Foto: LTV 4. studija

Ar kādu sodu jārēķinās transportlīdzekļa īpašniekam, ja savu spēkratu un ap to esošo laukumu nenotīra no sniega? Likumā noteiktais sods par nenotīritu vietu ap transportlīdzekli var sasniegt 350 eiro, ja sniegs vismaz trīs diennaktis nav notīrīts, taču policija var piemērot arī brīdinājumu, vēsta LTV raidījums "4. studija".

"Patiesībā sniegs no pašas automašīnas nemaz nav jānotīra, bet gan ir jānotīra vieta tam apkārt. Šī norma ir radīta tādēļ, ka sniega tīrīšanas traktortehnika fiziski nevar notīrīt sniegu automobiļa tuvumā. Tādēļ transportlīdzekļa īpašniekam, kurš attiecīgo vietu Rīgas ielās aizņēmis, ir pienākums pašam šo vietu satīrīt," skaidro Toms Sadovskis, Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis.

"Kad Rīgas pašvaldības policija saņem izsaukumu, tā fiksē situāciju, ka automobilis stāv nenotīrītā vietā. Tomēr brīdinājums šādā gadījumā netiek izrakstīts daļēji arī praktisku iemeslu dēļ, jo automašīna ir vienkārši milzīga sniega kupena un pie tās vējstikla protokolu piestiprināt nav iespējams. Trīs dienas vēlāk policisti apseko šo vietu vēlreiz," norāda Sadovskis, precizējot, ka gadījumā, ja sniegs ap automobili pēc šim trim dienām nav notīrīts, tad tiek uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis norāda, ka tamlīdzīgs sods šosezon nevienam vēl nav piemērots. Tomēr ir atsevišķi gadījumi, kuros ir bijušas profilaktiskas pārrunas. Administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros automobiļa īpašniekam var tikt lūgts sniegt paskaidrojumus, kādēļ sniegs ap transportlīdzekli nav notīrīts. "Piemēram, ja cilvēks ir bijis slims vai devies ceļojumā, tad būtu absurdi neņemt šādus faktus vērā," rezumē Sadovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!