Fоtо: Shutterstock

Jaunākie biomonitoringa pētījumi pie atkritumu sadedzināšanas iekārtām Slovākijā un Nīderlandē atklāj augstu noturīgo organisko piesārņotāju līmeni vidē un pārtikā, kas krietni pārsniedz Eiropas Savienībā pieļaujamo līmeni un ietekmē cilvēku veselību ilgtermiņā, "Delfi" informēja organizācija "Zero Waste Latvija".

Pētījumu veica organizācijas "Zero Waste Europe" un "ToxicoWatch Foundation". Jaunākie pētījumi ir daļa no "Zero Waste Europe" projekta "The True Toxic Toll" un analizēja piesārņojumu Slovākijā un Nīderlandē. Tika pētīta noturīgo organisko piesārņotāju klātbūtne apkārtējā vidē: dedzināšanas iekārtu tuvumā esošās vistu olās, augos, augļos, jumtu putekļos, ūdenī un nogulsnēs.

Olu, priežu skuju un sūnu paraugos, kas tika ievākti netālu no atkritumu sadedzināšanas iekārtas Slovākijā, tika atklātas ļoti augstas dioksīnu un per- un polifluoralkilsavienojumu (PFAS), ko parasti sauc par "mūžīgām ķīmiskām vielām" koncentrācijas. Dioksīnu līmenis olās pārsniedza ES pieļaujamo līmeni par 300%.

Atklāts arī paaugstinātais PFAS līmenis virszemes ūdens plūsmās un nogulsnēs pie cementa krāsns. Sūnu paraugos tika konstatēts viens no augstākajiem reģistrētajiem smago metālu līmeņiem Eiropā.

Līdzīgi arī, pētot vidi ap atkritumu sadedzināšanas iekārtu Hārlingenā, Nīderlandē. Piemājas vistu olās divu kilometru attālumā no sadedzināšanas iekārtas tika atklāta dioksīnu koncentrācija, kas pārsniedza ES pieļaujamo līmeni par gandrīz 300%. Turklāt perfluoroktānsulfoskābes (PFOS) koncentrācija olās no šīs pašas vietas pārsniedza augstāko līmeni, kāds jebkad reģistrēts olās Nīderlandē (38,4 nanogrami uz gramu tauku). PFAS koncentrācija šo olu dzeltenumos ir līdzvērtīga tai, kāda tika konstatēta olās netālu no fluorķīmiskās rūpnīcas Antverpenē, kurās tika atklāti 11 dažādi PFAS savienojumi.

"Abi pētījumi atklāj satraucošus datus par to, ka vide un pārtika, kas audzēta atkritumu sadedzināšanas iekārtu tuvumā, ir piesārņota un tas rada lielas bažas. Šis piesārņojums būtiski apdraud gan cilvēku veselību, gan iztiku. Ir steidzami jārīkojas, lai risinātu šo problēmu un aizsargātu sabiedrības veselību un labklājību," norāda "Zero Waste Europe" eksperts Janeks Vahks.

"Šie arvien jaunie dati norāda uz to, ka pastāv ilgtermiņa risks cilvēku veselībai un videi dedzināšanas iekārtu tuvumā. Tāpēc, tā vietā, lai runātu par jaunu dedzināšanas iekārtu celšanu Latvijā, būtu daudz svarīgāk koncentrēties uz jau esošo iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu pašu vajadzībām, kā arī aktīvi domāt par atkritumu rašanās novēršanu jau saknē," saka "Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja Anna Doškina.

"Esam pētījuši daudzas vietas, kurās esam atklājuši satraucošu ainu: dioksīnu, PFAS un citu piesārņotāju izplatību dabas teritorijās. Laiks iet, bet šo toksisko savienojumu radītās briesmas kļūst arvien lielākas. Ir jārīkojas, lai apturētu šo vides krīzi, pirms nav par vēlu un kaitējums kļūst neatgriezenisks," saka "ToxicoWatch" fonda pētījumu vadītājs Abels Arkenbouts.

Plānots veikt arvien jaunus pētījumus, lai pilnībā izprastu šo piesārņojošo vielu avotus un nogulsnēšanās veidus, īpaši, lai nepalaistu garām nepamanītus arī citus iespējamos organisko piesārņotāju avotus.

Pētījums ir daļa no lielāka biomonitoringa pētniecības projekta, kas aptver piecas valstis Eiropā: Beļģiju, Nīderlandi, Spāniju, Slovākiju un Franciju.

Jau drīzumā tiks publicēti nākamie biomontoringa ziņojumi.

"ToxicoWatch" fonds ir šī pētījumā zinātniskās sadaļas nodrošinātājs. Projektu koordinē "Zero Waste Europe".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !