Kas jāņem vērā, izvēloties virtuves izlietni
Raksts: Sadarbībā ar "Franke"
Foto: Publicitātes
Virtuves izlietnes izvēle agrāk bija vienkāršāka, jo piedāvājums nebija tik plašs. Patlaban iespēju ir ļoti daudz – pieejami dažādi materiāli, krāsas, iebūvēšanas veidi un formas. Katram no veidiem ir savas priekšrocības un arī ēnas puses. Pārzinot īpašību kopumu, būs vieglāk izvēlēties savai virtuvei piemērotāko izlietni. Ar ko sākt?
Virtuves kopējais dizains un plānojums ir primārais, un tas arī nosaka vietu katrai zonai, tostarp arī izlietnei. Telpā izmantotie materiāli un krāsas nosaka to, kādai jābūt pašai izlietnei. Analizējot virtuves plānošanu, secinājām, ka izlietnes izvēlei bieži tiek veltītas tikai dažas minūtes, lai gan 60% no gatavošanas laika virtuvē tiek pavadīti tieši zonā pie un ap izlietni. Turpmākie ieteikumi jāizskata pēc izstrādātiem virtuves dizaina variantiem.
Materiāls
Izlietnes mūsdienās ir pieejamas četros dažādos materiālos – nerūsējošā tērauda, akmens masas (fragranīta), sintētiskā materiāla (tectonīta) un keramiskās ("fraceram").
Nerūsējošais tērauds
Nerūsējošais tērauds ir klasisks izlietnes materiāls. Sākotnēji virtuves izlietnes ražoja tikai no metāla, un arī tagad aptuveni puse izlietņu ir no nerūsējošā tērauda. Šajā kategorijā ir plašs cenu diapazons – pieejami gan ekonomiski varianti, gan arī ļoti ekskluzīvi un dārgi modeļi. Nerūsējošo tēraudu īpaši iecienījuši profesionālie pavāri, un tas ir kā standarts visaugstākā līmeņa virtuvēs. Tērauda izlietnes ir praktiski mūžīgas.
Plusi:
  • praktiski mūžīgs materiāls;
  • plašs cenu diapazons;
  • karstuma noturīgs;
  • lieliskas dizaina formas izlietnes "premium" segmentā;
  • var tīrīt ar viegli abrazīviem līdzekļiem.
Mīnusi:
  • var saskrāpēt;
  • prasa pastāvīgu kopšanu;
  • izlietne ir trokšņaina lietošanā.
Mīnusus var viegli novērst, tīrot ar "Franke Twister" pastu. Tā sniegs ilglaicīgu rezultātu.
Akmens masa
Akmens masas jeb fragranīta izlietnes sastāvā ir 80% granīta daļiņu, un tās kopā satur akrila saistviela. Materiāls pēc īpašībām ir līdzīgs akmenim, kas ieliets modernā formā.
Plusi:
  • virsma izkatās līdzīga akmenim;
  • izlietne ir klusa lietošanā;
  • materiāls ir karstuma noturīgs (līdz 230 grādiem);
  • izlietne ir ilgmūžīga, lietojot saudzīgi;
  • mazāk pamanāmi netīrumi, ja izlietne nav tīrīta.
Mīnusi:
  • stipra trieciena rezultātā var rasties plaisas;
  • izmantojot stiprus ķīmiskus kopšanas līdzeļus, var sabojāt tās izskatu.
Sintētiskās izlietnes
Sintētiskās jeb tectonīta izlietnes ir jaunākais no materiāliem, kura pamatā ir stikla šķiedra un plāna virskārta ar ļoti augstu cietību. Pieskaroties tai, tā ir silta, jo materiālam ir zema siltuma vadāmība. Ideāla izvēle moderniem cilvēkiem, kuri novērtē komfortu.
Plusi:
  • virsma izkatās līdzīga akmenim;
  • klusa lietošanā;
  • karstuma noturīga (līdz 230 grādiem);
  • ilgmūžīga, lietojot saudzīgi;
  • ikdienā nevar sasist pat stipra trieciena rezultātā;
  • mazāk pamanāmi netīrumi, ja izlietne nav tīrīta.
Mīnusi:
  • ierobežots modeļu un krāsu skaits.
Keramiskās izlietnes
Keramika ir ekskluzīvākais no visiem materiāliem, jo tā izgatavošana prasa ļoti specifiskas zināšanas un pieredzi. Tādas izlietnes, iespējams, varēs joprojām lietot arī pēc 1000 gadiem, tāpat kā tagad var lietot senos keramikas traukus. Glazēto virsmu jākopj tāpat kā stikla virsmas, izvairoties no abrazīviem līdzekļiem.
Plusi:
  • virsmai gandrīz nemaz "nepieķeras" netīrumi;
  • viegli kopt;
  • keramikas izlietne ir ļoti klusa lietošanā;
  • nemainīgs izskats, lietojot ilgstoši;
  • ikdienā izturīga pret triecieniem.
Mīnusi:
  • var būt atšķirīgi izmēri no specifikācijas (līdz pat +/- 10 mm);
  • izlietnes pamatā pieejamas vidējā un augstā cenu segmentā;
  • smilšaini priekšmeti var sašvīkāt virsmu.
Keramiskās izlietnes sākotnējais izmērs ir par 10 – 15% lielāks, un cietēšanas gaitā tā saraujas. Šī iemesla dēļ izlietnes izmēri var atšķirties no specifikācijā norādītā. Izgriezumu darba virsmā izgatavojiet tikai tad, kad izlietne ir piegādāta.

— "Franke" pārstāvis Normunds Dambis
Krāsa
Izlietnes krāsu līderos pēdējā laikā ir izvirzījies melnais tonis. Tas, iespējams, saistīts ar indukcijas virsmu popularitāti. Tās parasti ir melnā tonī un atrodas netālu no izlietnes. Melna krāsa ir laba izvēle, jo tā arī ir viegli kopjama. Tiesa, jāuzmanās no ļoti kaļķaina ūdens. Šajā gadījumā izlietne ikdienā būs biežāk jānoslauka pavisam sausa, lai uz virsmas neveidotos pelēkbalti kaļķakmens nosēdumi.

Balta izlietne izskatās skaisti, tomēr tās pienācīga uzturēšana prasīs lieku reizi to nomazgāt un noslaucīt. Uz baltas virsmas katrs netīrums būs redzams. Savukārt, ja krāna ūdens ir ļoti dzelžains (brūngans), tad labāk neizvēlēties baltu krāsu.

Pelēks tonis ir kompromiss – uz tā neizceļas katrs netīrums, arī kaļķaina ūdens atstātās pēdas uz tā nav tik pamanāmas.
Izmērs
Kopējais virtuves plānojums ļoti ietekmē to, cik lielu un kādas konfigurācijas izlietni izvēlēties. Bļodas izmērs ir svarīgākais, kam jāpievērš uzmanība. Šajā gadījumā darbojas princips "jo lielāks, jo labāks". Pēdējo gadu tendence ir izvēlēties vienu lielu bļodu, nevis sadalītas bļodas vai divu bļodu izlietni. Tiesa, šādi modeļi joprojām ir piedāvājumā.

Šobrīd populāri ir izmantot vienu lielu izlietnes bļodu, pie kuras var ērti darboties divi cilvēki. Turklāt lielā izlietnē var pilnībā ielikt cepešpannu vai lielu katlu.
Iebūvēšana
Ir četri veidi, kā iemontēt izlietni. To var paveikt, no virspuses iegriežot, "SlimTop" montāžas versijā, ieliekot līdzeni ar darba virsmu un montējot zem darba virsmas.
Iegriežamas izlietnes
"SlimTop" veids
Izplatītākās ir iegriežamās izlietnes, jo tās var iemontēt visparastākajās virtuves darba virsmās. Montāža ir vienkārša, un to var veikt arī mājas apstākļos ar parastiem instrumentiem. Tiesa, šādi iebūvētai izlietnei uz darba virsmas paliek augstāka maliņa, un tas apgrūtina kopšanu.
"SlimTop" veids ļauj izlietni vienkārši iegriezt jebkurā darba virsmā, bet tās mala būs tikai vienu milimetru augsta, līdz ar to ikdienā to pat nejūt. Šis veids pieejams daudzām nerūsējošā tērauda izlietņu sērijām.
Līdzeni montējamas izlietnes
Zem virsmas iebūvējamas izlietnes
Līdzeni montējamas izlietnes parādījušās salīdzinoši nesen, jo to montāžai nepieciešami precīzi darba galdi. Izlietnes virsma ir vienā līmenī ar darba virsmu.
Zem virsmas iebūvējamās izlietnes ir, iespējams, visērtāk kopjamas, tomēr tām nepieciešama akmens vai sintētiska ūdensdroša darba virsma.
Piederumi
Latvijā piederumus kopā ar izlietni iegādājas arvien biežāk, jo ar to palīdzību var izdarīt vairāk darbu turpat izlietnē. Tādējādi arī tīrīšana un kopšana ir vienkāršāka.

Tā, piemēram, iespējams iegādāties griežamo dēlīti, kuru var nofiksēt uz izlietnes, bet pēc dārzeņu smalcināšanas ērti noskalot. Tāpat arī tiek piedāvāta paplāte, kas novietojama izlietnē un kalpo kā skalošanas un žāvēšanas trauks. Vairumā gadījumu paplātes ir no nerūsējošā tērauda, tās var mazgāt trauku mašīnā. Ir arī paplātes no plastmasas ar antibakteriālām īpašībām.
Lokanais paliktnis
Lokanais "Rollmat" paliktnis, kuru var izmantot gan kā žāvēšanas virsmu, gan uz galda virsmas kā paliktni karstiem traukiem. Eleganti nerūsējošā tērauda stienīši galos ir savienoti ar silikona joslu, tāpēc ir ērti izrullējami vai arī uzglabājami sarullētā veidā. "Rollmat" var mazgāt trauku mašīnā.
Mobilā noteces virsma
Piederumu komplekts
Zem virsmas iebūvējamām izlietnēm vairumā gadījumu nav paredzēta noteces vai žāvēšanas virsma, bet tagad to var aizstāt ar mobilo paplāti. To novieto uz izlietnes sāna tā, lai daļa no paplātes atrastos izlietnes bļodā. Viss ūdens no paplātes notek izlietnē, un darba virsma netiek saslapināta. Ar to var arī pavisam nosegt izlietnes bļodu.
Jauns "All-In" piederumu komplekts, kas der dažādām izlietnēm, ļauj izvēlēties nepieciešamo komplektāciju atkarībā no ikdienā veicamajiem darbiem. Ir piecas dažādas komplektācijas, no kurām var izvēlēties sev piemērotāko. Ar "All-In" komplektu maltīti varēs ne tikai pagatavot, bet arī uzglabāt un visu sakopt daudz ērtāk.
Kā izvēlēties piemērotāko
Ieteikums izvēli izdarīt pārdomāti, jo izlietni parasti maina kopā ar pārējo virtuves iekārtojumu. Latvijā virtuve parasti kalpo 10 līdz 15 gadus, un tas nozīmē, ka ar izvēlēto izlietni būs jāsadzīvo gana ilgi.

Svarīgi uzklausīt virtuves dizaineru ieteikumus, jo viņiem ir ne tikai pieredze, bet arī atgriezeniskā saite no citiem klientiem. Tāpat arī ir vērtīgi ir pievērst uzmanību draugu virtuvēm un uzzināt viņu pieredzi ar izlietnēm.
Tīrot izlietni, nevajadzētu pārspīlēt ar ķīmijas lietošanu, jo tā var sabeigt pat visdārgāko materiālu. Savukārt kā prioritāti jāizvirza funkcionalitāti, jo izlietnei ir jābūt praktiskai un jāpilda savs pamatuzdevums.