Pašlaik notiekošajā Sanktpēterburgas starptautiskajā ekonomiskajā forumā Krievijas lielākais autoražotājs "AvtoVAZ" prezentējis savu jaunāko modeli – apvidus automobili "Lada X-Cross 5". Tomēr patiesībā tas ir vienkārši pārzīmolots ķīniešu modelis "FAW Bestune T77" ar "Lada" emblēmām.

Adaptējot FAW apvidnieku Krievijas tirgum, "Lada" versijā tas papildināts ar aizmugurējā vējstikla, sānskata spoguļu un priekšējo sēdekļu apsildi, kā arī krievu valodu multimediju sistēmas izvēlnē.

Augstākajā komplektācijas līmenī "Techno" šim (ķīniešu) žigulim būs pieejama arī adaptīvā kruīza kontrole, ekstrēmās bremzēšanas sistēma, kalnā uzbraukšanas elektriskais asistents un 12 collu digitālais mērinstrumentu panelis.

Ar "Lada X-Cross 5" nosaukumu automobilis montāžā Krievijā nonāks jau 17. jūnijā, tomēr pašā Ķīnā tā "donors" tiek ražots vēl no 2018. gada. Automobilis ir aprīkots ar 160 zirgspēku jaudīgu 1,5 litru benzīna turbomotoru, kas sajūgts vai nu ar sešpakāpju manuālo, vai septiņpakāpju robotizēto pārnesumkārbu. Piedziņa tiek novadīta tikai uz priekšējiem riteņiem.

"Lada X-Cross 5" montāža tiks organizēta "Nissan" pamestajā rūpnīcā Sanktpēterburgā, ko valsts tagad atvēlējusi ražotājam "AvtoVAZ".

Jaunā "Lada" modeļa cena pagaidām netiek atklāta, tomēr nozares speciālisti lēš, ka tā būs nedaudz zem diviem miljoniem rubļu (21 890 eiro). Turklāt Krievijā ir nopērkams arī pats šī modeļa dvīnis – ķīniešu "FAW Bestune T77" maksā no 2,17 miljoniem rubļu (23 750 eiro).

Atgādinām, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā agresorvalsts tirgu pametuši praktiski visi rietumvalstu un pārējās civilizētās pasaules autoražotāji. Rezultātā Krievijas tirgu ir pārpludinājuši Ķīnas automobiļi, kas jau aizņem pusi jauno auto tirgus. Krievijas izolētība ietekmējusi arī vietējos ražotājus, tostarp arī "AvtoVAZ", kam vairs nav pieejams rietumu importa komponentes, piemēram, vācu "Bosch" dažādu sistēmu elektroniskie vadības bloki.

Ar ķīniešu automobiļu pārzīmološanu nodarbojas arī atjaunotās padomju auto markas "Moskvich" ražotājs. Vēl Krievijā plānots atjaunot arī "Volga" un "Pobeda" marku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!