Kailfoto nosūtīšana ar mobilo tālruni ir kļuvusi tik izplatīta nodarbe, ka tai pasaulē pat ir piešķirts īpašs apzīmējums – sekstings. Arī Latvijā tas ir gana izplatīts. Izrādās, ka mūsu valstī katrs desmitais nepilngadīgais jaunietis ir nosūtījis savu kailfoto kādam. Turklāt meitenes to ir darījušas ievērojami biežāk – 73%, bet zēni 27%.

Puišu un meiteņu vecumā līdz 18 gadiem pieredze saistībā ar sekstingu rāda, ka 16% no uzņemtajiem foto ir pārsūtīti tālāk. Katrs trešais jaunietis apstiprinājis, ka ir saņēmis no kāda bildi, kur viņš(-a) ir atkailinājies un 15% no viņiem atzinās, ka ir šo bildi pārsūtījuši tālāk vai parādījuši vēl kādam. 22% atbildēja apstiprinoši uz jautājumu – vai kāds tev ir pārsūtījis vai parādījis cita drauga vai paziņas kailfoto?

Kādi ir galvenie riski, ar kuriem jārēķinās, ja nosūtīsi kādam savu kailfoto:

  •  tas tiks pārsūtīts tālāk vai parādīts vēl kādam draugam;
  •  tas tiks ievietots internetā;
  •  to redzēs tavi skolas biedri, vecāki, skolotāji;
  •  to redzēs pilnīgi sveši cilvēki;
  •  tas tiks ievietots intīmpakalpojumu sludinājumu vietnēs;
  •  tu saņemsi aizvainojošus komentārus, nepatīkamus zvanus, tevi pazemos un terorizēs;
  •  tu pazaudēsi kontroli pār šīs bildes izplatību, iespējams, tā būs apskatāma internetā vienmēr, arī pēc 10 un 30 gadiem.

Sekstings... Ko tas īsti nozīmē?

Termins "Sexting" ir radies no vārdu salikuma sex un texting angļu valodā, kas nozīmē seksuāla rakstura ziņu vai attēlu nosūtīšanu ar mobilā tālruņa starpniecību.

Tas ir saturs, kurā tiek atklāts daļējs vai pilnīgs kailums, izteiktas seksuāla rakstura vēlmes, komentāri u.tml. Ļoti bieži šāds saturs tiek izplatīts draugu vai seksuālo partneru vidū, sūtot to kā e-pasta pielikumu, MMS ziņu mobilajā tālrunī, kā arī lietojot Skype un sociālo tīklu vietnes, piemēram, Draugiem.lv, Facebook, Twitter u.c. Turklāt tagad, kad parādījušies viedtālruņi, tādi starpplatformu mobilās ziņapmaiņas rīki kā Whatsapp, Viber, ChatON, bieži tiek izmantoti, lai acumirklī nosūtītu attēlus. Kā liecina jaunākā statistika, katru dienu rīka Whatsapp lietotāji pārsūta ap 600 miljoniem attēlus.

Sexting fenomens pastāv un ir īpaši izplatīta aktivitāte jauniešu vidū visā Eiropā, arī Latvijā. Bieži vien jaunieši, nosūtot šāda rakstura ziņas neapzinoties risku. Pēdējo gadu laikā daudzās Eiropas valstīs arvien biežāk novēroti gadījumi, kad jaunieši izvēlējušies beigt savu dzīvi, jo nav spējuši tikt galā ar pazemojuma sajūtu pēc tam, kad, neapdomīgas rīcības rezultātā, viņu kailfoto ir nonākuši internetā publiskai apskatei.

Izplatītākais scenārijs

Vairumā sekstinga gadījumos personas apzinās savu rīcību un saprot, ko dara. Tās nosūta seksuāla/erotiska rakstura attēlus, video, īsziņas kādai konkrētai personai - parasti pastāvīgam draugam/draudzenei vai pretējam dzimumam, kuru iekāro vai pret kuru jūt simpātijas un vēlas uzsākt attiecības. Dažkārt šāda satura publicēšana un sūtīšana var notikt arī alkohola reibumā, narkotisko vielu iespaidā vai personu uz šādu rīcību noskaņojusi draugu kompānija.

Attēli var nonākt arī nevēlamu cilvēku rokās, piemēram, kad tiek sajaukts ziņas adresāts vai kad tiek nozagts/pazaudēts mobilais tālrunis. Taču ļoti izplatīta ir tendence, ka attēla saņēmējs pats pārsūta bildes tālāk citām personām, bildes sūtītājam par to nepaziņojot.

Jaunieši, kas attiecību laikā apmainās ar kailfoto, parasti neapzinās šīs rīcības sekas, proti, par to, kuri cilvēki šo attēlu redzēs, un kā tas ietekmēs viņu turpmāko dzīvi.

Brīdī, kad persona nosūta savu kailfoto, tiek pazaudēta kontrole par tā izplatību, un bieži vien tas nonāk interneta vidē, kur tā izplatība nav kontrolējama, un tādējādi tas tur paliek uz visiem laikiem.

Diezgan biedējoša sajūta, ja iedomājies, ka savos 14 gados, izdarot kaut ko muļķīgu un nepārdomātu, tas var nopietni ietekmēt tavu dzīvi arī pēc vairākiem gadiem, kad jau būsi pieaudzis.

Sūtīt vai nesūtīt?

Intīmie attēli lielākoties tiek izplatīti draugu un draudzeņu vidū, un tu tos nesūtītu personai, kurai neuzticies. Daudzi attēli, kuri tiek ievietoti internetā vai pārsūtīti, bieži nonāk pie nezināmām personām pēc tam, kad attiecības ir pārtrauktas. Tāpēc uzdod sev jautājumu, ja es izšķiros ar savu otru pusīti, vai es varu būt drošs, ka šī persona mani pietiekami cienīs, lai nerādītu/nepārsūtītu manas privātās bildes citiem?
Ja domā, ka savam draugam/draudzenei vari uzticēties un droši sūtīt intīma rakstura saturu, ir vērts padomāt, vai tiešām nepieciešama šāda attēlu sūtīšana, ja tu sevi pakļauj neskaitāmiem riskiem.

Turklāt atceries, ka vienmēr atradīsies kāds draugs vai paziņa, kas šādu bildi ieraugot, to vēlēsies pārpublicēt un pārvērtīs to ļaunā jokā, gaidot citu reakciju negatīvajos komentāros. Šī persona to var uzskatīt kā joku, neapzinoties, kādu ļaunumu nodara bildē redzamajai personai.

Kā rīkoties, kad bilde nonākusi internetā?

Nomierinies! Tev var šķist, ka pienācis pasaules gals, taču ir svarīgi saglabāt vēsu prātu, un glābt situāciju, pirms tā nav kļuvusi vēl sliktāka. Tev jāspēj aptvert, kurā brīdī tu esi zaudējis kontroli pār attēlu – kādā veidā tas nokļuva internetā un kam tu to sākotnēji nosūtīji.

Rīkojies nekavējoties! Jo ātrāk tu tiksi galā ar nepatīkamo situāciju, jo mazāka iespēja, ka saturs izplatīties tālāk. Lūdz personas, kuru rokās nonācis šis attēls, to dzēst, lai nepieļautu to tālāku izplatību. Sazinies un ziņo sociālo tīklu vietnēm, lai pieprasītu izņemt saturu. Diemžēl nepietiks tikai ar to, ka savā pieprasījumā norādīsi "Man nepatīk". Tev būs jāpierāda, ka saturs ir pretrunā ar portāla noteikumiem un lietošanas kārtību un pārkāpj tavas tiesības uz privātumu. Tev jāmāk nomainīt vai dzēst saturu, kuru pats esi ievietojis. Profila bilde, kurā tu esi redzams apakšveļā kādu brīdi tev liksies smieklīgs joks, bet pēc tam...

Pastāsti par notikušo savām uzticības personām – ģimenes locekļiem, draugiem, skolotājai, lai kopā jūs varētu nolemt par to, kā rīkoties tālāk. Ja tomēr nevēlies, lai kāda no šīm personām par to uzzina, tad vērsies pie organizācijām, kas var tev palīdzēt.

Organizācijas, kas tev var palīdzēt:

Raksts tapis sadarbībā ar drossinternets.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!