Kā pieņemt pārmaiņas, un kāpēc ir svarīgi trenēt emocionālo inteliģenci? Vadīt uzņēmumu, audzināt bērnus, atrast laiku sev, vienmēr meklēt iespējas mācīties un nodot tālāk sava aizgājušā vīra Mārtiņa vīziju – sarunu cikla "Nākotne ir attieksme" devītajā sērijā ar savu pieredzi dalās "Moller Baltic Import" izpilddirektore Ilze Grase-Ķibilde.

"Sabalansēt dzīvi man nozīmē pieņemt, ka to neizdosies sabalansēt. Pieņemt, ka nebūs tādas perfektās kārtības. Tiklīdz es to cenšos pieņemt, man ir vieglāk dzīvot."

Dažādās krīzes situācijās ne tikai darbā, bet arī privātajā dzīvē ir lietderīgi izvērtēt un nodalīt, ko mēs no tā visa varam un ko nevaram ietekmēt, un veltīt enerģiju tikai tam, ko varam mainīt. Ir divi iespējamie scenāriji – ļauties stresam vai vienkārši pieņemt situāciju un meklēt risinājumu.

"Man ir sajūta, ka mūsu dzīvē ir noteikti notikumi vai kaut kāda dzīves līnija, ko mēs nevaram ietekmēt. Bet katrā brīdī, katrā situācijā mums ir izvēle. Mēs varam izvēlēties. Un tās dažas sekundes, pirms veicam izvēli, ir tas atslēgas brīdis."

Viens no izaicinājumiem vadītājiem, uzņēmējiem un vispār cilvēcei kopumā ir pielāgoties tam, ka pārmaiņas arī ir pilnīgi dabisks process, no kura nevajadzētu baidīties. 'Izmaiņas – tā ir dzīve. Tiklīdz mēs to pieņemam un neuzskatām, ka izmaiņas ir kaut kas ārkārtējs, tā, manuprāt, ir vieglāk tās pārdzīvot un tikt tām pāri."

Ikviena vadītāja uzdevums ir veicināt savā komandā izpratni un emocionālo inteliģenci gan pārmaiņu, gan citu notikumu kontekstā. "Tad, kad es esmu gatava parādīt savas vājās vietas šo cilvēku priekšā, viņi atveras kā vēl nekad iepriekš." Labs vadītājs ir cilvēks, kuram ir svarīgi, kā jūtas citi, – viņa uzdevums ir "tvert laukumu" un saredzēt iespējamos risinājumus, kas ilgtermiņā nesīs augļus kopējai sadarbībai un mērķu sasniegšanai.

"Var jau arī ļoti labi izdzīvot ar tādu ļoti egocentrisku piegājienu, bet, manā skatījumā, tas ir īstermiņa rezultāts. Tas, iespējams, būs labs, efektīvs risinājums tā brīža finansiālajiem rādītājiem, bet tā nav mana pieeja. Tā nav mana filozofija. Es neticu īstermiņa rezultātiem."

Arī pašiem darbiniekiem ir jābūt atbildīgiem un jāspēj sniegt atgriezenisko saiti, lai vadītājs varētu uzlabot un pilnveidot savu komandu.

"Jo vairāk tiek dota atgriezeniskā saite, jo vairāk tavi kolēģi vai vadītāji var kaut ko darīt, lai to mainītu. Manuprāt, ir ļoti liela bezatbildība to nedarīt un sēdēt, un eksistēt, un sūdzēties."

Vide: Yeko Photo Studio (11. novembra krastmala 35-72a)
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
Projekts sadarbībā ar:
Mediju komunikācijas eksperts:
Elīna Gārbena
Projekta vadība:
Ēriks Radželis
Izstrāde:
Ervīns Malnačs
Dizains:
Māris Rītiņš
Redaktors:
Kristīne Melne
video:
www.later.lv
Saruna:
Rihards Gēcis