Fоtо: Arhīva foto

Kolīdz Nevadas tuksneša naksnīgās debesis izgaismoja par Sauli daudzkārt spožāks uzliesmojums, Roberts Openheimers un viņa komanda apjauta, ka pasaule vairs nekad nebūs tāda, kā bija. Postošākais cilvēces radītais ierocis – atombumba – jau vairāk nekā pusgadsimtu ne tikai biedē, bet arī fascinē cilvēkus. Par to liecina arī fakts, ka kinolente "Openheimers" kļuvusi par vēsturē pelnošāko biogrāfisko filmu, pārspējot arī Fredija Merkūrija karjeras ekranizējumu "Bohēmista rapsodija". Tāpēc laiks pāršķirstīt vēl vienu kodolieroču vēstures grāmatas nodaļu – stāstu par to, kā pazaudēt un nekad neatrast atombumbu.


Kolīdz Nevadas tuksneša naksnīgās debesis izgaismoja par Sauli daudzkārt spožāks uzliesmojums, Roberts Openheimers un viņa komanda apjauta, ka pasaule vairs nekad nebūs tāda, kā bija. Postošākais cilvēces radītais ierocis – atombumba – jau vairāk nekā pusgadsimtu ne tikai biedē, bet arī fascinē cilvēkus. Par to liecina arī fakts, ka kinolente "Openheimers" kļuvusi par vēsturē pelnošāko biogrāfisko filmu, pārspējot arī Fredija Merkūrija karjeras ekranizējumu "Bohēmista rapsodija". Tāpēc laiks pāršķirstīt vēl vienu kodolieroču vēstures grāmatas nodaļu – stāstu par to, kā pazaudēt un nekad neatrast atombumbu.

Atomenerģijas un atomieroču vēsturei veltītā vietne "Atomic Archive" uzskaita, ka kopš 50. gadiem ir fiksēti 32 "salauztās bultas" incidenti. Ar šo terminu ASV apzīmē neplānotu kodolieroča palaišanu, iedarbināšanu, detonēšanu, zādzību vai pazaudēšanu. Aukstā kara pirmā puse nudien bija savdabīgs laiks arī okeāna otrā pusē, un, kaut maz ticams, nebija izslēgts scenārijs, ka laukā pie kāda amerikāņu fermera mājas avarēs bumbvedējs ar kodolieročiem. Tieši tā notika 1961. gadā Ziemeļkarolīnā, kur ieroci no detonēšanas atturēja viens vienīgs slēdzis.

Līdz pat šim brīdim – seši pazaudēti kodolieroči vai būtiskas to detaļas, kas tā arī nav atrastas. Un ir runa tikai par incidentiem, kuros iesaistītas ASV. Sazin, cik vēl ķibeļu ar kodolieročiem bijis Padomju Savienībā, par ko tik brīvi pieejamas informācijas nav.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !