Foto: AFI

Latvijā ir jāievieš nulles nodoklis uzņēmumu reinvestētajai peļņai, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Neskatoties uz to, ka pašlaik uzņēmumu ienākumu nodoklis budžetā ienes aptuveni 350 miljonus eiro, iespējams to var iekasēt arī citādākā veidā. Bet stratēģiskajam mērķim vajadzētu būt, ka arī Latvija [tāpat kā Igaunija] iet uz nulles nodokli reinvestētajai peļņai. Tas lielā mērā ļautu uzņēmumiem uzbūvēt lielāku pašu kapitālu, veidot lielāku naudas plūsmu, pret ko savukārt bankas varētu izsniegt kredītus," teica Rimšēvičs.

Vienlaikus viņš atzina, ka šāds lēmums būtu nopietna strukturāla reforma budžetā un viena gada laikā nebūtu īstenojama. "Protams, ka 350 miljonus eiro viena gada budžetā atrast nevarētu, tam būtu vajadzīgi vismaz divi gadi, bet šādu pārejas periodu un nodokļa neiekasēšanu par reinvestēto peļņu mēs varētu pasludināt par mērķi," sacīja Latvijas Bankas prezidents.

Tāpat Rimšēvičs norādīja, ka Latvijā liela daļa ekonomikas dzīvo pelēkajā sektorā un bankām ir bail šādus uzņēmumus kreditēt, taču šī problēma ir jāatrisina.

"Draugi mīļie - vienkārši neslēpjamies katrs savā aliņā un nākam kopā runāt. Mums nav kritiskas situācijas, bet, ja mēs arī 2015.gadā izliksimies, ka mēs varam turpināt dzīvot pa vecam, priecāsimies, ka mēs kaut kādos reitingos esam pakāpušies par vienu vai divām vietām, un viss ir vislabākajā kārtībā, mēs izniekosim ļoti vērtīgu un dārgu laiku," pauda Latvijas Bankas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!