Kā ievērot mērenību alkohola lietošanā?

Attēls: Delfi / Midjourney

Otrā rītā pēc pārmērīgas alkohola lietošanas slikta pašsajūta, galvas sāpes un apziņa, ka šoreiz laikam esi pāršāvis pār strīpu, nomāc iespējamu mundra rīta sajūtu. Tas parasti arī atgādina par nepieciešamību samazināt lietotā alkohola daudzumu vienā reizē vai nedēļā. Atbildīgi sekojot nedēļā patērētajam alkohola apjomam1 un ievērojot mērenību, ieradumus tiešām var mainīt. Bet kā? Šo mērķi sasniegt arvien biežāk cilvēkiem palīdz “mindful drinking” pieeja jeb apzinātība alkohola lietošanā.
Alkohola klātesamība un tā lietošana dažādās tradīcijās un sociālās situācijās laika gaitā ir izrādījusies noturīga. Šo sabiedrības ieradumu arī Latvijā reti kad apšaubām vai pārdomājam. Vienlaikus nenoliedzama ir veselīga dzīvesveida popularitātes paaugstināšanās sabiedrībā2, jo īpaši jaunākajā sabiedrības daļā3. Šī pieeja arī sekmē savu attiecību ar alkoholu izvērtēšanu un apzinātu alkohola lietošanu gadījumos, kad tiek pieņemts lēmums alkoholu lietot.

Kā lietot alkoholu apdomīgi?

Iztaujā un vēro sevi
Apzināta alkohola patērētāja pamatuzdevums ir novērot un izprast savu mijiedarbību ar alkoholu. Uzdod jautājumus, kā “Kādās situācijās patērēju vairāk alkohola?”, “Vai tiešām vēlos lietot alkoholu vai to daru citu iemeslu vadīts, piemēram, lai mazinātu uztraukumu sociālās situācijās?”, “Kā jūtos pēc alkohola lietošanas?”, “Kādas būs sekas, ja dzeršu, kādas – ja nē?”, “Kā izbaudīt šo brīdi bez alkohola vai ar mazāku tā apjomu?” u.c.
Sagatavojies jautājumiem
Tev nav pienākums atklāt, kāpēc esi izvēlējies piešķirt alkoholam mazāku lomu savā dzīvē. Tomēr izvēle rīkoties atšķirīgi no vairākuma var izsaukt cilvēku interesi vai neapmierinātību. Mēģini paredzēt, kādi jautājumi varētu rasties. Kad jūtamies pārliecināti par savu lēmumu, spējam labāk reaģēt uz mūsu nostājas kritiķiem un pat iedrošināt citus sekot mūsu piemēram.
Izlem priekšlaicīgi
Pirms dodies uz pasākumu, kurā gaidāma alkohola lietošana, pieņem lēmumu par iecerēto alkohola patēriņa apjomu un dzērienu veidu. Ja pasākumu rīko tu, vari iepriekš sagatavot daudzveidīgu dzērienu karti un paredzēt izklaidējošas aktivitātes, kuras nodrošinās, ka pasākumā par centrālo darbību nekļūst alkohola pārmērīga patērēšana.
Neatstāj tukšas rokas
Izslēgšanas vietā izvēlies aizstāšanu. Ja vēlies vienā alkohola lietošanas reizē patērēt mazāku apjomu, pamīšus iedzer glāzi ūdens vai glāzi cita bezalkoholiska dzēriena, kā arī ieturies ar uzkodām vai maltīti. Atceries, ka ēšana palēnina alkohola nonākšanu asinsritē, bet nepasargā no pārmērīgas alkohola lietošanas sekām.
Pamani to, ko citi neredz
Savu maņu pievēršana dzērienam un tā noformējumam, apkārtējai videi un savām sajūtām var radīt pilnvērtīgāku pieredzi, samazināt dzeršanas tempu un apjomu. No vīnziņiem varam mācīties, ka baudot vīnu tas vispirms jāpaskalina glāzē, tad jāpievēršas tā aromātam, un tikai tad maziem malkiem to izgaršojam, lai novērtētu garšas nianses. Šāda pētnieciska pieeja ļaus iepazīt savu gaumi, baudīt dzērienu izjustāk un apzinātāk, kā arī pamanīt tā iedarbību, lai vari pārstāt laicīgi.
Tomēr pastāv situācijas, kurās vienīgā pareizā izvēle ir attiekšanās no alkohola. Alkoholu nelieto, ja esi grūtniece vai baro bērnu ar krūti, domā vadīt transporta līdzekli vai strādāt ar ierīcēm, kas prasa augstu precizitāti. Tāpat no alkohola lietošanas būtu jāatsakās, ja tā norādījis ārsts, kā arī tad, ja iepriekš bijusi atkarība no alkohola.

Alkoholam nav jākļūst par problēmu vai risinājumu – novērojot savu pieredzi, varam rīkoties apzinīgāk, lai baudītu dzērienu, samazinot ar to saistīto risku ietekmi uz mums. Tā kā apzināta alkohola lietošana pieprasa dziļāku pašizpēti, tā var palīdzēt rast izpratni par savām emocionālajām reakcijām un nevēlamajiem stresa pārvarēšanas mehānismiem, kā arī radīt lielāku pārliecību par sevi un saviem lēmumiem citās dzīves sfērās.
Kad velti uzmanību gan dzēriena, gan sevis iepazīšanai, labāk saproti savus paradumus un to īstermiņa un ilgtermiņa sekas, vari mainīt alkohola lomu savā dzīvē un pozitīvi ietekmēt alkohola lietošanas kultūru sev apkārt.
1Alkoholisko dzērienu patēriņa vadlīnijas nosaka, ka vīriešiem optimālais pieļaujamais vienību skaits dienā ir līdz divām alkohola vienībām, bet sievietēm – viena. Nedēļā vīriešiem nevajadzētu pārsniegt 13, bet sievietēm – 8. Viena alkohola vienība atbilst 12g tīra alkohola, kas ir, piemēram, 1 alus bundža (330 ml, 4,7% stiprums, satur 12,3 g tīra alkohola), 1 glāze vīna (140 ml, 11% stiprums, satur 12,2 g tīra alkohola) vai 1 glāzīte stiprā alkohola (40 ml, 40% stiprums, satur 12,6 g tīra alkohola).
2SPKC (2023). “Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums 2022.”
3Mana aptieka un Apotheka (2023). “Veselības indeksa pētījums 2022”.
Projekts sadarbībā ar:
Saturs
LEAD. Korporatīvā komunikācija
Foto
LEAD. Korporatīvā komunikācija,
Delfi / Midjourney
Redaktors
Kristīne Melne, Līga Švāne
Dizains
Ralfs Eglītis, Oskars Dreģis
Izstrāde
Emīls Cinītis
Projekta vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Laura Šteinberga