Kā izvēlēties piemērotāko ūdens maisītāju virtuvei
Raksts: Sadarbībā ar "Franke"
Foto: Publicitātes
Iespējams, pastāv ideālais ūdens maisītājs, bet katram tas būs cits. Lai atrastu sev tīkamāko, ir jāiepazīstas ar plašo un mūsdienīgo piedāvājumu. Ūdens maisītājs virtuvē tiek izmantots vairākas reizes dienā, tāpēc ir svarīgi, lai tas ne tikai skaisti izskatītos, bet arī nevainojami kalpotu. Aplūkojot piedāvājumu internetā un veikala stendos, var apjukt starp simtiem dažādu modeļu. Kā izvēlēties īsto? Vienkāršākais veids ir sadalīt kritērijus trijās grupās – funkcionalitāte, dizains, cena – un izvēlieties labāko iespējamo variantu.
Funkcionalitāte
Funkcionalitāte ir ļoti būtiska, jo maz labuma no skaistas lietas, ja tā pienācīgi nepilda savu funkciju. Šī iemesla dēļ ieteicams vispirms izvērtēt, kādas ūdens maisītāja īpašības jums ir svarīgas un kādas – mazāk nozīmīgas.

Ūdens maisītāji pieejami ļoti plašā klāstā, un tie atšķiras ne tikai dizainiski, bet arī funkcionāli – sākot ar pavisam vienkāršiem, līdz pat tādiem, kas ievērojami atvieglo ikdienas darbus virtuvē.
Izvelkams un grozāms uzgalis

Ar izvelkamu uzgali būs iespējams aizsniegt izlietnes tālākos stūrus, kā arī piepildīt katlu vai tējkannu ar ūdeni, neliekot to izlietnē zem maisītāja.
Tikai grozāms uzgalis

Fiksētam uzgalim ir vienkāršāka konstrukcija un zemākas izmaksas.
Dušas funkcija

Izvelkams maisītājs ar dušas funkciju ļaus ērti un efektīvi noskalot salātus. Jo nelielāks uzgalis, jo izkliedētāka ir dušas strūkla.
Vadība

Ja maisītāja vadība atrodas sānos, tā ir tuvāk strūklas līmenim. Savukārt, ja vadība izvietota augšpusē, to ir vieglāk aizsniegt.
Maisītāja augstums

Izvēloties augstāku ūdens maisītāju, izlietnē varēs ērti nomazgāt lielus traukus, piemēram, salātu bļodu. Savukārt maisītājs ar zemu ūdens izvadu samazinās šļakatu daudzumu.
Lamināra vai parasta plūsma

Bezvirpuļaina jeb lamināra plūsma (lineāra plūsma) rada mazāk šļakatas.
Ūdens filtrēšanas funkcija

Lai iegūtu visaugstāko dzeramā ūdens kvalitāti, pieejami maisītāji ar papildu filtrēšanas funkciju.
Eko funkcija

Jaucējkrāns ar eko funkciju nodrošinās ūdens ekonomiju.
Dizains
Kad funkcionālās prasības ir skaidras, var ķerties klāt dizainam un krāsai. Ja virtuvē ir izteiksmīga krāsu gamma un ir vēlme maisītāju pieskaņot, tā tonis jāizvēlas maksimāli tuvu virsmas un izlietnes krāsai. Melnā gadījumā tas izdodas vienmēr. Savukārt, ja toņi ir specifiski, atrast piemērotu saderību ir grūtāk.

Modernās virtuvēs dominē L tipa maisītāji, klasiskajās – visbiežāk J tipa maisītāji. Ekonomiskajā segmentā parasti izvēlas mazākus maisītājus, tomēr efektīgs ūdens maisītājs, kas uz pārējā virtuves fona izceļas, dizainam dos pievienoto vērtību.

Lielu popularitāti ieguvuši maisītāji no masīva nerūsējošā tērauda. Tas skaidrojams ar materiāla ilgmūžību un nerūsējošā tērauda detaļām citur interjerā. Šie ūdens maisītāji ir vidējā un augstākā cenu grupā, tāpēc, sekojot tirgus pieprasījumam, ir pieejami arī lētāki maisītāji nerūsējoša tērauda tonī. Tas nozīmē, ka maisītājs ir tikai pārklāts ar slāni, kas pēc izskata atgādina nerūsējošu tēraudu, bet pēc īpašībām tomēr ir tuvāks hromētai virsmai.
Cena
Kad skaidrs ir arī ūdens maisītāja dizains un krāsa, no atlikušajiem variantiem ir jāizvēlas piemērotākais ieplānotajam budžetam. Var, protams, darīt arī otrādi, vispirms nosakot cenu kategoriju un tikai tad izvēloties dizainu un funkcijas, bet šādā scenārijā beigās var atklāties, ka, piemēram, maisītājs ar izvelkamu uzgali būtu lieti noderējis, bet tas par dažiem desmitiem eiro pārsniedzis budžetu.
Kāpēc ūdens maisītāju sauc par maisītāju, nevis par krānu? Tāpēc, ka ūdens krānam nav siltā/aukstā ūdens padeve, un tas parasti ir ar vienu rokturi atverams vai aizverams. Maisītājs ūdeni samaisa vajadzīgajā temperatūrā un nepieciešamajā plūsmā, tāpēc tas ir daudz ērtāks.
— "Franke" pārstāvis Normunds Dambis
Ūdens maisītājs ar sensoru
Ūdens maisītāji ar filtrēto ūdeni
Lai maksimāli uzlabotu higiēnu, "Franke" piedāvā ūdens maisītāju ar sensoru un parasto vadību.
Lai gan dzeramais ūdens no krāna Latvijā ir ļoti kvalitatīvs, joprojām ir pieprasījums pēc papildu filtra dzeramajam ūdenim. To var viegli un droši realizēt ar "Wellfresh 110" modeli, kas Latvijā ir iecienīts jau vairāk nekā 10 gadus. Tā komplektācijā ir lielas ietilpības "Brita" filtrs, kas sagatavo ideālu ūdeni gan tējai un kafijai, gan vienkārši dzeršanai.
"Vital" filtrs, kas attīra ūdeni no mikroplastmasas
Verdošs ūdens tieši no krāna
Mikroplastmasas piesārņojums ar katru gadu pieaug, un pētījumos atklāts, ka ik mēnesi ar ūdeni un pārtiku mēs uzņemam ap astoņiem gramiem mikroplastikas. Tā ir vesela kredītkarte mēnesī. Diemžēl organisms netiek tik labi galā ar šo vielu pieaugošo klātbūtni.

Vismaz daļējs risinājums ir "Franke Vital" maisītājs ar speciālo filtru, kas attīra ūdeni no mikroplastmasas. "Franke" patentētā smalkā membrāna aiztur mikroplastmasu, smakas, antibiotikas, vīrusus, baktērijas, rūsu, nogulsnes. Tai cauri joprojām izkļūst visi dzeramajā ūdenī esošie minerāli. Mazā filtra kapsula paredzēta 500 litriem dzeramā ūdens, tomēr Latvijas apstākļos pirms membrānas iesakām likt rupjo daļiņu filtru, lai paildzinātu tās darbības ilgumu. Membrāna ir ļoti smalka un saduļķojums ūdensvadā to var viegli aizsprostot.
Ja vēlaties verdošu ūdeni momentāni, tad "Mondial" modelis domāts jums. Tik zibenīgs risinājums iespējams, jo neliels astoņu litru boilers uztur ūdeni +60 grādu temperatūrā un pēc vajadzības to sakarsē līdz 100 grādiem, lai tas nonāktu uzreiz tasītē. Šis modelis pie mums ir atceļojis no Holandes, kur tas ir īpaši populārs, jo tējas dzeršana tur ir īpašā cieņā. "Franke Mondial" var izmantot vietās, kur nav siltā ūdens padeves, jo silto ūdeni var lietot arī no boilera.
Šķidro ziepju dozators
Trauku mazgāšanas līdzeklis vienmēr būs ne tikai pa rokai, bet arī glīti paslēpts, ja izlietnē tiks iemontēts ziepju dozators. Lai iegūtu patiešām ideālu darba vidi, var izmantot divus dozatorus. Vienu – trauku līdzeklim, bet otru – roku mazgāšanas līdzeklim.
Izlietne nav iedomājama bez ūdens maisītāja, tāpēc tā izvēlei ir jāvelta pietiekama uzmanība. Uzskats, ka katrai izlietnei ir piemērots tikai viena veida ūdens maisītājs, neatbilst patiesībai.