Foto: EPA/Scanpix/LETA
Par spīti uzņēmēja un privātās kosmosa izpētes kompānijas "SpaceX" vadītāja Īlona Maska solījumiem, ka "Starlink" satelītu programma neradīs vērā ņemamus traucējumus nedz astronomiem, nedz astrofotogrāfijas entuziastiem, astronomi ir visai nobažījušies un sašutuši, un šoreiz pamatoti.

Jau maijā, kad orbītā tika nogādāta pirmā lielā satelītu krava (divi izmēģinājuma satelīti bija palaisti jau pirms tam) ar 60 satelītiem, astronomi pauda bažas par ietekmi, ko tie atstās uz novērojumiem.

Toreiz Masks visai dzēlīgi atbildēja, ka "orbītā jau ir 4900 satelīti, kurus cilvēki pamana aptuveni 0 procentos gadījumu," piebilstot, ka "Starlink" satelītus neviens neredzēs, ja "vien ļoti rūpīgi neskatīsies" un tie neietekmēs astronomijas attīstību.

Pēc otrās "porcijas" nogādāšanas orbītā, kas notika vien pirms dažām nedēļām, ap Zemi riņķo nu jau 120 satelīti (un divi izmēģinājuma satelīti). "SpaceX" saņēmusi atļauju nogādāt orbītā 10 tūkstošus satelītu un iesniegusi pieprasījumu piešķirt atļauju vēl 30 tūkstošiem satelītu. Taču pietiek jau ar 122, lai astronomi būtu pagalam sašutuši.

Piemēram, Cerro Tololo observatorijas Čīlē astronome tviterī publiskoja attēlu, kurā redzams vairāku "Starlink" satelītu "vilcieniņš": "Wow! Es esmu šokēta. Liels skaits "Starlink" satelītu šķērsoja debesis pie Cerro Tololo observatorijas. Mūsu DECam (Dark Energy Camera jeb tumšās enerģijas kamera – liela lādiņsaites matrica, red.) uzņēmumu pamatīgi ietekmēja 19 satelīti. "Starlink" satelītu "vilciens" ilga vairāk nekā piecas minūtes. Visai nomācoši... Šis nav forši."


Arī astronomi Latvijā atzīst – traucējumi būs. Šie mākslīgie pavadoņi atrodas zemajā Zemes orbītā un konkrētos brīžos atstaro Saules gaismu, rezultātā naksnīgajās debesīs spīdot visai spoži.

"Plānotais lielais pavadoņu skaits iespaidos no Zemes veiktos astronomiskos novērojumus optiskajā diapazonā, sevišķi observatorijas, kuras veic regulārus liela redzeslauka novērojumus. Viens no šo novērojumu mērķiem ir atklāt Zemei potenciāli bīstamos asteroīdus," atzina "Campus" uzrunātais Latvijas Universitātes Astronomijas institūta direktors Kalvis Salmiņš.

Jāņem vērā, ka šis ir tikai pats sākums. "SpaceX" plāno palaist aptuveni 42 tūkstošus šādu mākslīgo pavadoņu jeb satelītu ar mērķi nodrošināt interneta piekļuvi tajās pasaules vietās, kur šobrīd ar pašreizējām metodēm to nodrošināt vai nu tehniski nav iespējams, vai nav izdevīgi.

CNN ziņo, ka "SpaceX" pārstāvji šobrīd uzrunājuši pasaulē vadošās astronomu grupas, lai meklētu risinājumus, kā "Starlink" programmas pavadoņus varētu padarīt astronomiskiem novērojumiem "draudzīgākus", piemēram, pamainot satelītu orbītu vai krāsojot tos tādā krāsā, kura tik ļoti neatstaro gaismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!