Atbildīga alkoholisko
dzērienu lietošana

Laika gaitā sabiedrība alkoholam piešķīrusi nozīmīgu lomu ikdienas gaitās un svētku reizēs, taču pārmērīgas alkohola lietošanas rezultātā nav iespējams izbaudīt ne ikdienu, ne arī svinību burvību. Savukārt, lietojot alkoholiskos dzērienus atbildīgi, ikdienas un svētku mirkļus iespējams izjust bez tādām blakusparādībām kā paģiras vai bezfilma.
Ar jēdzienu "atbildīga alkohola lietošana" tiek saprasts – lietot alkoholiskos dzērienus mēreni, ievērojot nacionālās vadlīnijas un ieteikumus, nelietot alkoholiskos dzērienus situācijās, kad alkohola ietekme var apdraudēt paša vai apkārtesošo personu drošību vai veselību, piemēram, vadot transportlīdzekli, grūtniecības vai zīdīšanas laikā, vai noteiktās darba situācijās. Vecākiem tas nozīmē apzināties riskus, kas saistīti ar nepilngadīgām personām un alkoholisko dzērienu lietošanu, un rādīt pareizu piemēru.

Kā atbildīgi lietot alkoholiskos dzērienus?

Skaiti, cik izdzer
Ja patērētais alkoholisko dzērienu apjoms palielinās, taču nav ne jausmas, vai jāsāk par to satraukties, jāmēģina dienas un tad nedēļas gaitā saskaitīt, cik alkohola vienības tiek patērētas. Tā vislabāk izdosies saprast, vai ir nepieciešams samazināt alkoholisko dzērienu patēriņu, vai arī viss ir normas robežās un izdodas iekļauties vadlīniju noteiktajos limitos (dienā ne vairāk kā divas vienības* vīriešiem, ne vairāk kā 1–1,3 vienības sievietēm; nedēļā ne vairāk kā 13 vienības vīriešiem, ne vairāk kā astoņas vienības sievietēm).
Dažādo savu ikdienu
Dažādība piešķir dzīvei krāsas un palīdz mainīt un pat tikt galā ar sliktiem ieradumiem. Ja  kāda ikdienas rutīnas nodarbe, piemēram, televizora skatīšanās, nav iedomājama bez alkohola lietošanas, kas pārsniedz ieteikto vienību skaitu, dari ko citu – paklausies savu mīļāko grupu un par naudu, kuru ietaupīji, nenopērkot alkoholiskos dzērienus, pagatavo sev un saviem tuvajiem gardu maltīti.
Pamēģini kaut ko jaunu
Izanalizē situācijas, kad tiek lietoti alkoholiskie dzērieni – vai tas visbiežāk nenotiek brīžos, kad vienkārši gribas atpūsties? Tādēļ, ja domā par iedzeršanu pēc smagas darbadienas, labāk izvēlies karstu vannu, vieglu pastaigu, noskatīties kādu izklaidējošu TV raidījumu vai filmu. Vismaz dažus vakarus nedēļā aizvieto alkoholiskos dzērienus ar bezalkoholiskajiem. Tai nav jābūt apelsīnu sulai. Pamēģini ko jaunu – pagatavo bezalkoholisko kokteili! Nākamajā dienā tu noteikti jutīsies možāks.
Tērē naudu gudrāk
Pamēģini pierakstīt, cik naudas iztērēts alkoholiskajiem dzērieniem iepriekšējās nedēļas vai pat mēneša laikā. Parēķini, cik izdotos ietaupīt, ja patērētu mazāk. Par ietaupīto naudu nopērc sev, piemēram, dāvanu, dodies uz kino vai teātri vai vismaz pamēģini ierastos alkoholiskos dzērienus aizstāt ar "premium" klases dzērieniem, reizē pamēģinot ko jaunu, taču lietojot tīro alkoholu mazākos apjomos.
Nelieto alkoholiskos dzērienus tukšā dūšā
Alkoholiskos dzērienus nevajadzētu lietot pirms ēdienreizēm. Pirms tam ieteicams apēst vismaz pāris kumosus vai iedzert glāzi ūdens, tādējādi samazinot alkohola ietekmi uz organismu.
Nedzer pārāk ātri un strauji
Dažreiz patiesībā mēs vienkārši esam izslāpuši, nevis vēlamies iedzert ko stiprāku. Tādās reizēs vispirms vajadzētu izdzert glāzi ūdens, sulas vai kāda cita bezalkoholiska dzēriena un tad pārliecināties, vai tiešām vēl vēlies ko citu. Ja dzer alkoholisku dzērienu, nesteidzies, baudi to lēnām. Tā labāk varēsi novērtēt dzēriena garšu un vienlaikus ievērot mērenību.
*viena alkohola vienība atbilst 12g tīra alkohola, kas ir, piemēram, viena alus bundža (330 ml, 4,7% stiprums, satur 12,3 g tīra alkohola), viena glāze vīna (140 ml, 11% stiprums, satur 12,2 g tīra alkohola) vai viena glāzīte stiprā alkohola (40 ml, 40% stiprums, satur 12,6 g tīra alkohola).
Izpildi testu šeit un noskaidro savas zināšanas par atbildīgu alkoholisko dzērienu lietošanu.
Alkohola lietošanas traucējumu identifikācijas tests (AUDIT) pieejams šeit.
Noderīga informācija par atkarību un palīdzību pieejama šeit.
Projekts sadarbībā ar:
Saturs
LEAD. Korporatīvā komunikācija
Foto
LEAD. Korporatīvā komunikācija,
Delfi / Midjourney
Redaktors
Kristīne Melne, Līga Švāne
Dizains
Ralfs Eglītis, Oskars Dreģis
Izstrāde
Emīls Cinītis
Projekta vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Laura Šteinberga