Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

Pasaules otrās vērtīgākās kompānijas "Apple" akcijas cena turpina janvārī iesākto kritumu. Kopš decembra teju trīs triljonu vērtās kompānijas akcijas cena ir sarukusi par 12%.

Šogad augstākā cena "iPhone" ražotāja akcijām bija 23. janvārī, kad viena vienība maksāja vairāk nekā 195 ASV dolārus. Taču kopumā tehnogiganta akcijas jau kopš pērnā decembra atrodas lejupejošā trajektorijā.

Otrdienas tirdzniecības sesijai noslēdzoties, viena akcijas cena maksāja nedaudz vairāk kā 170 dolārus. "Strategas Securities" ETF un tehniskās stratēģijas rīkotājdirektors Tods Sons sarunā ar "Bloomberg" minējis, ka cena varētu pietuvoties arī 165 dolāriem par vienību.

Sons norādījis, ka "Apple" kopumā ir uzskatāma par ļoti ietekmīgu akciju, kurai seko daudzi tirgus spēlētāji un par kuru ir liela interese. Attiecīgi pēc šī krituma varētu nākt arī neliels kāpums.

Šis kritums kopumā leģendārā Stīva Džobsa izveidotajai kompānijai ir bijis salīdzinoši sāpīgs, jo, lai gan procentuāli kopš decembra sarukums ir 12%, kas nav tik daudz, naudas izteiksmē, uzņēmums zaudējis ap 300 miljardu dolāru savas vērtības.

Kritums tiek skaidrots ar virkni problēmu, ko uzņēmums ir pieredzējis pēdējā laikā, starp kurām ir pārdošanas apjomu samazināšanās Ķīnā un investoru bažas par kompānijas izaugsmes perspektīvām. Arī ceturkšņa pārskata, lai arī tas bija finansiāli pozitīvs, informācija liecināja, ka globāli samazinās pieprasījums pēc kompānijas ražotajām tehnoloģijām.

Tāpat arī regulāri vairākas pasaules valstis ir sākušas pievērst lielāku uzmanību lietotņu iekļaušanas politikai "AppStore", vairākas reizes kompānijai ir pārmesta negodīgas konkurences prakse.

"Bloomberg" aptaujātie eksperti gan minējuši, ka, iespējams, "Apple" problēmas ir tikai šīs kompānijas problēmas, un "Nvidia", kas nule kļuva par pasaules trešo vērtīgāko kompāniju, un pārējie tehnoloģiju milži, spēs noturēt savas augstās akciju cenas.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !