Foto: Shutterstock

Saskaņā ar Hārvardas Universitātes pētnieku noskaidroto, olīveļļas klātbūtne ikdienas ēdienkartē var būtiski mazināt risku nomirt no demences, ziņo CNN. Pētījums bijis iespaidīgs – ildzis 28 gadus.

Pētnieki 28 gadu laikā novēroja vairāk nekā 92 000 pieaugušo. Šie cilvēki katru dienu uzņēma septiņus gramus olīveļļas (nedaudz vairāk par pusi ēdamkarotes). Un secināja, ka tiem ir par 28 procentiem mazāka iespēja nomirt no saslimšanām, kas saistītas ar demenci. Olīveļlas ēdēji tika salīdzināti ar cilvēkiem, kuri reti vai nekad to nelietoja.

"Mūsu pētījums pastiprina uztura vadlīnijas, iesakot lietot augu eļļas, piemēram, olīveļļu, un liecina, ka šie ieteikumi ne tikai atbalsta sirds veselību, bet potenciāli arī smadzeņu veselību," saka pētījuma līdzautore Ena Jūlija Tesjē, Hārvardas Universitātes zinātniskā līdzstrādniece uzturā. Olīveļļa ir laba izvēle kā aizstāt, piemēram, margarīnu vai majonēzi.

Pētījuma sākumā dalībnieki bija vidēji 56 gadus veci. Piedalījās 60 600 sieviešu un 32 000 vīriešu. Pētījuma autori novērtēja dalībnieku uzturu ik pēc četriem gadiem, izmantojot anketu un alternatīvās veselīgas ēšanas indeksu (tas piešķir vērtējumu pārtikas produktiem un uzturvielām, kas prognozē hroniskas slimības). Jo augstākus rezultātus iegūst šajā indeksā, jo labāk.

Dietologs Duanels Mellors, kurš pats pētījuma veikšanā nepiedalījās, gan akcentē, ka būtu vajadzīgi vēl papildu pētījumi, jo pašlaik tas nepierāda cēļonsakarības, bet drīzāk asociācijas.

Pētījuma līdzautore Tesjē gan norāda, ka olīveļļas potenciālais ieguvums smadzeņu veselībai varētu būt saistīts ar antioksidantu savienojumiem, kas var šķērsot asins-smadzeņu barjeru, tieši ietekmējot smadzenes. "Vēl iespējams, ka olīveļļai ir netieša ietekme uz smadzeņu veselību, sniedzot labumu sirds un asinsvadu veselībai," viņa piebilda.

Lai gan dalībnieku vispārējā uztura kvalitāte nemainīja rezultātus, tiem, kas patērē olīveļļu, kopumā dzīvesveids var būt veselīgāks. "Ir daudz atšķirību starp cilvēkiem, kuri lieto olīveļļu un kuri nelieto. Nekad nav iespējams pilnībā ņemt vērā visus traucējošos faktorus," saka Deivids Kērtiss, ģenētikas, evolūcijas un vides goda profesors Londonas Universitātes koledžā.

Vēl viņš piebilst svarīgu faktu, kas jāpatur prātā, – apmēram pusi demences gadījumu izraisa asinsvadu slimības. "Paredzams, ka viss, kas uzlabo sirds un asinsvadu veselību, piemēram, nesmēķēšana, samazinās demences risku. Ir pierādīts, ka olīveļļas patēriņš saistīts ar labāku sirds un asinsvadu veselību, tāpēc varētu gaidīt, ka tas būtu saistīts arī ar mazāku demences risku," teic Kērtiss.

Olīveļļa palīdz sirds, smadzeņu, kaulu veselībai. Olīveļļu var izmantot arī salātu, mērču, majonēzes vai pesto pagatavošanai. "Cilvēkiem arī jāatceras, ka, runājot par pārtiku un smadzeņu darbību, runa nav tikai par to, ko mēs ēdam, bet arī par to, kā mēs ēdam," atgādina dietologs Mellors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!