Foto: Publicitātes foto

Atkritumu tēma Latvijā pēdējā laikā ir īpaši aktuāla, un var teikt, ka tik daudz kā šogad par atkritumiem iepriekš nav runāts. Kā Eiropas Savienības, tā Latvijas mērķis ir pēc iespējas vairāk atkritumus atgriezt apritē kā materiālus vai enerģiju, lai pēc iespējas mazāk noglabātu atkritumu poligonos.

Kopējā stāstā esam tikai ķēdes galapunkts. Pirms atkritumi nonāk Getliņu atkritumu poligonā, savs mājasdarbs ir jāpaveic katram no mums.

Bioloģisko atkritumu šķirošana kļūs par obligātu ieradumu mūsu ikdienā

Līdz šim esam raduši šķirot stiklu, papīru, plastmasu un metālu, tomēr šobrīd aktuāla kļūst bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana. Tie galvenokārt ir pārtikas atkritumi. Jāpiemin, ka no 2023. gada 31. decembra Latvijas iedzīvotājiem būs obligāti jāuzsāk bioloģisko atkritumu šķirošana. Ir skaidrs, ka laika ir maz. Tas nozīmē, ka prasmes šķirot bioloģiskos atkritumus ir jāsāk attīstīt jau tagad.

Kāpēc bioloģisko atkritumu šķirošana ir tik vērtīga visā atkritumu šķirošanas procesā? Pirmkārt, nešķiroti bioloģiskie atkritumi kopējā masā samitrina, saķepina un sabojā citus atkritumus, neļaujot tos sašķirot un tālāk izmantot atgriešanai materiālu apritē. Otrkārt, kopš šī gada Getliņos bioloģiskos atkritumus pārstrādājam un spējam īsā laikā no tiem iegūt atkritumu gāzi, kuru pārvēršam elektrībā un siltumā.

Pašvaldībām un iedzīvotājiem aktīvāk jāiesaistās atkritumu šķirošanā

Būtisku sadzīves atkritumu apjomu rada mājsaimniecības. Jo kvalitatīvāk atkritumi tiks šķiroti to rašanās punktā – daudzstāvu ēkā, viensētā vai privātmājā u.c., jo mazāks apjoms nonāks apglabāšanai poligonos. Savukārt uz pašvaldību un namu apsaimniekotāju pleciem ir padarīt atkritumu šķirošanu ērtāku un pieejamāku. Jau šobrīd redzam, ka pašvaldībās pastāv atšķirīga prakse atkritumu šķirošanas veicināšanā.

Līdz ar dabas resursa nodokļa pieaugumu turpmākajos gados pieaugs arī mājsaimniecību ikmēneša tēriņi par atkritumu apsaimniekošanu. Nodokļu likmes kāpums ir paredzēts straujš, bet vai pietiekams, lai mudinātu iedzīvotājus vairāk šķirot? To rādīs laiks.

Lai radītu ikdienā ērtāku šķirošanu, iedzīvotājiem ir svarīgi vērsties pie pašvaldības, atkritumu apsaimniekotāja vai namu apsaimniekotāja par iespējām uzsākt šķirot atkritumus. Tas ļautu ne tikai samazināt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas, bet arī dotu iespēju šķirotajiem atkritumiem tapt pārstrādātiem. Ietaupījums uz atkritumu apsaimniekošanas izmaksām var kļūt īpaši nozīmīgs šodien, kad ir pieaugušas elektrības, gāzes un degvielas izmaksas.

Vēl daudz darāmā iedzīvotāju izglītošanā

Liela loma iedzīvotāju paradumu izmaiņām ir tieši vides izglītībai. Esam īpaši ieinteresēti pareizas izpratnes par atkritumu pārstrādi veicināšanā. Nereti tikai apmeklējot poligonu klātienē vai šobrīd, pandēmijas laikā virtuāli, cilvēki aptver ikdienā saražoto atkritumu apmēru un to, kāds patiesībā ir atkritumu ceļš pēc tam, kad tie pamet mājsaimniecību.

Atkritumu apjoms Latvijā un pasaulē ik gadu pieaug. Tikai mēs katrs varam rast veiksmīgus risinājumus, lai to mainītu – pārdomāt pirkumus, pirkt mazāk un šķirot vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!