Kā finanšu salīdzināšanas platforma var palīdzēt ietaupīt?
Finanšu pratība ir viena no būtiskākajām mūsdienu kompetencēm, kas ietver ne tikai zināšanas par finansēm, bet arī prasmes tās izmantot. Rūpīgi izsvērti un optimāli finanšu lēmumi ir labklājības pamats, taču ne visi tik labi orientējas finanšu pakalpojumu tirgū, lai izprastu plašo piedāvājumu un ar dažādajiem produktiem saistītās nianses.
Latvijā ir vairāki desmiti zīmolu, kas piedāvā naudas aizdevumus un citus finanšu pakalpojumus, tādēļ ir tikai likumsakarīgi, ka rodas jautājumi – kā neapjukt plašajā piedāvājumā, izvēlēties piemērotāko, nepārmaksāt un efektīvi pārvaldīt savas parādsaistības?

Iemesli, kāpēc nepieciešams aizdevums, mēdz būt dažādi – papildu līdzekļi nepieciešami nekustamā īpašuma vai auto iegādei, mājas vai dzīvokļa remontam, ārstniecības pakalpojumu apmaksai, kāzu organizēšanai, ceļojumam, kādas preces līzingam utt. Mūsdienās cilvēki kreditēšanas pakalpojumu iespējas bieži vien vispirms meklē internetā, taču piedāvājums ir piesātināts, arī kredītu veidi ir dažādi, un katrs aizdevējs sola, ka tieši viņš var piedāvāt izdevīgākos procentus un parāda atmaksas nosacījumus.


Mēdz teikt, ka kredīti ir domāti nevis tiem, kam pietrūkst naudas, bet gan tiem, kas var atļauties pārmaksāt, jo kreditēšana būtībā ir naudas pārdošana ar mērķi gūt peļņu. Tiesa, neviens nevēlas pārmaksāt nesamērīgi, ja finanšu tirgū atrodami izdevīgāki piedāvājumi. Kopš 2016. gada jūnija Latvijā darbojas finanšu pakalpojumu salīdzināšanas platforma “Altero”, kur iespējams noskaidrot kredītu piedāvājumus gan privātpersonām, gan juridiskajām personām un izvērtēt, kurš variants ir izdevīgāks.

Kopš 2016. gada jūnija Latvijā darbojas finanšu pakalpojumu salīdzināšanas platforma “Altero”, kur iespējams noskaidrot kredītu piedāvājumus gan privātpersonām, gan juridiskajām personām un izvērtēt, kurš variants ir izdevīgāks.

“Mēs sniedzam iespēju izvēlēties sev atbilstošāko un izdevīgāko piedāvājumu un īpaši uzsveram – par vienu un to pašu pakalpojumu nav jāpārmaksā. Tas nav kā ar precēm veikalā, kur, izvērtējot, piemēram, piena izcelsmi, kvalitāti un citus rādītājus, varam nonākt pie secinājuma, kāpēc kāds no piena zīmoliem ir dārgāks. Kredīts uz pieciem gadiem ir un paliek kredīts uz pieciem gadiem – tas nevar būt ne labs, ne slikts, ne kvalitatīvs vai nekvalitatīvs. Kredīts vienkārši ir dārgāks vai lētāks, tā nauda nav garšīgāka vai negaršīgāka, un es neredzu iemeslu, kāpēc vajadzētu pārmaksāt. Tam vienkārši nav pamatojuma,” stāsta finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs Artūrs Kostins.

Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Kas ir “Altero”?

Ideja finanšu salīdzināšanas platformai “Altero” aizgūta no Skandināvijas. Kā norāda Kostins, Skandināvija zināmā mērā Latvijai ir kā finanšu māte, kas ne tikai rāda piemēru, ko un kā labāk darīt, bet savulaik arī ir iepazīstinājusi mūs ar internetbanku, kredītkartēm, hipotekārajiem kredītiem un māca, ko vispār nozīmē atbildīga aizņemšanās. Pirms tapa “Altero”, tika izpētīts, ka aptuveni 80% cilvēku Skandināvijā pirms naudas aizņemšanās pārbauda piedāvājumu finanšu salīdzināšanas platformās.


Aizdevēji savā starpā atšķiras ar kredītu izsniegšanas politiku – tiek piedāvātas dažādas procentu likmes, komisijas maksas, arī pietikuma izskatīšanas process katram aizdevējam ir savs. Staigāt no viena aizdevēja pie otra ir ļoti neērti un laikietilpīgi, taču vienlaikus salīdzināt kredītus ir ļoti svarīgi. “Altero” šo procesu maksimāli atvieglo, sniedzot iespēju aizpildīt virtuālu pieteikumu un bez maksas saņemt visizdevīgāko piedāvājumu.

Ja cilvēks nav tajā visā ļoti iedziļinājies, ir pagrūti izvērtēt un būt 100% pārliecinātam, ka tie finanšu pakalpojumi, kurus tu grasies izmantot vai šobrīd jau izmanto, tik tiešām ir finansiāli izdevīgākie, labākie un tev atbilstošākie.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs
Ja sākotnēji platformā varēja salīdzināt tikai patēriņa kredītus, kas ir bezķīlas aizdevumi, tad nu jau salīdzināt iespējams arī apdrošināšanas pakalpojumus, kā arī tiek piedāvāti tādi pakalpojumi kā kredītu apvienošana, pārkreditācija un finansējums uzņēmumiem. Par tiem visiem plašāk var uzzināt šeit.

Salīdzināšanas platformas mērķis ir palīdzēt cilvēkiem – gan privātpersonām, gan uzņēmējiem – labāk orientēties finanšu tirgū. Vienlaikus “Altero” veicina finanšu pratību, palīdzot pieņemt finansiāli izdevīgus un saprātīgus lēmumus, kas saistīti ne tikai ar naudas aizņemšanos, bet arī apdrošināšanas kompāniju sniegtajiem pakalpojumiem.

Cenšamies saviem klientiem vienuviet nodrošināt iespēju salīdzināt pēc iespējas vairāk produktu. Sākumā izzinām viņu vajadzību un pēc tam atrodam atbilstošākos piedāvājumus, no kuriem tālāk var izvēlēties sev piemērotāko pakalpojuma sniedzēju.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā

Salīdzināšanas platforma 2019. gadā uzsāka darbību arī Lietuvā, un šobrīd tā pieejama arī Igaunijā. Pērn ar “Altero” starpniecību izsniegto aizdevumu skaits visā Baltijā sasniedza 106 miljonus eiro.

Kā norāda Kostins, izvērtējot finanšu pratību Baltijā, secināts, ka apzinīgākie patērētāji ir Igaunijā, jo tur cilvēku izglītošana par finanšu jautājumiem notiek ne tikai finanšu iestāžu, bet arī valstiskā līmenī. Igaunijā liela daļa cilvēku savus līdzekļus arī iegulda, jo viņiem ir zināšanas un izpratne par kapitāla tirgus darbību. Tajā pašā laikā finanšu salīdzināšanā tendence visās trīs valstīs ir diezgan līdzīga.

Gadu gaitā “Altero” klientu skaits ir ievērojami audzis, un šī tendence turpinās.
Cilvēki visā Baltijā pārsvarā salīdzina patēriņa kredītus ar mērķi labiekārtot vai remontēt mājokli, svinēt svarīgus dzīves notikumus, piemēram, kāzas, un iegādāties lielākas preces, tostarp automašīnu. Mūsu lielais plāns un mērķis nākotnē ir visās trīs Baltijas valstīs nodrošināt iespēju vienuviet salīdzināt visus iespējamos apdrošināšanas un kreditēšanas veidus.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Baltijas patērētāju paradumi

"Altero" apkopotie dati par 2022. gadu

Ko par “Altero” saka klienti?

“Altero” serviss lepojas ar vairāk nekā diviem tūkstošiem klientu atsauksmju “Google”, kur vidējais vērtējums ir 4,9/5.

  • Patīkama komunikācija, personāls ļoti atsaucīgs un pretimnākošs. Katrā ziņā – ērti izmantojama platforma, ja nepieciešams ātrs, ērts veids, kā apskatīt sev piemērotākos aizdevumus, noteikti iesaku “Altero”. Paldies “Altero” komandai par darbu!
    Zane
  • Laba kompānija, un tiešām ir sajūta, ka rūp katrs cilvēks. Darbinieki ir ļoti cilvēcīgi un spēj rast izdevīgu risinājumu bez kritizēšanas. Noteikti turpināšu sadarbību, ja būs nepieciešamība, un iesaku visiem, kam ir vajadzīga profesionāla palīdzība.
    Ivars
  • Atšķirībā no brokeriem necenšas iesmērēt kādu konkrētu uzņēmumu, bet gan piedāvā rūpīgi salīdzināt visas pieejamās finansējuma opcijas! Salīdzināšanas pakalpojums ir bez maksas, un tas neparādās bankas vēsturē (neietekmē kredītreitingu).
    Kristīna
  • Profesionāla un zibenīgi ātra apkalpošana. Mīļš paldies jūsu komandai par klienta laika taupīšanu un kvalitatīvu palīdzību. Iesaku “Altero” pakalpojumus.
    Jeļena
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Delfi Brand Studio
Foto
Shutterstock, Andrea Piacquadio (Pexels), Karolina Grabowska (Pexels)
Redaktors
Kristīne Melne
Dizains
Oskars Dreģis
Projekta vadība
Žanete Kļaviņa
mediju kkomunikācijas eksperts
Lauma Simanoviča