Tīra, sakopta vide ir katras pilsētas vizītkarte, kas ne tikai priecē acis, bet arī tiešā veidā ietekmē iedzīvotāju veselību un labklājību. Ielu, ietvju un celiņu tīrīšana, zaļo zonu kopšana un zāles pļaušana, sniega tīrīšana ziemā un lapu savākšana rudenī ir daļa no uzkopšanas un uzturēšanas darbiem, kas tiek veikti, lai pašvaldība sasniegtu izvirzītos vides tīrības mērķus.
Katrai sezonai ir savi raksturīgie darbi, un, lai tie tiktu paveikti pēc iespējas efektīvāk, ar cilvēku roku darbu vien nepietiek. Talkā nāk arī “smagā” tehnika – dažādas mašīnas un agregāti, kas spēj nodrošināt maksimālu tīrību un arī higiēnas prasību izpildi.

Nav tādu mistisku vietu, kur nemēslo, – visur, kur ir cilvēki, noteikti būs arī gruži un netīrumi. Lai pilsētvide, ražošanas uzņēmumu teritorijas un loģistikas centri izskatītos pievilcīgi, kā arī tiktu nodrošināta higiēnas un drošības prasību izpilde, nepieciešama regulāra uzkopšana. Turklāt būtiski, lai tas tiktu darīts efektīvi. Izsmēķi, koku lapas, smiltis un dažādi atkritumi ir tikai aisberga redzamā daļa – apkārtējā vidē ir arī daudz sīkdaļiņu, kas piesārņo gaisu un kaitē cilvēku veselībai.
Neredzamās elpceļu bendes
Īpaši kaitīgi cilvēku un dzīvnieku elpceļiem ir “neredzamie putekļi” – PM2,5 un PM10 sīkās daļiņas, kas veidojas no dīzeļmotora izplūdes gāzēm, nepilnīgas sadegšanas produktiem u. tml. Nonākot organismā, tās var izraisīt hronisku elpceļu slimību saasināšos, bet ilgtermiņā – jaunas saslimšanas. PM2,5 daļiņas ir smalkākas par matu un nav vizuāli redzamas. Tās ir tik mazas, ka pa elpceļiem var nonākt bronhos un alveolās. Savukārt smalkās daļiņas PM10 ir redzamas dūmu vai putekļu veidā un ietekmē augšējos elpceļus, kā arī acu gļotādu. Regulāri un, pats galvenais, pareizi slaukot ielas un ietves, iespējams uzlabot gaisa kvalitāti un ievērojami samazināt piesārņojošo vielu daudzumu pilsētvidē.
“Viens no svarīgākajiem pilsētas uzkopšanas darbiem ir slaucīšana. Lielākais darbu apjoms ir pavasarī, kad jānovāc pa ziemu sabērtais pretslīdes materiāls. Pie mums neizmanto tīru sāli (izņemot uz tiltiem), bet smilšu un sāls maisījumu. Sāls izkūst un aiztek ar notekūdeņiem, bet smiltis paliek, un tās obligāti ir jāsavāc. Ja šo darbu atliek, veidojas putekļi. Tāpat arī pilsētvidē uzkrājas sīkās daļiņas PM2,5 un PM10, kas viegli saceļas gaisā ar vēju un ļoti kaitē veselībai, tāpēc ļoti svarīgi ir veikt pienācīgu uzkopšanu. Mūsu iekārtas ir ieguvušas augstāko EU sertifikātu šo sīkdaļiņu savākšanā,” skaidro Pēteris Lācis, “Kärcher” apmācību pasniedzējs.

Lai pienācīgi savāktu ne tikai lielos gružus, bet arī sīkos putekļus, diemžēl ar slotu un liekšķeri vien ir par maz. Ar šādiem darbarīkiem var saslaucīt redzamos netīrumus, taču sīkie putekļi tiek tikai sacelti gaisā, bet pēc tam tie atkal nosēžas pilsētvidē. Daudz efektīvāk šo darbu mazās platībās iespējams paveikt ar mehānisko stumjamo slaucīšanas iekārtu. Savukārt vislabāko rezultātu lielu platību un ielu uzkopšanā iespējams nodrošināt ar komunālajām mašīnām, kas īpaši izstrādātas un paredzētas tieši uzkopšanas darbiem pilsētvidē.
Mēdz būt situācijas, kad kāda konkrēta uzkopšanas darba paveikšanai tiek piesaistīti vairāki cilvēki un pat vairākas tehnikas vienības vienlaicīgi, jo esošās mašīnas nav gana jaudīgas un efektīvas, lai iztiktu bez manuālā darba iesaistes. Tas ir ļoti haotiski un arī neizdevīgi. Diemžēl nav izgudrota komunālā tehnika, kas ļautu pilnībā iztikt bez roku darba, bet šo roku darbu ir iespējams būtiski samazināt un optimizēt.
— Pēteris Lācis, “Kärcher” apmācību pasniedzējs
Motorizētie darbarūķi uz riteņiem
Ielu, ietvju un pilsētas laukumu uzkopšanu pamatā var iedalīt divās lielās darbu grupās. Vasarā tā ir slaucīšana, bet ziemā – sniega tīrīšana. Protams, lielu daļu darba var paveikt sētnieki, taču, ja pašvaldība vēlas saimniekot gudri un efektīvi, vērts iegādāties komunālo mašīnu, ar kuru darbus iespējams paveikt ātrāk un produktīvāk. Sākotnēji tās būs investīcijas, taču, sagatavojot un izmantojot iekārtas pareizi, kā arī nodrošinot tām regulāru apkopi, ilgtermiņā tās atmaksāsies un kļūs par neatsveramu balstu pilsētas uzturēšanā.
Vispirms ir jāsaprot, kādiem mērķiem mašīna tiks izmantota un kādas funkcijas no tās tiek sagaidītas, – tai jānodrošina tikai slaucīšana, vai arī ar to papildus tiks veikti vēl kādi darbi. Pirmajā brīdī, atverot dažādu ražotāju katalogus, protams, varētu šķist, ka visas komunālās mašīnas un iekārtas ir gandrīz vienādas, bet ir vairāki būtiski parametri, ar ko tās atšķiras. “Kärcher” ražotās MC un MIC klases mašīnas ir būvētas kā putekļusūcēji. Dažas no tām iespējams modificēt un pielāgot arī citiem darbiem, bet tad tas ir jāzina jau pasūtīšanas brīdī.
— Pēteris Lācis, “Kärcher” apmācību pasniedzējs
Ielu slaucīšanai un viegliem ziemas darbiem labs palīgs būs ielu vakuuma slaucītājs “MC 250”. Tā aprīkojumā ir ūdens cirkulācijas sistēma ar atsevišķu netīrā ūdens tvertni. Ko tas nozīmē? Netīrumu uzsūkšanas caurulē tiek smidzināts ūdens, kas pēc tam tiek izfiltrēts un tad atkal iesmidzināts uzsūkšanas caurulē. Tādējādi tiek novērsta putēšana, bet visi savāktie netīrumi sakrājas ietilpīgā atkritumu tvertnē. Vēl viens šīs nelielās mašīniņas pluss ir tās izcilā manevrēšanas spēja.
Savukārt “MC 130” universālā komunālā mašīna ir labi piemērota ne tikai ielu tīrīšanai (tostarp arī mitrajai tīrīšanai) un dažādiem ziemas darbiem, bet arī zaļo zonu kopšanai, nezāļu likvidēšanai un transportēšanai, augsto apstādījumu aplaistīšanai un daudziem citiem uzkopšanas darbiņiem. Tā ir daudzfunkcionāla iekārta, kas izmantojama visa gada garumā.
““MC 130” komunālā mašīna lielākajai daļai pašvaldību ir optimums. Tajā ir divas sēdvietas, kas nozīmē, ka uz objektu, piemēram, savākt lapas var aizbraukt divi cilvēki. Mašīnai ir pieejams arī dažāds papildaprīkojums, piemēram, ir iespējams komplektēt ar augstspiediena mazgātāju un, vācot netīrumus, pa ceļam arī notīrīt notašķītu soliņu, nosmērētu bruģi vai pēc darba savest kārtībā pašu mašīnu. Sniega birste, sniega frēze ar birsti, pretslīdes materiāla kaisītājs, pļāvējs – mašīnai var pievienot daudzus un dažādus agregātus,” stāsta “Kärcher” pārstāvis.

Vēl viens universāls kareivis ir “MIC 35” komunālā mašīna – tā ir daudzfunkcionāla un atkarībā no aprīkojuma izmantojama visdažādākajiem pilsētas uzkopšanas darbiem jebkurā gadalaikā.
Katra modeļa komplektācija ir atkarīga no tā, kādi uzdevumi mašīnai ikdienā būs jāpaveic. Iekārta tiek būvēta atbilstoši klienta vajadzībām. Ir sīkumi, kas pēc tam būs pamaināmi, bet ir arī lietas, ko vēlāk nevarēs izmainīt, vai arī tas izmaksās dārgi, tāpēc, iegādājoties šādu mašīnu ilgtermiņa lietošanai, ne tikai jātiek skaidrībā, ko plāno ar mašīnu darīt, bet arī jāpieļauj varbūtība, kāds vēl tai varētu būt pielietojums. Arī operatora vidi var komplektēt dažādi – to var aprīkot ar kondicionieri, magnetafonu, apsildāmiem spoguļiem. Iespējas ir ļoti plašas.
— Pēteris Lācis, “Kärcher” apmācību pasniedzējs
Nāciet pie “Kärcher”!
Pērn februārī uzņēmums Latvijā sāka tirgot komunālās uzkopšanas mašīnas, un vairākās pilsētās tās jau sastopamas. Kā stāsta tehnikas pārzinātājs, mašīnu iegāde, protams, prasa zināmus līdzekļus – kvalitatīvas, veiktspējīgas iekārtas attiecīgi arī maksā, bet ilgtermiņā tās sevi spēj atpelnīt un pat ļauj pašvaldībai ieekonomēt, piemēram, samazinot sētnieku skaitu.

“Mašīnas iegādes vērtība ir fiksēta cena, kas nemainās. Vienai iekārtai iegādes cena ir zema, bet tajā pašā laikā ikdienas izdevumi ir lieli. Savukārt otrai – iegādes vērtība augsta, bet ikdienas izdevumi – mazi. Vienā brīdī pienāk tā saucamais lūzuma punkts – kopējie ar iekārtu saistītie izdevumi, izvēloties dārgāko iekārtu, kļūst mazāki,” stāsta Pēteris Lācis.

Jānorāda, ka “Kärcher” Latvijā ne tikai nodrošina dažādu mājsaimniecības un profesionālo iekārtu pārdošanu, bet arī remontu. Municipālajai tehnikai, ja tiek noslēgts apkopes līgums, tiek nodrošinātas arī regulārās apkopes atbilstoši iekārtai noteiktajam apkopju grafikam. Līgumā tiek arī atrunāts, kāda apkope tiks veikta – regulāra inspekcija un dilstošo daļu nomaiņa, pilna apkope, vai arī tiks nodrošināta funkcionalitātes garantija. Maksa par apkopes līguma izvēlēto pakotni var tikt sadalīta vienādos maksājumos, atvieglojot lietotāja finanšu plānošanu. Arī pašu iekārtu iegādei “Kärcher” piedāvā dažādus finansēšanas instrumentus.

Sazinieties ar mums!

"Kärcher" centrs Mūkusala:
+371 26 824 828
veikals.mukusala@karcher.com
Mūkusalas iela 41, Rīga
"Kärcher" centrs Rīga:
+371 67 808 708
veikals.riga@karcher.com
Gustava Zemgala gatve 71, Rīga
"Kärcher" e-veikals:
+371 27 062 989
e-veikals@karcher.com
"Kärcher" serviss:
+371 67 808 709
serviss.lv@karcher.com
Gustava Zemgala gatve 71, Rīga
Madara Orola, Ēriks Radželis
Projekta vadība:
"Delfi Brand Studio"
Saturs:
Projekts sadarbībā ar:
Karīna Sabecka
Izstrāde:
Redaktors:
Līga Švāne
Ieva Zeibote
mediju komunkācijas eksperts:
Māris Rītiņš
Dizains:
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.