_________________:
Vai maltīšu plānošana palīdz ģimenei ietaupīt naudu?
Reizēm šķiet, ka pārtikai nemaz tik daudz netērē, taču, ja aprēķini bilanci, esi pārsteigts. Katru mēnesi apēdam pat pustūkstoti eiro. Cik daudz naudas četru cilvēku ģimene var ietaupīt, ja maltītes un iepirkumu saraksts ir rūpīgi izplānots? Uz šo jautājumu centāmies atbildēt, īstenojot nedēļu ilgu eksperimentu.
Iepriekš nelikās, ka pārtikas budžetā valdītu izšķērdība. Esam standarta ģimene – mamma, tētis un divas pirmsskolas vecuma meitenes (6 un 3 gadu vecas). Jā, ar mazākajām gardēdēm reizēm stipri jāvienojas, jo viņas ir cimperlīgākas, bet kompromisu atrodam. Iepērkamies ar sarakstu, izpētām akciju bukletus. Taču beigās groziņā gluži spontāni iekrīt kāds produkts, bet gatava plāna maltītēm nav, tikai improvizācija pēc vēlmju aptaujas. Vairāk gatavojam brīvdienās, jo tad visi četri esam mājās. Citkārt baudām maltīti kādā kafejnīcā.

Lielākā problēma ir darbadienu vakariņas – pārrodamies vēlu, īsti nav spēka un laika, bet bērniem drīz vien jādodas gulēt. Parasti svētdienās lielā katlā gatavojam kādu sātīgu zupu vai sautējumu, ko var ēst arī aizņemtā pirmdienā un otrdienā. Plāna neesamība parasti noved pie tā, ka iepirkumu groziņā iespraucas kāds pusfabrikāts, jo bērniem taču vieglāk iebarot vistas nagetiņus. Un vecākiem – padoties, ja atvases izlūdzas kādu našķīti.
  • 500 eiro –
    tik daudz mūsu ģimene iztērēja janvārī pārtikas veikalos un maltītēs ārpus mājas.
    Septiņās dienās tie ir 113 eiro.
Lai nekāptu uz veciem grābekļiem, pirms eksperimenta izvirzījām vairākus konkrētus mērķus. Vai tas palīdzēs ietaupīt nervus, laiku un naudu? To redzēsim!
Eksperimenta mērķi:
  • Izplānot nedēļas maltītes,
    īpaši izceļot visai ģimenei kopīgās.
  • Ļauties improvizācijai, bet pārdomātai!
    Sekot līdzi, kā izmantot atlikušo kokosriekstu pienu, kukurūzu un citus produktus lietderīgi.
  • Meklēt izdevīgākos piedāvājumus,
    apskatot akciju bukletus, "Rimi" lietotnes piedāvājumus un nocenoto produktu plauktus.
  • Rūpīgi plānot iepirkumu sarakstu,
    neaizmirstot iekļaut ģimenes iecienītākos produktus.
Esam raduši veidot arī nelielus pārtikas krājumus. Vienmēr izdevīgāk iegādājamies ilgi uzglabājamus produktus (konservējumus, saldētos dārzeņus un ogas, mērces, eļļu u. tml.). Šādi varam uzburt ātras vakariņas "no nekā", papildināt svētdienas pankūkas vai jebkuru citu maltīti, lai tā būtu pilnvērtīgāka. Eksperimenta rezultātā dalāmies arī ar receptēm, kas varētu noderēt par iedvesmu ēdienkartes plānošanā.
Uz veikalu ar sarakstu un plānu
Nedēļu ilgajam eksperimentam izvēlējāmies neparastāku nogriezni – no trešdienas līdz otrdienai (21. – 27. februāris). Tas tāpēc, ka otrdienās parasti mainās akciju bukleta piedāvājums, bet trešdienās "Rimi" veikalos dārzeņiem, augļiem un ogām ir 15% atlaide. Mūsuprāt, ideāli, lai varētu izdevīgi iepirkties vairākām dienām!

Pirms doties uz veikalu, ar vīru secinām, ka stabili varam plānot darbadienu vakariņu un brīvdienu ēdienreizes. Tā kā bērni trīs ēdienreizes bauda bērnudārzā, par brokastīm un pusdienām darbadienās jādomā vien pieaugušajiem. Šeit ļausim sev vaļu improvizācijai, gan piedomājot, lai maltītes ir olbaltumvielām un dārzeņiem bagātas, nepārspīlējot ar ogļhidrātu daudzumu. Tātad: olām un biezpienam būt!
Trešdien dodos uz veikalu ar sarakstu "Rimi" lietotnē. Turpat aktivizēju atlaidi svaigajiem dārzeņiem un augļiem. Pārtiku sapērku tik, cik varu panest, ne visai nedēļai uzreiz, primāri izvēloties svaigos produktus turpmākajām trim dienām. Čeka summa – 29,40 eiro. Īpašs prieks par to, ka šonedēļ ir akcija 1 kg ķirštomātu iepakojumam, ar to būs gana visai nedēļai.

Nocenoto produktu vitrīnā paņemu malto gaļu – noderēs vakariņām –, divas paciņas graudainā biezpiena brokastīm, kā arī kaulu maisījumu zupai, kuru mājās ielieku saldētavā, jo to izmantosim svētdien. Šodien atliek tikai pagatavot vakariņas, jo visa ģimene aizņemta darbos un pulciņos.
Radoši vecāki vienmēr atradīs veidu, kā bērniem iemānīt kādu papildu dārzeni. Tāds ir arī vakariņu plāns, iedvesmojoties no "Rimi Gardēži" šefpavāra Normunda Baranovska. Maltās gaļas un dārzeņu mērcei izmantošu kulinārijas auzu krēmu, jo viens no bērniem nevar lietot laktozi saturošus produktus. Auzu krēmam ir arī savs labums – tas ir biezāks, mērce izdodas tumīgāka, tāpēc nevajadzēs pievienot miltus.

Tā kā viens no mūsu ģimenes mērķiem ir samazināt izdevumus par našķiem, pagatavoju arī ļoti vienkāršus gardumus visai nedēļai.
Maltās gaļas un dārzeņu mērce ar auzu krēmu
Tev vajadzēs:
400 g jauktas maltās gaļas;
1 sīpolu (sakapātu);
300 g burkānu (sarīvētu);
1 sarkano papriku (sakapātu);
2 ēdamkarotes eļļas cepšanai;
sāli pēc garšas;
2 ēdamkarotes garšvielu maisījuma gaļai;
250 ml auzu krēma.

Pannā uzkarsē mazliet eļļas, ieber sasmalcinātu sīpolu, pārkaisa ar mazliet sāls un apcep, līdz pannas saturs kļūst caurspīdīgs. Tad pievieno sarīvētus burkānus un smalki sakapātu papriku. Dārzeņus apcep aptuveni 5 minūtes, tad pārber kādā traukā. Pannā liek malto gaļu, pārkaisa ar gaļas garšvielu maisījumu un apcep, līdz gaļa apbrūnējusi. Liek klāt apceptos dārzeņus, apmaisa, un visu pārlej ar auzu krēmu. Vēlreiz visu apmaisa, ļauj masai sākt burbuļot, un izslēdz plīti. Un viss, mērce gatava! Mēs ēdām ar kartupeļiem un tomātu salātiem, lai maltīte pilnvērtīgāka.
Dateļu, tumšās šokolādes un zemesriekstu sviesta konfektes
Tev vajadzēs:
200 g iepakojumu ar datelēm (bez kauliņiem);
150 g tumšās šokolādes;
zemesriekstu sviestu;
jūras sāli.
Šokolādi salauž gabaliņos, liek bļodiņā un ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē. Datelēs ar tējkaroti sapilda zemesriekstu sviestu, un tās aizver. Tad sapildīto dateli izvārta šokolādē un ar dakšiņas palīdzību (lai liekais notek) izkārto uz cepampapīra loksnes. Ja gribas, virsū var uzkaisīt jūras sāli. Konfektes var ielikt ledusskapī, lai šokolāde ātrāk sastingst.

Pēc tam var uzglabāt slēgtā traukā istabas temperatūrā, taču mūsu ģimenei labāk garšo, ja konfektes ir aukstas, tāpēc liekam ledusskapī.
Ceturtdien atceļā no galvaspilsētas ieskrienu Juglas "Rimi", lai nopirktu to, kas nepieciešams vakariņām un tuvāko dienu brokastīm. Groziņā iekrīt turku zirņi, saldētu ogu maisījums, olas un rīsi – iztērēti 7,03 eiro. Ceturtdienas vakariņas ir brangāka veģetārā maltīte, kuru pieaugušie baudīs arī nākamajā dienā pusdienās.
Ziedkāpostu un turku zirņu sautējums ar kokosriekstu pienu
Tev vajadzēs:
eļļu cepšanai;
1 sīpolu (sakapātu);
2 ķiploka daiviņas (saspiestas);
2 ēdamkarotes karija garšvielas;
2 lielus burkānus;
1 ziedkāpostu;
1 brokoli;
300 ml kokosriekstu piena;
vārītus rīsus pasniegšanai (ar trim paciņām pietiks divu dienu maltītei).
Lielā katlā ielej mazliet eļļas, pieber sakapātu sīpolu un ķiplokus, apcep, līdz gabaliņi kļuvuši nedaudz mīksti. Tad pievieno karija garšvielu maisījumu, sāli un izkarsē minūti. Pieber sagrieztos burkānus, apcep 4 minūtes. Pēc tam pievieno smalki sagrieztus ziedkāpostus. Dārzeņus pārlej ar karstu ūdeni – tik daudz, lai tie līdz pusei būtu nosegti. Sautē 5 minūtes, pēc tam pieber smalki sagrieztus brokoļus (ar visiem kātiņiem). Visu sautē vēl 5 minūtes. Sautējumu pārlej ar kokosriekstu pienu, ļauj tam sākt burbuļot, un visu sutina 10 minūtes. Beigās pievieno nokāstus un noskalotus turku zirņus. Un viss! Pasniedz ar vārītiem rīsiem.
Zinot, ka nedēļas nogalē tam laika nebūs, uz veikalu atkal dodamies jau piektdien. Jā, ātri, bet viss rit pēc plāna! No obligātajām maltītēm piektdienas vakarā jāpagatavo zivtiņa gaisa cepamkatlā, kurai klāt būs lapu salāti ar ķiršu tomātiem un gurķiem. Nekādas īpašas receptes, viss žigli pagatavojams, lai pēc garas darba nedēļas atpūstos.
Iepirkumu grozā iekrīt nocenotais salātu maisījums un maizīte – to liekam ledusskapī, lai saglabājas svaigs. Sestdien dodamies ciemos, tāpēc mājās gatavot vajadzēs tikai brokastu putru, bet tai jābūt sātīgai, tāpēc sarakstā ir auzu "piens" un auzu pārslas – šādi pielāgojamies mazākā bērna alerģijai, jo putru ēdīsim visi. Un vēl produkti svētdienas receptēm un pirmdienas un otrdienas žiglajām maltītēm. Iepirkumu plāns izpildīts, iztērēti 20,95 eiro, un tuvākajās dienas uz veikalu vairs nevajadzēs doties!

Brokastu auzu putra ar ogām
Tev vajadzēs:
300 ml auzu dzēriena jeb "piena" (der arī parastais govs piens);
300 ml karsta ūdens;
šķipsniņu sāls;
1 tējkaroti cukura;
150 g auzu pārslu;
4 saujas saldētu ogu;
1 tējkaroti kokosriekstu sviesta (der arī parastais);
medu pasniegšanai.
Katliņā lej auzu pienu un karstu ūdeni (lai izvārās ātrāk). Pieber šķipsniņu sāls, cukuru, un liek vārīties. Kad piens burbuļo, pieber auzu pārslas un vāra, līdz putra teju gatava. Pašās beigās putrai pieber saldētās ogas, visu pamatīgi apmaisa.

Gatavo virumu pabīda nost no plīts karstā riņķa, iemaisa pikuci kokosriekstu sviesta, un putru pasniedz bļodiņās ar kādu lāsīti medus.
Svētdiena ir lielā gatavošanas diena – no rīta cepam tradicionālās plānās pankūkas, kuras šonedēļ ēdam ar ogām un medu, kā arī banāniem un zemesriekstu sviestu. Pusdienās ieplānota garda biešu zupa – buljonu vārīsim no trešdien iegādātās cūkas kaulu izlases zupai, atliek vien izņemt no saldētavas. Zupu vienmēr vāram lielā katlā, jo tā ir glābiņš saspringtajā darba nedēļas sākumā, kad vakaros gatavot nav laika, un noder arī pusdienu maltītei līdzi uz darbu. Bet svētdienas vakariņās ieplānotas žiglās tortilju pamatnes picas.
Biešu zupa ar pupiņām
Tev vajadzēs:
eļļu apcepšanai;
1 iepakojumu "Rimi" cūkas kaulu izlases zupai;
1 sīpolu;
sāli pēc garšas;
dažus piparus;
2 burkānus;
5 kartupeļus (sagrieztus kubiņos);
1 iepakojumu vārītu biešu;
1 kārbu konservētu sarkano pupiņu.
Vispirms novāra buljonu – lielā katlā uzkarsē eļļu, apcep gaļas gabaliņus, pievieno sīpolu un pārlej ar ūdeni. Buljonu vāra aptuveni divas stundas, ik pa brīdim noņemot putas. Kad buljons jau spīd taukains, to nokāš. No kaulu gabaliņiem noskrubina gaļu. Buljonu sadala divās daļās, vienu lej traukā un sasaldē priekšdienām. Otru pusi pataupa.

Tīrā zupas katlā uzkarsē tējkaroti eļļas, pieber dažus piparus un smalki sagrieztus burkānus, apcep. Tad pārlej ar buljonu, pieber kartupeļus un pielej ūdeni tik daudz, lai katls pilnāks. Visu vāra, līdz kartupeļi teju mīksti. Beigās pieber sarīvētas bietes, nokāstas sarkanās pupiņas un no buljona vārīšanas palikušos gaļas gabaliņus.
Pirmdien diezgan veiksmīgi pārtiekam no brīvdienās pagatavotā, pieaugušie brokastis uzmeistaro no olām, ķiršu tomātiem, gurķiem un maizes, kas vēl ir krājumos. Bet nākamā lielā gatavošana ir vien otrdienas vakarpusē, kad ar bērniem pārrodamies no gara dejošanas mēģinājumu vakara un vakariņas vajadzīgas ātri. Šādām reizēm pūrā turu pavisam žigli pagatavojamu maltīti: sacepu saldētus dārzeņus, pievienoju vārītas nūdeles, bet pāri visam – terijaki mērce.
Vai, plānojot maltītes un pieturoties pie plāna, izdevās ietaupīt?
Pēc nedēļu ilgā eksperimenta, kad patiešām piedomājām pie tā, lai iepirktos pēc saraksta un maltīšu plāna un izlietotu to, kas jau ir ledusskapī, varam teikt, ka hipotēze apstiprinās. Jā, maltīšu plānošana prasa laiku, tāpat ir jāprot improvizēt ar brokastīm, lai tās būtu sabalansētas, taču viss ir iespējams.
  • 3 reizes
    nedēļas laikā devāmies uz veikalu.
  • 57,38 eiro –
    pirkumos iztērētā summa.
  • 50,77% –
    kopējais ietaupījums, salīdzinot ar ierastajiem pārtikas tēriņiem.
Jānorāda, ka eksperimenta nedēļas laikā neliedzām sev pirkt tos produktus, kurus lietojam ikdienā, vienkārši izvēlējāmies tās "Rimi" preču zīmes, kas sola lielāku izdevīgumu. Pievērsām arī uzmanību tam, kādi produkti jau ir mājās. Neliedzām bērniem pa kādai sulas paciņai, bet sarunājām, ka cepumu vietā labāk apēst banānu vai ābolu. Un tas strādāja!

Nedēļu gan aizvadījām ļoti priekšzīmīgi, tāpēc paturam prātā, ka tik teicami noteikti neizdotos visa mēneša garumā. Maltīšu plānošana un iepirkumu saraksta izstrāde, protams, prasa laiku un piepūli, jo tas nav viegli. Taču ilgtermiņā tas ir labs veids, kā ietaupīt, neizmest sabojājušos pārtiku un dzīvot veselīgāk. Eksperiments ir sevi pilnībā attaisnojis!

Projekts sadarbībā ar:
Saturs
Ketija Nuķe-Osīte
Redaktors
Kristīne Melne
Dizains
Māris Rītiņš
Foto
"Rimi" publicitātes foto, "Shutterstock"
Projekta Vadība
Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Lauma Simanoviča