība
Žanete Kļaviņa
Mediju komunikācijas ekspertS
Lauma Simanoviča
IZSTRĀDE
Ervīns Malnačs