_________________:
No 85 uz 50 eiro nedēļā? Kā samazināt pārtikas tēriņus

Teksts un foto: Kristīne Melne

Cik tu tērē pārtikai mēnesī? Uzsākot šo eksperimentu, aptaujāju draugus, kolēģus un paziņas, kuri dzīvo vieni vai kopā ar partneri. Tēriņu summas ļoti atšķīrās, bet lielākā daļa atzina – pēc sajūtām viņiem šķiet, ka varētu tērēt daudz mazāk. Mans bankas konta pārskats liecina, ka mēnesī pārtikai tērēju no 300 līdz 400 eiro. Rupji rēķinot – vidēji 85 eiro nedēļā. Diezgan prāva summa vienam cilvēkam, vai ne? Tad nu ar interesi ķēros pie eksperimenta, lai saprastu, vai tēriņus spēju samazināt.
Pirmais solis – kļūdas un mērķi
Dzīvoju viena, un man patīk ēst. Iepērkos vairākas reizes nedēļā, parasti bez saraksta. Akcijām pievēršu uzmanību, lai iegādātos lietas, ko var glabāt ilgāk, piemēram, graudaugus, bet bieži, ieraugot atlaidi, iepirkumu ratos nonāk arī našķi vai produkti, kuriem pielietojumu nolemju apdomāt vēlāk. Spontānā iepirkšanās un tas, ka visbiežāk uz veikalu dodos ar auto, noved pie kļūdām. Sapērku par daudz produktus, un tad ir divi scenāriji – "ja jau ir ledusskapī, jāapēd" vai "nepaguvu apēst, jāizmet". Maltītes neplānoju un uz priekšu negatavoju, tamdēļ dažreiz darbdienu vakaros iepirkumu ratos iekrīt arī gatavie salāti, čipsi vai citas uzkodas pirms vakariņām. Gatavojot steigā un nepārdomāti, ēdienkartē dominē trīs četri ēdieni ar niecīgām variācijām.
  • 85 eiro –
    vidēji tik daudz nedēļā tērēju pārtikas veikalos un maltītēs ārpus mājas. Eksperimentam konkrētu summu vismaz sākotnēji neuzstādīju, galvenā vēlme bija – tēriņus samazināt.
Zinot, ka jaunus ieradumus jāveido pamazām un vecajiem niķiem šoka terapija nelīdzēs, savam septiņu dienu eksperimentam izvirzīju dažus mērķus.
  • Izplānot nedēļu
    Ja ne visas maltītes, tad vismaz apdomāt, kad strādāšu no mājām, kad jāgatavo pusdienas līdzņemšanai, bet kad vakarā došos ciemos un vakariņas izlaidīšu.
  • Veidot sarakstu
    Paturot prātā iecerētās maltītes, piefiksēt nepieciešamos pamatproduktus un sev nosolīties – neko lieku nepirkt!
  • Izpētīt, kur ietaupīt
    Te lieti der "Rimi" lietotnes personalizētie piedāvājumi, akciju bukleti un nocenoto preču sadaļa, kā arī rūpīga plauktu izpēte un cenu salīdzināšana veikalā.
  • Dažādot ēdienkarti
    Nekādu vistu ar rīsiem un saldētiem dārzeņiem – vēl viens solījums, ko sev devu. Iedvesmai maltīšu dažādošanai var ielūkoties "Rimi" receptēs.
  • Neko neizmest!
    Šis bija galvenais nosacījums – pirkt tikai to, kas nepieciešams, bet to, kas nopirkts, prātīgi izlietot. Īpaši tas attiecas uz zaļajiem salātiem, kas manā ledusskapī bieži pārvēršas skumjā čupiņā.
  • Vairāk augļu un dārzeņu
    Līdz ar pavasari organisms alkst svaiguma, tamdēļ ēdienkartē un iepirkumu sarakstā augļu un dārzeņu bija salīdzinoši vairāk nekā ierasti.
Nesarežģī sev dzīvi
Pēc pieredzes saku, nevajag sēdēt pie ekseļa vai bankas konta izraksta un detalizēti rēķināt, cik esi tērējis agrāk! Tas var beigties ar padošanos, jo ir pārāk piņķerīgi. Ja šķiet, ka tērē par daudz, izvēlies jebkuru summu, kas pašam šķiet vēlama, un aiziet! Arī pašā procesā ņem vērā ikdienas ieradumus – ja līdz šim neesi veidojis izdevumu tabulas, diezin vai šis būs īstais laiks sākt. Ja vēlies, tēriņus vari pārskatīt "Rimi" lietotnē atrodamajos elektroniskajos čekos, kas tad nedēļas, mēneša vai cita izvēlētā perioda griezumā ļaus tev ērti sekot izdevumiem vai produktu izlietojumam.
Kā tas notika?
Septiņu dienu eksperimentu uzsāku otrdien, 26. februārī, bet uz veikalu pēc pirmajiem iepirkumiem devos pirmdienas vakarā. Galvā man bija aptuvens maltīšu plāns tuvākajām dienām, "Rimi" lietotnē – iepirkumu saraksts. Personalizētajos piedāvājumos pamanīju iemīļotos atkaulotos cāļu šķinķīšus, tad nu pārējo biju saplānojusi ap tiem. Atceroties par daudzveidīgām maltītēm, iedvesmas meklējumos nolēmu ielūkoties arī "Rimi" recepšu lapā. Ierastos graudaugus – rīsus un griķus – nolēmu aizvietot ar dažkārt nepamatoti aizmirstajām grūbām, un te iedvesmai noderēja gruboto recepte, ko gan pārveidoju par improvizētu ķirbju gruboto, jo personalizētie piedāvājumi ļāva lētāk nopirkt sviesta ķirbi.

Lai eksperiments būtu maksimāli godīgs, šo septiņu dienu laikā no mājās esošajiem krājumiem izmantoju tikai garšvielas, olīveļļu un plauktā sen aizmirstus buljona kubiņus, kā arī tēju un kafiju.

Ikdienā ierastos produktus aizvietoju ar to "Rimi" zīmolu produktiem, kas solīja lielāku ietaupījumu. Plānojot brokastis, izmantoju arī lielisko "Rimi" nogatavināto avokado piedāvājumu.
"Rimi" receptes izmantoju iedvesmai, soli solī pie tām neturoties. Nepārdzīvoju, ja mājās neatradu visas garšvielas, un bez sirdsapziņas pārmetumiem buljona vietā izmantoju buljona kubiņus. Eksperimentē, ļaujies improvizācijai un baudi! Gardu lēcu sautējuma recepti meklē šeit.


Nevairos arī no pamanāmajām nocenoto preču ar īsajiem derīguma termiņiem uzlīmēm, un divas maltītes pat spontāni aizvietoju ar vistas girosa vrapu, nelaižot garām gardu un izdevīgu piedāvājumu.
Parūpējies par uzkodām! Manā septiņu dienu ēdienkartē bija āboli, pomelo, no maltīšu gatavošanas pārpalikušie dārzeņi, ko pamērcēt humusā vai svaigajā sierā, siers ar pazeminātu tauku saturu, ko atradu nocenoto preču plauktā ar 50% atlaidi.

Kopā uz veikalu devos trīs reizes – pirmdienas vakarā iegādājos pamatlietas (pirkuma summa – 25,78 eiro). Trešdien steidzu pēc papildinājumiem un izmantot 15% atlaidi svaigajiem augļiem un dārzeņiem, kas pieejama "Rimi" lietotnē ik trešdienu līdz 17. aprīlim (pirkuma summa – 15,60 eiro). Un te nolemju, ka šonedēļ jāiekļaujas 50 eiro budžetā. Svētdienas vakarā aptveru, ka zaļumi beigušies un kārojas arī kādu augli – veikalā atstāju 5 eiro un 10 centus.

Plānojot maltītes un gatavojot, galvenais priekšnosacījums bija – lai ir ātri, vienkārši un sātīgi. Tas arī izdevās.
Izmantojot šos produktus kā pamatu, pagatavoju četrus dažādus ēdienus (ķirbju biezzupu, ķirbju gruboto, citronā marinētu vistas šašliku un ar papriku saceptus šķinķīšus), ar nelieliem papildinājumiem "nosedzot" piecas maltītes, bet pārpalikušo burkānu un papriku noskrapšķinot uzkodās.
Ķirbju biezzupa "Raibs kā dzeņa vēders"
2 sātīgām porcijām tev vajadzēs:
Pusi sviesta ķirbja;
2 saujas saldētu zirnīšu;
2 saujas ķiršu tomātiņu;
2 paciņas mocarellas siera;
Pāris daiviņas ķiploku;
2 ēdamkarotes eļļas cepšanai;
Puskubiņu buljona;
Sāli vai citas garšvielas pēc garšas.
Izņem no saldētavas zaļos zirnīšus un ieber bļodiņā atlaisties. Nomizo un sagriez sviesta ķirbi lielos gabalos, apslaki ar eļļu, liec uzkarsētā krāsnī un cep, kamēr mīksts, nedaudz atdzesē un sablendē, pievienojot pusglāzi buljona. Uz pannas apcep ķiploku un uz pusēm pārgrieztus tomātiņus. Biezzupā saber zirnīšus, saplūkātu mocarellu, uzber tomātiņus un baudi!
Gandrīz ķirbju gruboto vistas kompānijā
Tev vajadzēs:
200 g grūbas;
Pusi sviesta ķirbja;
1 sīpolu;
Burkānu;
200 g atkaulotu vistas šķinķīšu;
Pusi lielas paprikas.
4 ķiploku daiviņas;
Sāli un garšvielas pēc izvēles;
2 buljona kubiņus.


Pannā apcep sarīvētu pus burkānu, smalki sagrieztus sīpolus un ķiploku daiviņas. Ieber grūbas, aplej ar buljonu un uz lēnas uguns sautē, neaizmirstot ik pa brīdim papildināt ar ūdeni vai buljonu. Pēc apmēram pusstundas pievieno gabaliņos sagrieztu ķirbi un turpina sautēt.

Citā pannā apcep papriku, burkānu, ķiplokus un vistu šķiņķīšus, un pasautē, kamēr gaļa gatava. Pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem pēc izvēles.

Gruboto man pietika trim ēdienreizēm, vistas piedeva – divām.

Lēcu sautējuma iedvesmota, arī gruboto pievienoju šķipsnu kanēļa – tagad izmantošu to vienmēr.
Kā tas beidzās?
Mans lielākais lepnums šajās septiņās dienās bija brokastu daudzveidība – tās centos plānot maksimāli pilnvērtīgas un zaļas (rītos, kad nebija laika, ļaujot sev iztikt ar vienkāršu, bet sātīgu avokado svaigā siera maizi), bet arī citās maltītēs svaiguma netrūka.
Septiņas dienas ēdu pilnvērtīgi un daudzveidīgi, izmēģināju jaunus ēdienus, no kuriem daļu atkārtošu. Saplānoto maltīšu un sagatavju dēļ nevienu brīdi neattapos izsalkusi veikalā, neizslēdzu iecienītos produktus un vairāk ēdu augļus un dārzeņus.
  • 3 reizes
    devos uz veikalu
  • 46,48 eiro
    pirkumos iztērētā summa
  • 16 maltītes un uzkodas
    septiņām dienām
Kopā pārtikai šajā nedēļā iztērēju nepilnus 50 eiro, kas vieš cerību – dzīvot taupīgāk nav nedz grūti, nedz arī tik laikietilpīgi, kā biju iedomājusies. Jā, maltīšu apdomāšana, iepirkuma saraksta veidošana, izdevīgo piedāvājumu izpēte prasa nedaudz vairāk laika, bet tas ļoti atvieglo ikdienu – tu zini, ko ēdīsi brokastīs, pusdienās, vakariņās, nekāda stresa, drudžainas gatavošanas vai pēdējā brīža iepirkumu. Vai es šo turpināšu? Mēģināšu. Ieradumu maiņai ar septiņām dienām ir par maz, bet tas ir labs grūdiens un apliecinājums, ka, tikai nedaudz pamainot ieradumus, citu sapņu realizācija kļūst daudz reālāka.
Projekts sadarbībā ar:
Saturs
Ketija Nuķe-Osīte
Redaktors
Kristīne Melne
Dizains
Māris Rītiņš
Foto
"Rimi" publicitātes foto, "Shutterstock"
Projekta Vadība
Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Lauma Simanoviča