Kā iepirkties _______? Izveido sarakstu un izpēti nocenotās preces
Tālredzīgi pirkumu plānotāji zina – uz veikalu nedrīkst doties tukšā dūšā, bez iepirkumu saraksta un akciju bukletu izpētes. Pretējā gadījumā groziņš piepildīsies ar impulsīviem pirkumiem, bet pārtikas budžets būs pārtērēts. Kā gudri iepirkties, izmantot tehnoloģiju priekšrocības un ietaupīt?

Var darīt dažādi – iet uz veikalu katru dienu un pirkt vajadzīgo, reizi nedēļā vai pat reizi mēnesī, pēc tam piepērkot tikai svaigos produktus. Katram ir sava metode, gatavošanas pieeja un plāni, tomēr būtiskākais, kas jāņem vērā, – izlieto visus produktus, kurus nopirki. Taupīgajiem vērts ielāgot – izdevīgāk būs ne tikai iegādāties akcijas produktus, bet domāt arī par pirkšanu un uzglabāšanu vairumā. Lūk, principi, kurus ieviest savā ikdienā!
Kā veidot sarakstu, un kurus produktus pirkt priekšdienām
Plānot pirkumus ir noderīgi – tas ne tikai palīdz aizmāršīgajiem, bet arī ļauj ietaupīt naudu, jo nenopirksi neko lieku. Arī pirkumu saraksts jāveido gudri, ņemot vērā gan akcijas, gan produktu derīguma termiņus un iepakojuma izmēru. "Rimi Gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka bāzes produktus, piemēram, kartupeļus, gaļu vai zivi, iegādāties vairākām ēdienreizēm. Tu taču nedosies uz veikalu trīsreiz nedēļā, lai katru reizi nopirktu četrus kartupeļus? "Tāpat lētāk ir pirkt veselu cāli vai zivi un pagatavot vairākus ēdienus, nekā iegādāties filejas vienai maltītei," norāda Baranovskis.

Maciņam draudzīgāku iepirkumu sarakstu izveidosi, ja nepārspīlēsi ar nepieciešamā daudzumu. Šķīvī gaļas gabalam nav jāaizņem visa platība, tā vietā izvēlies mazāk, bet nopērc vairāk dārzeņu. Šefpavārs iesaka gaļu pirkt nevis jau safasētu, iepakojumā, bet uz svara – tā nenopirksi vairāk, nekā vajag. Vienmēr izvērtē arī receptē norādīto sastāvdaļu daudzumu.
""Rimi" receptes, kurās var atrast labu iedvesmu dažādu maltīšu pagatavošanai, parasti ir aprēķinātas četriem vai pieciem pieaugušajiem. Ja ģimenē ir bērni, četratā pilnīgi pietiks ar trīs porcijām paredzēto produktu daudzumu!"
Runājot par tiem produktiem, kuriem vienmēr jābūt mājās, Baranovskis vispirms aicina domāt par saldētavas saturu – piepildi ar dārzeņiem, ogām, sēnēm, kā arī nesmādē saldētas gatavās maltītes. Pa rokai turi arī ātri pagatavojamus graudaugus – kuskusu, bulguru, dažāda veida makaronus. Šefpavārs aicina arī neaizmirst par stabilu garšvielu plauktiņa sastāvu – buljona kubiņiem, garšvielu maisījumiem gaļas un dārzeņu ēdieniem u. tml. Tad vienmēr maltīti varēsi pagatavot ātri un garšīgi!

Ielāgo – mājās krājumus veido no produktiem, kurus tiešām ikdienā patērē. Ar lielu atlaidi vērts pirkt produktus ar ilgu derīguma termiņu – konservējumus, visus sausos produktus (no miltiem līdz rīsiem un citiem graudaugiem), kaltētus pākšaugus, cepumus un visu, ko lieto ļoti bieži. Ideāli to visu pirkt, ja ir patīkamas atlaides!
Cilvēki parasti "dzen uz apli" apmēram 10 pārbaudītas receptes – to kontekstā arī jādomā akciju un lielu atlaižu laikā. Piemēram, ja labprāt ēd lasi, pat ar pēdējās dienas atlaidēm var droši pirkt veselu lielu lasi. Filejas izcepsi vakariņās uzreiz, pārējo vari iesālīt – pareizi iesālīts lasis ir ēdams pat vairākas nedēļas. Un tad vēl paliek kauli, galva, aste un āda buljonam vai zupai.
Nepērc lielos daudzumos produktus, kuriem akcijas ir diezgan bieži. Piemēram, sieram, svaigai gaļai, dārzeņiem un citiem svaigajiem produktiem, kas jāpagatavo pāris dienu laikā. Priekšdienām iegādāties produktus visas nedēļas maltītei pa spēkam būs viena vai divu cilvēku mājsaimniecībās, kad var stingri pieturēties pie plāna. Sarežģītāk ir ģimenēm, kurās ir bērnudārza un skolas vecuma bērni.

Bērni gluži vienkārši ir kaprīzāki un izvēlīgāki. "Tāpēc ģimenēm ar bērniem labs paņēmiens ir saplānot piecu dienu ēdienkarti trim dienām – tātad ar rezervi, rēķinoties, ka ne visus produktus iztērēsi tieši tad un tieši tādā veidā, kā plānots," stāsta Baranovskis.
Nevairies no nocenotajiem produktiem
Lielisks veids, kā ietaupīt, ir "Rimi" nocenoto produktu plaukti. Turklāt nemaz nav jādodas uz veikalu, lai izpētītu, kas tajos atrodams. "Rimi" lietotnē vari atzīmēt tuvāko veikalu un izpētīt, kas labs konkrētajā dienā pieejams, jo sarakstu regulāri atjauno.

To izmanto arī Normunds Baranovskis: "Laikus izpēti, kur ir akcija, piemēram, biezpienam, un no tā izveido ēdienkarti – mājās jau ir kartupeļi un krējums, vēl jāpiepērk siļķe, un gatavs! Viens produkts var kļūt par pamatu un iedvesmu visai maltītei."
  • 90% piedāvājuma – gaļa, zivis, piena produkti, olas, maize.
    Nocenotie produkti lielākoties ir ar pēdējo dienu termiņu. Nebaidies no tā, jo uz iepakojuma pārsvarā norādīts ieteicamais datums, un to droši vari izmantot!
Šefpavārs iesaka divas receptes, ko pagatavot no visbiežāk nocenotajiem produktiem!
Slinkie tīteņi 45 minūtēs četrām personām
Tev vajadzēs:
400 g maltās gaļas
eļļa apcepšanai
1–2 ēdamk. garšvielu ar sāli vai 1 buljona kubiņš (pēc izvēles)
800 g kāposta
400 g ziedkāposta
skābais krējums pasniegšanai
Katlā lej eļļu un liec cepties malto gaļu kopā ar garšvielām vai buljona kubiņu. Pielej aptuveni 150 ml ūdens un pievieno smalkāk sagrieztu kāpostu un ziedkāpostu. Ja visu uzreiz nevari ielikt katlā, liec tik, cik tajā saiet, bet pārējo pēc aptuveni 5–10 minūtēm, kad kāposti sautējoties nedaudz zaudēs apjomu. Sautē katlā zem vāka, ik pa laikam apmaisot, līdz kāposti mīksti. Pasniedz ar krējumu.
Maizes sacepums ar ķiršiem pusstundā
Tev vajadzēs:
420 g tostermaizes
220 ml piena
2 vistu olas
80 g cukura + 1 ēdamk. apbārstīšanai
400 g saldētu ķiršu vai citu ogu
200 ml saldā krējuma
1 tējk. cukura
Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Nedaudz atlaidini ogas un liec cepamtraukā. Sajauc pienu ar olām un cukuru. Pārgriez maizes šķēles uz pusēm.
Iemērc maizi pienā un kārto virs ogām. Atlikušo pienu ielej traukā. Pārkaisi maizi ar cukuru un liec cepties cepeškrāsns apakšējā plauktā aptuveni 15–20 minūtes.

Saputo saldo krējumu ar cukuru un pasniedz ar sacepumu. No pagatavotā būs gana sešiem ēdājiem.
Iepērcies efektīvi un taupi laiku – tehnoloģiju priekšrocības
Laiku un naudu ietaupīt palīdzēs arī dažādi tehnoloģiskie risinājumi, kas "Rimi" ieviesti papildus klasiskajam iepirkšanās veidam ar skaidru naudu un parastajām kasēm. Jārēķinās gan, ka tādā gadījumā nāksies sadraudzēties arī ar viedierīci un maksājumu karti, lai tiešām maksimāli izmantotu priekšrocības.
  • Pašapkalpošanās kases –
    skenē savus pirkumus pats, samaksā ar karti un ātri vien būsi iepircies.
  • Pašapkalpošanās skeneri –
    skenē produktus, tiklīdz izņēmi no plaukta, ieliec groziņā un dodies apmaksāt pie pašapkalpošanās kases.
  • Skenē ar telefonu –
    princips tāds pats kā ar pašapkalpošanās skeneri, tikai tā vietā izmanto viedtālruni un "Rimi" lietotni.
  • "Rimi" e-veikals –
    pasūti preces mājaslapā, atzīmē vēlamo saņemšanas veidu (piegāde uz mājām vai preču izņemšana veikalā) un saņem pirkumu grozu.
Iepirkšanās ar pašapkalpošanās skeneri vai telefonu krietni paātrinās procesu, jo pie kases nāksies vien par produktiem samaksāt un pārlikt no groziņa iepirkumu maisiņos. Nekādas papildu cilāšanas! Skenēšanas laikā arī redzēsi aktuālo pirkumu summu, kas ļaus sekot līdzi tēriņiem uzreiz. Lietotnei ir arī patīkama priekšrocība – tajā vari izveidot pirkumu sarakstu un iepērkoties izsvītrot jau groziņā ielikto.
Projekts sadarbībā ar:
Saturs
Ketija Nuķe-Osīte
Redaktors
Kristīne Melne
Dizains
Māris Rītiņš
Foto
"Rimi" publicitātes foto, "Shutterstock"
Projekta Vadība
Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Lauma Simanoviča