Foto: Pixabay
Vienā no populārākajām vakcīnu skeptiķu "Telegram" grupām izplatījies ekrāna uzņēmums no kādas "Whatsapp" sarakstes, kurā apgalvots, ka D vitamīnu saturošas zāles varot būt indīgas, jo D vitamīns esot hormons. Portāls "Delfi" sazinājās ar Zāļu valsts aģentūru, kurā noskaidroja, ka šī ziņa neatbilst patiesībai.

ZVA pārstāve Dita Okmane portālam "Delfi" skaidroja, ka D vitamīns nav hormonu saturošs preparāts. "D vitamīnu saturošas zāles pieder pie zāļu grupas "Vitamīni", un šajā zāļu grupā neietilpst neviens hormonus saturošs produkts," uzsvēra Okmane.

Komentējot "Whatsapp" sarakstē minētās zāles "Vignatol", ZVA pārstāve skaidroja, ka pētījumos ir pierādīta zāļu "Vigantol" efektivitāte un drošums visās mērķa grupās, kurās šīs zāles paredzēts lietot, t. sk. zīdaiņiem, ja tiek ievēroti pareizas lietošanas nosacījumi un ārsta norādījumi, kas sniegti konkrētam pacientam.

Tāpat Okmane skaidroja, ka Latvijas Zāļu reģistrā visām D vitamīnu saturošām zālēm, kas satur tikai vienu aktīvo vielu (proti, tikai D vitamīnu), ir noteikts recepšu zāļu statuss.

"Pašlaik šiem preparātiem ir noteikts recepšu zāļu statuss. Nevaram izslēgt, ka laika gaitā tas var mainīties, kopumā Eiropā šobrīd ir tendence pamazām virzīties uz bezrecepšu zāļu statusu D vitamīniem," atzīmēja ZVA pārstāve.

Zāļu piederību recepšu vai bezrecepšu zāļu grupai nosaka Zāļu valsts aģentūra, pieņemot lēmumu par zāļu reģistrāciju, un tas tiek veikts saskaņā ar Ministru kabineta 2005. gada 22. novembra noteikumos Nr. 885 "Zāļu klasifikācijas kārtība" noteiktajām prasībām un ievērojot Eiropas Savienībā izstrādātas vadlīnijas un ieteikumus.

D vitamīnu saturošas zāles, kas ir paredzētas nopietnu veselības stāvokļu ārstēšanai, piemēram, vitamīna deficīta ārstēšanai, vitamīna deficīta novēršanai augsta riska pacientiem un citu noteiktu slimību ārstēšanai, ko var diagnosticēt tikai ārsts, pacientam aptiekā ir izsniedzamas tikai pret ārsta izrakstītu recepti.

Pēc konkrēta pacienta veselības traucējumu izvērtēšanas ārsts nosaka viņam individuāli nepieciešamo D vitamīna devu un to, cik ilgi šīs zāles lietojamas, jo D vitamīna lietošana nepamatoti ilgi vai nepamatoti lielās devās var radīt nopietnas blakusparādības, tajā skaitā nieru darbības traucējumus, piemēram, veicināt nierakmeņu veidošanos.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!