"Subaru" vienmēr ir asociējies ar boksertipa dzinējiem, nesalaužamām un uzticamām pilnpiedziņas sistēmām un neaizmirstamām uzvarām pasaules rallija čempionātā. Savukārt šis auto – vārdā "Solterra" – aizsāks jaunu gadsimtu šī japāņu auto zīmola vēsturē. Šis ir pirmais "Subaru" tīrasiņu elektroautomobilis, un studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" uzdevums ir noskaidrot, cik lielā mērā tajā ir saglabājušās šī zīmola klasiskās vērtības.

Raidījuma viesis ir mūziķis, kurš kopā ar domubiedriem šovasar restaurē Latvijas mūzikas leģendas – grupas "Zodiaks" dzīvo skanējumu. Zigfrīds Muktupāvels, kura lielisko balsi atpazīstam neminstinoties, muzicē dažādos sastāvos, bet turpmākajos mēnešos īpašu vietu ieņems koncerti kopā ar Maiju Lūsēnu, Aivaru Gudro un, protams, Jāni Lūsēnu.

4690 mm garais krosovers "Subaru Solterra" ir aprīkots ar diviem 80 kW jeb 109 ZS jaudīgiem elektromotoriem. Tātad sistēmas kopējā jauda ir 218 ZS, griezes moments – nedaudz zem 340 Nm. Pateicoties tam, šis auto 100 km/h spēj sasniegt 6,9 sekundēs.

Savukārt tā 71,4 kWh ietilpīgais akumulators ideālos braukšanas apstākļos spēj nodrošināt šī futūristiskā "kuģa" autonomiju 465 km garās distancēs. Šeit gan jāmin, ka reālajā dzīvē šie skaitļi varētu nedaudz atšķirties, jo ļoti no svara ir gan braukšanas stils, gan gaisa temperatūra. Taču arī par to nevajadzētu īpaši uztraukties, jo "Solterra" uzlādes sistēma spēj uzņemt līdz pat 150kW jaudu un akumulatora uzlāde līdzstrāvas stacijās līdz 80% prasīs tikai 30 minūtes.

Salonā "Solterra" ir tikpat futūristisks kā no ārpuses. Lai arī izvēlētie dizaina vaibsti ir gaumes lieta – un interjers ir visai atšķirīgs no Latvijā iecienītajiem "Subaru" modeļiem – šajā auto atrodami visi modernās autobūves aksesuāri un drošības palīgsistēmas, raidījums īpaši novērtēja precīzo līniju asistenta darbību.

Šis ir ceturtais SUV "Subaru" Eiropas modeļu klāstā, un tas veidots uz "e-Subaru" globālās platformas, kas īpaši radīta, lai ne vien ļautu akumulatoriem droši atrasties zem auto grīdas, bet arī izmanto baterijas karkasa stiprības palielināšanai. Jeb precīzāk – "Solterra" veidota uz platformas, kas ir 1,2 reizes noturīgāka pret vērpi nekā tā, kas tiek izmantota ražotāja benzīna un hibrīda apvidniekos.

Sadursmes gadījumā trieciena enerģija tiek novirzīta pa daudzslodžu ceļu – projām no zonas, kurā atrodas elektriskās piedziņas elementi. Savukārt pasažierus pasargā virsbūves struktūra, kas sānos, kā apgalvo ražotājs, esot par 200% spēcīgāka nekā citiem "Subaru" apvidus modeļiem.

Viens no elektromotoriem atrodas priekšā, bet otrs – aizmugurē. Katrs no tiem kontrolē savu riteņu asi, tādējādi padarot šo auto par pilnpiedziņas braucamo. Lai uzlabotu tā spējas sliktos ceļa apstākļos, "Subaru" inženieri šo konstrukciju ir papildinājuši ar elektroniski kontrolējamu "X-mode" režīmu, kas darbojas līdzīgi kā starpasu bloķētājs klasiskas uzbūves 4x4 automobiļos. Tas nozīmē, ka jauda vienmērīgi tiek sadalīta starp visiem četriem riteņiem, kas šim auto palīdz izkārpīties pat no visneveiklākajām situācijām. Līdztekus visam jau minētajam 21 cm liels klīrenss garantēs piekļuvi zemes nostūriem, kur parastiem elektroauto nokļūt nav lemts.

Interesanti, ka šis auto ir tapis sadarbībā ar "Toyota" – un faktiski tieši šādu pašu auto jūs varat atrast arī "Toyota" modeļu listē. Bet atšķirībā no tā "Subaru Solterra" jau standarta komplektācijā ir aprīkots ar visu riteņu piedziņu. Vienlaikus – ar šādu bonusu "Subaru" no šīs trijotnes vēl joprojām ir cenā draudzīgākais – tas maksā no 52 900 eiro.

Neskatoties uz to, ka šis ir pirmais "Subaru" radītais 100% elektroautomobilis, tas noteikti sevī ir saglabājis šīs markas svarīgākās rakstura īpašības. Tam ir lieliska piekare. Ar to ir komfortabli pārvietoties gan pilsētā, gan Pierīgas vai lauku neceļos. Tas ir gana dinamisks, jau standarta aprīkojumā tam ir visu riteņu piedziņa, kura, pateicoties motoru izvietojumam un e-tehnoloģijām, darbojas zibenīgāk un precīzāk nekā līdz šim.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !