Abreviatūra "GSe" "Opel" modeļos nav izmantota kopš pagājušā gadsimta 70. un 80. gadiem, kad auto fanus priecēja tādi spēkrati kā "Commodore GSe" un "Monza GSe". Tolaik šis burtu salikums apzīmēja "Grand Sport Einspritzung" (jeb "Grand Sport" degvielas iešprice).

Savukārt mūsdienās "e" burta nozīme "Opel" abreviatūrā ir tikusi mainīta, un tas turpmāk norādīs uz konkrētā modeļa piederību elektroauto saimei. Bez tam nākotnē apzīmējums "GSe" tiks izmantots tikai jaudīgākajās un glaunākajās modeļu versijās, tādējādi norādot uz to piederību labākajiem no ražotāja piedāvātā.

"GSe" piebildi modeļa nosaukumā ieguvis "Opel Grandland" apvidnieks, un tas ir gana jaudīgs auto – 300 zirgspēkus uz visiem četriem riteņiem tam nodrošina trīs motori. Turklāt tas spējīgs braukt arī simtprocentīgi elektriskā režīmā.

Pie stūres šim "elektrizētajam opelim" studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" aicinājies sēsties aktieri, komiķi un stāvizrāžu veterānu Jāni Skuteli. Viņu labi atceramies gan no "Pusnakts šova septiņos", gan dažādiem ar teātra improvizāciju saistītiem pasākumiem. Taču Jānis darbojas arī klasiskajā teātrī – pašlaik viņš ir Jaunā Rīgas teātra štata aktieris. Tāpat viņa radošo CV papildinājušas vairākas kinolomas tādos darbos, kā "Kino un mēs", "Ūdens garša" un "Neona pavasaris".

"GSe" galvenais raksturlielums ir dinamika un jauda. Tā spēka iekārta sastāv no 1,6 litru iekšdedzes dzinēja un diviem elektromotoriem, kas kopumā attīsta 300 ZS jaudu un 520 Nm griezes momentu. 100 km/h lielu ātrumu šis "Opel" hibrīda apvidnieks spēj sasniegt 6,1 sekundē, bet tā maksimālais braukšanas ātrums ir 235 km/h.

Lai padarītu šī auto gaitu sportiskāku un stabilāku, "GSe" kontrukcijā ir izmantoti "Koni" izstrādāti FSD tehnoloģijas (Frequency Selective Damping) regulējamie amortizatori, kuri spēj pielāgoties braukšanas apstākļiem, tādejādi saglabājot balansu starp sportiskumu un komfortu.

Izlasot šādu auto aprakstu, gan jau varat nojaust, ka "Grandland GSe" nav no lētākajiem opeļiem. Ja bāzes versijā ar 130 ZS jaudīgu turbopūtes benzīna dzinēju tas maksā no 30 tūkstošiem eiro, tad "GSe" uzlādējamais hibrīds ar 300 ZS jaudu, visu riteņu piedziņu un astoņpakāpju automātisko pārnesumkārbu jau maksā 54 990 eiro.

Te gan jāmin, ka konkrētās modifikācijas bāzes aprīkojuma līmenis ir ļoti augsts. Tajā ir gan "IntelliLux Pixel" LED priekšējie lukturi, 19" riteņi, elektriski atverams bagāžas nodalījuma vāks, bezkontakta atslēgas piekļuves sistēma, sporta sēdekļi ar "Alkantara" apšuvumu, sportisks stūresrats, kā arī dažādi auto vadīšanas asistenti, piemēram, adaptīvā kruīza kontrole.

Arī Latvijā elektrificētie automobiļi kļūst pieprasītāki, bet šis process ir salīdzinoši lēns. Savukārt pie mūsu rietumu kaimiņiem Vācijā situācija ir krietni dinamiskāka. Elektroauto pārdošanas apjomi ir pieauguši par 83%, un šobrīd katrs piektais "Opel", kas pārdots Vācijā, ir pat simtprocentīgi elektrisks. Jāpiebilst, ka jau pašlaik "Opel" modeļu saimē kopumā ir 12 elektrificētas piedziņas spēkrati.

Savā ziņā "Grandland GSe" ir labs variants tiem, kas meklē jaudīgu auto, bet vēl nav gatavi pilnīgai pārejai uz elektromobili. Šajā gadījumā, braucot īsākas distances, var pilnībā izbaudīt e-mobilitātes dāvātos labumus – dinamiku un klusumu, neuztraucoties par to, kad steigšus jādodas uz uzlādes staciju.

Ar pilnu akumulatoru "GSe" spēj veikt ap 66 km elektriskajā režīmā, tādējādi samazinot vidējo degvielas patēriņu uz 100 km/h līdz pat 40% salīdzinājumā ar klasiskiem iekšdedzes dzinējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!