Fоtо: LTV 4. studija

Decembrī, kad Didzis kārtoja CSDD braukšanas eksāmenu, Valmierā ielas bija sniega pilnākas nekā tagad, un ielas malās uz ietves bija sakrautas sniega kaudzes. Kādā no lielajām kupenām rotaļājās bērnudārza vecuma bērns, kurš vienā brīdi nokļuva uz brauktuves. Didzis eksāmena laikā tobrīd pilnībā apstājās, tomēr CSDD inspektors uzskatīja, ka vajadzējis vienkārši braukt bērnam garām, vēsta LTV raidījums "4. studija".

"Es braucu un redzu, ka ielas malā kupenā spēlējas mazs bērns. Tobrīd atcerējos visu autobraukšanas teoriju, ko biju mācījies un pildījis, un šajā bīstamajā situācijā samazināju braukšanas ātrumu. Vienā brīdī bērns no kupenas noslīdēja uz ceļa braucamās daļas, un tajā brīdī apturēju transportlīdzekli," stāsta tobrīd CSDD braukšanas eksāmenu kārtojušais Didzis.

"Inspektors man tajā brīdī aizrādīja, kāpēc es tā rīkojos un ka nevajadzēja bremzēt. Es vienkārši biju šokā un apmulsis, nezināju, ko vairs teikt," raidījumam savā izmisumā dalās nu jau CSDD eksāmenā izkritušais autobraucējs. Didzis norāda, ka nav iesācējs un pie stūres jūtas droši – ar "baltajām" mācību tiesībām trīs gadus braukājis ar sievu blakus pa visu Latviju. Turklāt CSDD teorijas eksāmenu nokārtojis ar pirmo reizi. Autoskolā bijis teicamnieks un arī tur, izstāstot situāciju, pasniedzēja atklāti esot teikusi "tevi vienkārši izgāza".

Didzis esot novērtējis, ka aizmugurē braucošais ir drošā distancē, tādēļ droši var bremzēt. Tāpat viņš noraida iespēju, ka no bremzēšanas būtu varējis izvairīties, apbraucot uz ielas esošo bērnu – iela ir šaura un sniegs bijis abās tās pusēs, kā arī malā stāvējušas automašīnās, tādēļ, pēc Didža domām, tobrīd uz brauktuves bija viena vienīga josla.

Tā kā raidījuma sižeta tapšanas laikā Didzis tikko bija iesniedzis eksāmena rezultātu apstrīdošu iesniegumu, CSDD no konkrēta komentāra par šo situāciju atsakās, jo eksāmena videoieraksts vēl neesot noskatīts un komisija savu lēmumu vēl nav pieņēmusi.

Visbiežāk par iemeslu iesniegumam ir lietas un situācijas, ko eksāmena kārtotājs nepamana vai neapzinās. CSDD pārstāvis paredz, ka šajā gadījumā tiks vērtēts, vai Didzis varēja izvairīties no straujas bremzēšanas.

"Ceļu satiksmes noteikumos ir arī minēts, ka strauji bremzēt drīkst tikai avārijas situācijā. Ja eksāmenā esam nonākuši līdz avārijas situācijai, tad tas nav labs rezultāts," norāda Alberts Krūmiņš, CSDD Rīgas reģiona vadītāja vietnieks, "es kā komisijas dalībnieks noteikti skatīšos, cik ātri videoierakstā ir parādījušās indikācijas par to, ka satiksmē kāds var pēkšņi nonākt uz ceļa".

Statistika liecina, ka tikai 0,2% no visiem eksāmenu rezultātiem tiek apstrīdēti komisijā. Savukārt komisija eksāmena vērtējumu maina tikai katrā 30. gadījumā. Komisijas lēmumu var apstrīdēt arī administratīvajā tiesā, tomēr līdz šim nav bijis precedenta, kad tiesa mainītu eksāmena rezultātu.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !