Lai māja un sēta dara godu: kā pareizi kopt un krāsot koksni ārējā apdarē

Foto: Shutterstock

Lai gan koks ir ļoti skaists un dabisks materiāls, tas prasa rūpes un pastiprinātu kopšanu. Nolupusi mājas fasāde, satrūdējusi sēta un ar sūnām apaudzis šķūnītis pavisam noteikti nedara godu saimniekam. Kā pareizi kopt, apstrādāt un krāsot koksni ārējā apdarē, lai tā pēc iespējas ilgāk kalpotu un saglabātu estētiku, kas jāņem vērā krāsošanas procesā un kādas kļūdas nepieļaut – šie ir būtiskākie jautājumi, uz kuriem šajā rakstā tiks gūtas atbildes.
Pūšana un trūdēšana, krāsas lobīšanās un piekaltuši netīrumi ir biežākās likstas, kas skar koka virsmas, tādēļ tās nepieciešams regulāri tīrīt un apsekot, lai jau laicīgi novērstu iespējamās problēmas. Tas ir darbietilpīgs process, kas ne tikai prasa laiku, bet arī zināšanas. Tiesa, izvēloties piemērotus produktus, iespējams paildzināt koksnes mūžu un iegūt papildu aizsardzību pret dažādiem ārējās vides faktoriem, kas nelabvēlīgi ietekmē materiāla kalpotspēju un vizuālo izskatu.
Kāpēc ir svarīgi koksni piesūcināt ar aizsarglīdzekli?
"Koksnei ārējā vidē ir daudz apdraudējumu. Var teikt, tā ir diezgan "ekstremāla" vide. Koksni ietekmē ļoti dažādi faktori – gaisa piesārņojums, temperatūras svārstības, UV starojums, mitrums, kā arī dažādi neredzamie mikroorganismi – sēnes –, tāpēc tai nepieciešama aizsardzība," stāsta "Pinotex" pārstāvis Ēriks Šagiazdanovs.

Foto: Publicitātes

Pirms āra krāsošanas darbu uzsākšanas ir jānovērtē koksne, kas tiks apstrādāta. Tā var būt jauna un tāda, kas iepriekš jau ir bijusi krāsota. Ja, piemēram, fasādes apšuvuma dēļi ir jauni, tie pirms pielikšanas pie sienām ir jāimpregnē ar biocīdus saturošu līdzekli, kas koksni pasargās no tā saucamā neredzamā kaitējuma jeb mikroorganismiem. Pateicoties gruntēšanas aizsarglīdzeklim, koksne no iekšpuses būs aizsargāta pret trupēšanu, pūšanu un sazilēšanu. Pēc tam, kad veikta gruntēšana, virsmu var krāsot ar izvēlēto produktu. Savukārt, ja koksne jau agrāk ir bijusi krāsota, iepriekš minētā impregnēšanas procedūra nav nepieciešama.

Foto: Shutterstock

Kādu produktu izvēlēties?
Produkti, ar kuriem ārpus telpām apstrādā koksni, iedalās trīs grupās: eļļas, lazūras un sedzošās krāsas. Katrs produktu veids atšķiras gan ar konkrēto apstrādājamo koka virsmu, kam tas paredzēts, gan arī ar sasniedzamo gala rezultātu. Pirms izlemt, kuru produktu būvmateriālu veikalā iegādāties, jāsaprot, kādu rezultātu vēlaties panākt, – lai koka virsma pēc apstrādes iegūst puscaurspīdīgu efektu, nedaudz atstājot redzamu koka struktūru, vai pilnībā sedzošu jeb necaurspīdīgu pārklājumu.

Foto: Shutterstock

"Ja runājam par koka virsmu, piemēram, mājas fasādes aizsardzību un ilgmūžību, tad noteikti sedzošās krāsas kalpos ilgāk, jo tās satur lielu apjomu krāsas pigmentu, kas krāsu padara daudz noturīgāku pret UV starojumu. Lazūras ir puscaurspīdīgu produktu grupa, kas vizuālā ziņā ļauj koka struktūrai palikt redzamai. Šāds pārklājums vairāk laiž cauri UV starojumu, tāpēc ilgmūžība attiecīgi ir nedaudz mazāka. Savukārt eļļas ir produkts, kas ļoti izceļ koksnes dabīgo skaistumu. Tās parasti izmanto terasēm vai dārza mēbelēm, taču tikpat labi var izmantot arī māju fasādēm, tikai tad jārēķinās, ka fasāde būs jākopj un jāatjauno daudz biežāk," produktu īpašības ieskicē "Pinotex" pārstāvis.
ŅEM VĒRĀ!

Būtiski saprast, kāds ir vēlamais rezultāts – svarīgāks ir dekoratīvais aspekts vai tomēr ilgmūžība.

Foto: Shutterstock

Soli pa solim: kā nokrāsot mājas fasādi
Kā jau iepriekš tika minēts, ja mājas fasādes apdarē tiks izmantoti jauni dēļi, tie pirms stiprināšanas pie fasādes ir jāapstrādā ar biocīdus saturošiem līdzekļiem. Uzklājot vienu kārtu, koksne būs pasargāta no mikroorganismiem. Pēc tam var ķerties klāt krāsošanas darbiem. Vispirms katrs dēlis rūpīgi no visām pusēm jānokrāso, un tikai tad to piestiprina pie fasādes. Kad dēļi ir pielikti, uzklāj otru krāsas kārtu uz ārējās, redzamās puses.

Savukārt, ja fasāde ir jau iepriekš krāsota, papildu gruntēšana nav nepieciešama. Šajā gadījumā būtiskākais ir pienācīgi sagatavot virsmu – tai ir jābūt tīrai un sausai. Uz fasādēm sakrājas putekļi un netīrumi, tāpēc sienas ir rūpīgi jānomazgā. To var darīt ar tīru ūdeni un birsti, bet labākam rezultātam var arī izmantot īpašu mazgāšanas līdzekli. Tāpat arī svarīgi kritiski novērtēt koksnes kvalitāti.
"Aizsarglīdzekļi nav dakteri, tie neizārstēs koksni, kas laika gaitā jau ir sabojājusies. Ir jānovērtē fasādes stāvoklis. Bojātās vietas reizēm nemaz nav iespējams krāsot, un atsevišķas detaļas vai dēļi ir jāmaina. Bieži vien tas ir pie notekām, kur koksnei ilgstoši bijusi saskarsme ar ūdeni. Šīs vietas ir jāremontē. Ja tiks krāsots ar sedzošu krāsu, pavisam nelielus defektus ir iespējams arī špaktelēt, taču lazūru gadījumā špaktelētās vietas, visticamāk, pēc tam būs redzamas. Šī iemesla dēļ koka fasādes parasti tomēr nešpaktelē, bet gan nomaina dēļus, izslīpē bojātās vietas un noņem atlupušās krāsas plēksnes," skaidro Ēriks.
Jāņem arī vērā – ja uz fasādes ir padomju laika "mantojums" – veca eļļas krāsa, kas mēdz būt spīdīga –, jaunās krāsas kārtas "pieķeršanās" var būt problemātiska. Šādā gadījumā ir jāizmanto speciāla gruntskrāsa. Vēlams pirms tam pakonsultēties ar koksnes aizsarglīdzekļu ražotāju pārstāvi vai pārdevēju būvmateriālu veikalā, lai atrastu piemērotāko risinājumu. Pēc tam, kad ir novērtēts jau iepriekš krāsotās fasādes stāvoklis, attīrītas un nomazgātas virsmas, beidzot var ķerties pie krāsošanas darbiem.

Foto: Shutterstock

Visi minētie procesi attiecas arī uz sētas, šķūnīša un citu vertikālu virsmu apstrādi un krāsošanu. Tiesa, sētas gadījumā papildu vērība jāvelta dēļu galu apstrādei, ja tie ir stiprināti vertikālā veidā, jo caur šīm vietām pastiprināti tiek uzņemts mitrums.

Savukārt horizontālām virsmām, piemēram, terasēm un dārza mēbelēm, piemērotākais risinājums ir eļļa, kas ir īpaši izstrādāta virsmām ar lielāku mehānisku noslodzi.

Foto: Shutterstock

Efektīva aizsardzība un toņa noturība - "Stay Clean" pašattīrošā tehnoloģija
Foto: Publicitātes
Koksnes ilgmūžībā būtiska loma ir krāsotās virsmas kopšanai. "Pinotex Wood Paint Extreme" ir krāsa koka virsmām ar unikālu pašattīrošo "Stay Clean" tehnoloģiju, kas ievērojami atvieglo rūpes un ļauj ietaupīt gan laiku, gan resursus. Šī tehnoloģija paredz, ka fasāde saglabājas tīra.

"Viens no lielākajiem apdraudējumiem ir putekļi, kas saules ietekmē "piecepas" pie virsmas un veido labvēlīgu vidi, kur vairoties dažādiem mikroorganismiem. Pamatā tīrīt mājas fasādi var, taču tas ir ļoti apjomīgs darbs, savukārt šī tehnoloģija paredz to, ka lietus, nokrišņu ietekmē krāsa spēj virskārtā ielaist mitrumu. Tradicionāli krāsas virskārta ir ūdens necaurlaidīga, taču "Stay Clean" gadījumā krāsas virskārta nedaudz atmiekšķējas un ielaiž mitrumu, tādējādi netīrumi kļūst mīkstāki un noskalojas ar lietu. Tajā pašā laikā cita tehnoloģija nodrošina, ka mitrums neiekļūst pašā koksnē. Līdz ar to tā ir aizsargāta no vides ietekmes un tajā pašā laikā saglabājas tīra ilgus gadus," stāsta jomas lietpratējs.

Foto: Shutterstock

Kas jāņem vērā?
Lai krāsošanas darbi ritētu raiti un rezultāts būtu kvalitatīvs, ir vairākas būtiskas nianses, kuras jāievēro. Viena no tām, lai krāsojums veidotos vienmērīgs, – neveikt krāsošanas darbus tiešos saules staros. Arī vēli vakari, kad strauji krītas gaisa temperatūra, nav piemērotākais laiks krāsošanas darbiem. Vislabāk to darīt rīta pusē vai pēcpusdienā, kad debesis ir nedaudz nomākušās. Profesionāļi fasādes parasti apstrādā no rīta līdz pusdienas laikam un tad atkal pēcpusdienā.

Der arī zināt, ka koksni ārpus telpām krāso ar platu otu, jo ar to virsmā labāk var iestrādāt izvēlēto koksnes aizsarglīdzekli. Vēlams būtu otu izvēlēties dēļa platumā. Tāpat arī ir iespēja pirkt un izīrēt dažādus krāsas aprīkojumus un elektriskās iekārtas gadījumos, kad fasādes kvadratūra ir liela.

Foto: Shutterstock

Ir jābūt labam saimniekam savai mājai. Vismaz reizi sezonā tomēr vajadzētu apiet apkārt mājai vai sētai un izvērtēt tās stāvokli. Nomazgāt koka virsmu būs stipri vieglāk un arī neprasīs tik lielus finansiālos ieguldījumus, nekā to pēc tam atjaunot un pārkrāsot.
Ēriks Šagiazdanovs, "Pinotex" pārstāvis
TESTS
Pārbaudi savas zināšanas!
10 jautājumi par koksnes krāsošanu un kopšanu
Aiziet!
Kam piemēroti "Pinotex" produkti?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kas ir jāievēro un kam jāseko līdzi, lai veidotos vienmērīgs un noturīgs koksnes krāsojums?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādēļ koksne pirms krāsošanas jāgruntē?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Ar ko īpaša ir lazūra?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kas ir "Stay Clean" tehnoloģija?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kāpēc ir svarīgi koksni apstrādāt ar biocīdu impregnēšanas gruntēšanas līdzekli?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādi ir galvenie terases eļļošanas plusi?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Kādas ir divas galvenās koksnes kategorijas?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Ar ko īpaša ir "Pinotex Wood Paint Duo VX+" sedzošā krāsa?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Cik gadus koka fasāde būs aizsargāta un nebūs jāatjauno, nokrāsojot to ar "Pinotex Wood Paint Extreme" krāsu?
Nākamais jautājums
Check
Show results
Tu daudz labprātāk skaties, kā citi šiverējas ar otu, nekā pats iesaisties šajā procesā. Tiesa, nenokar galvu – nekad nav par vēlu uzzināt kaut ko jaunu.
Vēlreiz
Tu esi ceļa sākumā, un nav šaubu, ka jau pavisam drīz atbildes uz jautājumiem par koksnes krāsošanu un apstrādi tev vairs nebūs jāmeklē internetā.
Vēlreiz
No saimnieciskiem darbiņiem tavas rokas nebīstas, tomēr par ekspertu sevi vēl nevari saukt.
Vēlreiz
Apsveicam! Tu esi īstens koksnes eksperts un tās kopšanas lietpratējs. Tu, visticamāk, būvmateriālu veikalā jūties kā zivs ūdenī un ar krāsas otu proti darboties kā profesionālis.
Vēlreiz