Alkoholiskie dzērieni un kalorijas
Lai arī sabiedrībā valda uzskats, ka alkoholiskajos dzērienos nav nemaz vai ir ļoti maz kaloriju, tā gluži nav. Arī alkoholiskajos dzērienos ir kalorijas, dažos – pat ļoti daudz, un to kalorijas ir jāierēķina dienas laikā uzņemtās enerģijas apjomā. Aicinām apskatīt piecas alkoholisko kokteiļu receptes, kuru sastāvā ir maz kaloriju un kas maksimāli mazāk ietekmēs jūsu diētu. Taču ielāgo, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai. Lieto alkoholiskos dzērienus atbildīgi!
Patērējot alkoholiskos dzērienus, ir svarīgi sekot līdzi tam, cik daudz un ko lieto. Visbiežāk tieši alkoholiskie kokteiļi ir tie, kas satur visaugstāko kaloriju līmeni. Kokteilis "Manhetena" (viens standarta kokteilis) satur aptuveni 160 kalorijas, savukārt kokteilī “Cosmopolitan” (vienā standarta kokteilī) ir aptuveni 200 kalorijas. Arī alus būtiski neatpaliek, jo vidēji vienā puslitra dzērienā ir ap 149 kalorijām. Turklāt bieži alkoholisko dzērienu glāzei pievienojam arī uzkodas un našķus, kas tikai palielina uzņemto kaloriju skaitu.

Taču pastāv iespēja prātīgi baudīt alkoholiskos dzērienus, neuzņemot tikpat daudz kaloriju kā ar dažiem supersaldiem virtuļiem. Lūk, dažas alkoholisko kokteiļu receptes, kurās ir maz kaloriju.
KIR SIDROYAL
Sastāvdaļas:
GARDENERS sausais ābolu sidrs (150 ml); Creme de Cassis liķieris (ēdamkarote).

Pagatavošana:
dzērienus iepriekš atdzesē, tad vīna glāzē ielej sidru, kam pievieno ēdamkaroti slavenā upeņu liķiera.

Uzturvērtība (1 glāze dzēriena):
40 kalorijas.

ZEMEŅU-SIDRA ROSSINI (2 glāzes)
Sastāvdaļas:
atdzesētas vai saldētas zemenes (150 g); degvīns vai ogu liķieris (1 tējkarote); citronu sula (1 tējkarote); sauss ābolu sidrs (250 ml); cukurs (15 g); zemenes dekorēšanai.

Pagatavošana:
blenderī samaļ zemenes ar liķieri, citronu sulu un cukuru, līdz masa kļūst viendabīga. Ogu masu izlej caur sietiņu un iepilda šampanieša glāzēs (apmēram trešdaļa no glāzes). Glāzē lej sidru un lēnām apmaisa ar kokteiļu kociņu. Glāzi dekorē ar zemeni.

Uzturvērtība (1 glāze):
65 kalorijas.

LILLET BLANC TONIC
Sastāvdaļas:
Lillet Blanc vermuts (50 ml); tonika dzēriens (100 ml); šķēle gurķa; 1 zemene; daži ledus gabaliņi; 3-5 piparmētru lapas.

Pagatavošana:
dzērienus iepriekš atdzesē, tad vīna glāzē ieliek ledu un gurķa šķēli, ielej vermutu un tad pievieno tonika dzērienu. Dekorē ar piparmētru lapiņām un zemeni.

Uzturvērtība (1 glāze dzēriena):
101 kalorija.

LILLET ROSÉ TONIC
Sastāvdaļas:
Lillet Blanc vermuts (50 ml); rožu limonāde (100 ml), šķēlīte greipfrūta; daži ledus gabaliņi; timiāna zariņš.

Pagatavošana:
dzērienus iepriekš atdzesē, tad vīna glāzē ieliek ledu un greipfrūta šķēlīti, ielej vermutu un pievieno rožu limonādi. Dekorē ar timiāna zariņu.

Uzturvērtība (1 glāze dzēriena):
97 kalorijas.

VODKA SODA
Sastāvdaļas:
Absolut Vodka degvīns (40 ml), gāzēts minerālūdens (150 ml), laima sula (15 ml), 2 daiviņas laima, ledus.

Pagatavošana:
dzērienus iepriekš atdzesē, tad glāzē liek ledu, pievieno degvīnu, minerālūdeni un laima sulu. Dekorē ar laima daiviņām.

Uzturvērtība (1 glāze dzēriena):
ap 133 kalorijas.


atceries!
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme, tā pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.
Zināšanai!

2020. gadā Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA) parakstīja Eiropas alkohola nozares "spiritsEurope" memorandu par dzērienu uzturvērtības un sastāvdaļu norādīšanu alkoholisko dzērienu marķējumā. Unikālā e-etiķetes platforma "U-LABEL", izmantojot QR kodu, ļauj patērētājiem visā Eiropas Savienībā iegūt informāciju valsts valodā par iegādātajiem vīna, aromatizētā vīna vai stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Vairāk par šo lasi šeit.

Plašāka informācija par alkoholiskajiem dzērieniem un kalorijām šeit.
Tests, lai pārbaudītu savas zināšanas par atbildīgu alkoholisko dzērienu lietošanu šeit.
Projekts sadarbībā ar:
Saturs
LEAD. Korporatīvā komunikācija
Foto
LEAD. Korporatīvā komunikācija,
Delfi / Midjourney
Redaktors
Kristīne Melne, Līga Švāne
Dizains
Ralfs Eglītis, Oskars Dreģis
Izstrāde
Emīls Cinītis
Projekta vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Laura Šteinberga