Foto: Shutterstock
Objekts, kuru 2016. gada 22. augustā fiksēja vairākas speciālā kameru tīkla DFN (Desert Fireball Network jeb Tuksneša meteoru tīkla) kameras, izrādās, nebija "viens no daudzajiem", bet salīdzinoši reta parādība – tā dēvētais "minimēness". Kas tad tas īsti ir?

Objekts, kam tika dots apzīmējums DN160822_03, pirms vairāk nekā trim gadiem 22. augustā ietriecās zemē tuksnesī, pirms tam spoži uzliesmojot Zemes atmosfērā, vis nav ierasts viesis, kādu DFN kameras fiksē samērā bieži.

Nu vairākus gadus vēlāk pēc rūpīgas datu un objekta lidojuma trajektorijas analīzes astronomi apstiprināja, ka šajā gadījumā tas bijis tā dēvētais "minimēness" – objekts, kas nevis uzreiz, pietuvojoties Zemei, turpinājis ceļu cauri atmosfēras slāņiem, tajos sadegot vai ietriecoties zemē vai kādā ūdenstilpnē, bet gan uz laiku "noķerts" Zemes orbītā un riņķojis ap planētu.

Proti, zinot, kādā leņķī objekts ielidojis Zemes atmosfērā, un kombinējot šo faktoru ar citiem, piemēram, objekta ātrumu, astronomi var noteikt, vai objekts pirms tam riņķojis ap Zemi.

Pētījums publicēts šā gada oktobrī akadēmiskajā izdevumā "Astronomical Journal".

Interesanti, ka 'minimēnešu' liktenis ne vienmēr ir tāds kā 2016. gadā novērotajam DN160822_03. Jā, daļu 'minimēnešu' Zemes gravitācijas ietekmē ar laiku iziet no orbītas un ietriecas zemē, savukārt citi tiek atkal no orbītas izsviesti un turpina ceļu izplatījumā.

Šī parādība ir visai reta, vai vismaz astronomiem pagaidām reti izdevies to fiksēt. Iepriekšējā reize pirms 2016. gada, kad kāds objekts droši klasificēts kā "minimēness", fiksēta 2014. gadā, kad tas izdevās astronomu komandai Eiropā, bet vēl pirms tam – 2006. gadā. Objekts 2006 RH120 tika pamanīts ar teleskopu. Objekts riņķoja ap zemi 11 mēnešus, bet pēc tam "atsvabinājās" no Zemes orbītas un turpināja ceļu kosmosā.

Astronomijai veltītā vietne "Space.com" norāda, ka "minimēnešu" izpēte varētu zinātniekiem ļaut labāk izprast, kā iespējams novērst Zemi apdraudošu objektu tuvošanos mūsu planētai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!