Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) ir uzsākusi oficiālu procedūru, lai novērtētu, vai "TikTok" nav pārkāpis Digitālo pakalpojumu aktu jomās, kas saistītas ar nepilngadīgo aizsardzību, reklāmas pārredzamību, pētnieku piekļuvi datiem, kā arī atkarību izraisoša dizaina un kaitīga satura riska pārvaldību.

Digitālo pakalpojumu akts ir regulējums, kas nosaka, ka digitālie uzņēmumi visā ES ir atbildīgi par to platformās publicēto saturu.

Pamatojoties uz līdz šim veikto sākotnējo izmeklēšanu, tostarp pamatojoties uz "TikTok" 2023. gada septembrī nosūtītā riska novērtējuma ziņojuma analīzi, kā arī "TikTok" atbildēm uz EK oficiālajiem informācijas pieprasījumiem (par nelikumīgu saturu, nepilngadīgo aizsardzību un datu pieejamību), EK ir nolēmusi sākt oficiālu procedūru pret "TikTok" saskaņā ar Digitālo pakalpojumu aktu.

"Tiešsaistes lietotāju drošībai un labklājībai Eiropā ir izšķiroša nozīme. "TikTok" ir rūpīgi jāizvērtē to piedāvātie pakalpojumi un rūpīgi jāapsver riski, ko tie rada saviem lietotājiem – gan jauniem, gan veciem. Komisija tagad veiks padziļinātu izmeklēšanu," norādījusi EK priekšsēdētājas izpildvietniece, par digitālo tehnoloģiju ieviešanu atbildīgā komisāre Margrēte Vestagere.

Kā skaidro komisijā, Digitālo pakalpojumu akts reglamentē tiešsaistes starpnieku un platformu, piemēram, tirdzniecības vietu, sociālo tīklu, satura koplietošanas platformu, lietotņu veikalu un tiešsaistes ceļojumu un izmitināšanas platformu darbību.

Tā galvenais mērķis ir novērst nelikumīgas un kaitīgas darbības tiešsaistē un dezinformācijas izplatīšanu. Tas nodrošina lietotāju drošību, aizsargā pamattiesības un rada taisnīgu un atvērtu tiešsaistes platformu vidi.

Akts aizsargā patērētājus un viņu pamattiesības tiešsaistē, nosakot skaidrus un samērīgus noteikumus.

Akta noteikumus no 2024. gada 17. februāra piemēro visām platformām. Savukārt kopš 2023. gada augusta beigām šie noteikumi tiek piemēroti noteiktām platformām, kurās ir vairāk nekā 45 miljoni ES lietotāju. Piemēram, "Facebook", "Youtube" un "Google search".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!