Kā plānot maltītes - __________, ietaupot laiku un naudu
"Šis mums visiem garšo", "to varētu beidzot pagatavot" un "akcija, nevar neņemt" – tā iepērkoties, grozs ir pilns, iztērēta prāva summa, bet mājās – haotiskas dzīres. Šāds iepirkšanās modelis regulāri atkārtojas, bet vai esi paēdis veselīgi? Plānotas nedēļas maltītes palīdz ēst daudzveidīgi un sabalansēti, ietaupīt naudu, laiku un rada mazāk pārtikas atkritumu.

Sperot pirmos soļus nedēļas ēdienkartes plānošanā, jāapzinās, ka būs jāizvērtē pašreizējie ēšanas paradumi. Vispirms – atkārto zināšanas par veselīgu un sabalansētu uzturu. Tad izvērtē ģimenes ritmu – cik ir kopīgu ēdienreižu mājās? Bet pēc tam aizpildīsi "robus" un saliksi nedēļas plānu. Kā to sākt darīt?
Lai daudzveidīgi un sabalansēti – atkārto uztura pamatus
Atcerēties precīzas veselīga uztura proporcijas līdz pēdējam gramam ir apgrūtinoši. Par laimi, uztura speciālisti ieviesuši daudz vienkāršāku modeli – šķīvja principu. Kā skaidro "Rimi Bērniem" veselīgas ēšanas eksperte un sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina, pamatideja ir – skaties savā šķīvī un liec produktus atbilstošajās proporcijās.
½ šķīvja: dārzeņi, salāti, zaļumi, augļi, ogas
¼ šķīvja ogļhidrātus saturoši produkti: griķi, rīsi, auzu pārslas, makaroni, mieži, grūbas, putraimi u. c. graudaugu produkti, maize vai kartupeļi
¼ šķīvja olbaltumvielas saturoši produkti: piens un tā produkti, olas, gaļa, zivis, jūras veltes, pākšaugi, tostarp soja, arī rieksti un sēklas
1 tējkarote šķīvja vidū – tauki: olīveļļa, kokosriekstu eļļa, sviests u. c.
2 saujas augļu un 3 saujas dārzeņu – vismaz tik daudz dienā ir jāapēd pieaugušajam. Paslēp dārzeņus brokastu omletē vai pusdienu kotletēs, ja gribas uzkost – apēd ābolu vai banānu.
Ņem vērā arī sezonu – kādi svaigi dārzeņi un augļi pieejami? Ieskaties "Rimi" iknedēļas bukleta augļu un dārzeņu pieciniekā, kur sezonāli atradīsi gardākos un izdevīgākos piedāvājumus. Tāpat nevairies no saldētu dārzeņu un ogu maisījumiem – tad vienmēr ledusskapī būs veselīga un ātri lietojama alternatīva.
  • Neaizmirsti graudaugus
    Saliktajiem ogļhidrātiem jābūt šķīvī, citādi ātri vien jutīsi izsalkumu.
  • Izvēlies veselīgāko
    Ja iespējams, lieto uzturā pilngraudu produktus – kā makaronus, tā kviešu un auzu miltus, un rudzu maizi.
  • Gaļa 4–5 reizes nedēļā
    Visēdāji nedēļas laikā ēdienkartē var iekļaut 2–3 reizes putnu gaļu un 2 reizes liesu sarkano gaļu.
  • Veģetāriešiem – olbaltumvielas
    Ja neēd gaļu, lūkojies, lai ēdienkartē ir pietiekami daudz alternatīvu – tofu, konservētas pupiņas u. tml.
Ieviešot veselīgākus ēšanas paradumus, nevajag kategoriski atteikties no saldumiem. Tomēr tos nevajadzētu ēst katru dienu. Ievies vienu našķu dienu nedēļā, pārējā laikā kārumus aizvietojot ar svaigiem augļiem un ogām vai to sukādēm.
Gatavot garšīgāk un daudzveidīgāk nav sarežģīti, ja ielāgo pamatus un izvēlies dažādus produktus. Ja katru dienu ēdīsi vien makaronus ar gaļu, tas nebūs veselīgi. Jaunu garšu ceļojumā aizvedīs arī garšvielas – nevairies izmantot kaltētus garšaugus un to maisījumus, neapstājoties tikai pie sāls un pipariem.

Svešo nosaukumu dārgākos graudaugus droši var aizstāt ar grūbām, dažādiem putraimiem, kuskusu, pat rīsiem vai maziem makaroniem. "Rimi Gardēdis" un šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka salīdzinoši dārgākas zivis pirkt tad, kad tām ir akcija, nopirkt veselu zivi un izfilēt. Jebkura cita zivs no saldētavas arī būs laba un lēta alternatīva, tikai svarīgi atcerēties, kā to pareizi atlaidināt – ieliec uz nakti ledusskapī, lai tā lēnām atkūst.

Domājot ne tikai par ģimenes budžeta, bet arī planētas saudzēšanu, laba alternatīva maltajai gaļai ir sojas graudi. Šis produkts ir uz pusi lētāks un dabai draudzīgāks, turklāt to var ilgāk uzglabāt ledusskapī.
Nedēļas ēdienkartes plāns – ņem vērā ģimenes vajadzības un ritmu
Plānojot nedēļas ēdienkarti, protams, uz papīra var salikt 3x7 ēdienreižu plānu četriem ēdājiem, garu sarakstu ar produktiem, un – uz veikalu! Bet vai tas tiešām ir vajadzīgs? Paskaties uz ģimenes vajadzībām un ritmu no malas. Plānojot ģimenes nedēļas uzturu, jāpiedomā, kādas ēdienreizes ģimenes locekļi ietur mājās kopā. Visbiežāk tās ir brokastis un vakariņas, līdz ar to produktu saraksts ir jāveido, balstoties uz to.
  • 10–12 pamatēdienu idejas –
    tieši tik ir gana, lai varētu izplānot ēdienkarti vairākām nedēļām, un receptes neapniktu.
Nākamais solis plānošanā – izveidot to ēdienu sarakstu, kas ģimenei garšo. "Mūsu ģimenē ēdienkarte top, balstoties uz pieciem ēdieniem, kurus gribētos pagatavot. No produktu sastāvdaļām, kas varētu palikt pāri, tad arī domājam pārējos ēdienus," stāsta Baranovskis. Piemēram, viņa ģimenes galvenais nosacījums – vismaz divām ēdienreizēm nedēļā jābūt ar jūras produktiem, divām ar gaļas, bet trim ēdienreizēm – veģetārām.

Lūk, Normunda Baranovska nedēļas ēdienkartes plāns iedvesmai:
Receptes un pilnu produktu sarakstu atradīsi šeit.
Rakstot plānu nedēļas ēdienreizēm, fiksē, kuras būs visai ģimenei kopīgas, bet kuras – vienam vai diviem ēdājiem. Palūko, kas no produktiem mājās jau ir. Tad būs vienkāršāk pielāgot nedēļas iepirkumu sarakstu. Nepērc produktus, kas negaršo, – ja neesat zivju un jūras velšu cienītāji, pieturieties, piemēram, pie viena zivs veida nedēļā, bet tāda, ko tiešām ēdīsiet. Ieviešot jaunus produktus ēdienkartē, to ieteicams darīt pamazām, nevis krasi.
Dienās, kad gatavošanai laika būs maz, ieplāno viegli pagatavojamus ēdienus, bet sarežģītākus atstāj brīvdienām. Un neaizmirsti par zupām – tās var pagatavot veselīgas, garšīgas un ēst arī vairākas dienas, īpaši, ja gatavot nav laika. Ja pietrūkst ideju, dažādībai vienmēr vari ielūkoties "Rimi" recepšu sadaļā!
Maltīšu plānošana palīdzēs ietaupīt laiku, neizšķiežot to klīšanai pa veikalu un nemitīgai gatavošanai. Savukārt konkrēts saraksts mazinās iespēju nopirkt ko lieku – tātad ietaupīsies nauda!
Projekts sadarbībā ar:
Saturs
Ketija Nuķe-Osīte
Redaktors
Kristīne Melne
Dizains
Māris Rītiņš
Foto
"Rimi" publicitātes foto, "Shutterstock"
Projekta Vadība
Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Lauma Simanoviča