Kā nenoslīkt pienākumu jūrā:
padomi un rīki efektīvākai ikdienai
Foto: Shutterstock
Veiksmīgas karjeras vārdā daudzi ir gatavi upurēt brīvo laiku un atpūtu, tomēr nemitīga dzīšanās pēc panākumiem ilgtermiņā atstāj graujošas sekas ne tikai uz fizisko labsajūtu, bet arī mentālo veselību. Izdegšana ir kļuvusi par vienu no 21. gadsimta biežākajām slimībām, kuras ārstēšanā nozīmīga loma ir ne tikai speciālistiem, bet arī katram indivīdam pašam – sava laika plānošana un prioritāšu izvirzīšana ir būtiski faktori, lai darbs un brīvais laiks būtu līdzsvarā un netiktu grauta veselība.

Meklējot balansu starp darbu un atpūtu, noderīgas atziņas iespējams gūt ne tikai praktiskos konkrētu cilvēku padomos, bet arī tehnoloģiskajos risinājumos, kas atvieglo ikdienu un palīdz to efektivizēt.
Kad ar 24 stundām nepietiek
Kristīne Tjarve ir sabiedrisko attiecību speciāliste, lektore un komunikācijas eksperte. Viņas ikdiena ir piesātināta ar pienākumiem, un, kā pati saka, strādā septiņas dienas nedēļā, apvienojot tā saucamo maizes darbu ar brīvprātīgo darbu vairākās nevalstiskās organizācijās. Viņa dzīvo pēc principa "mīli, ko dari, dari, ko mīli". Kristīne atzīst – nav tādu iespēju visu pagūt, tāpēc būtiskākais ir apzināties prioritātes un to atbilstību gan profesionālajiem, gan personiskajiem mērķiem.

"Šajā steidzīgajā pasaulē diennakts vienmēr būs par īsu, lai pagūtu visu, ko vēlamies. Man pašai ērtākais veids, kā plānot laiku un nezaudēt fokusu, ir svētdienas vakarā saplānot nākamo darba nedēļu, fiksējot lielos uzdevumus, kas jāpaveic. Mēģinu tos strukturēt pa nedēļas dienām, kā arī katru vakaru pirms gulētiešanas saplānot nākamo dienu – četrus galvenos dienas uzdevumus, kā arī piecus līdz sešus mazos uzdevumus," savus plānošanas paradumus ieskicē Kristīne.
Foto: Privātais arhīvs
Kā nezaudēt fokusu
Laika plānošana un pienākumu organizēšana, protams, ir pamats, tomēr ir vēl vairāki noderīgi veidi, kā efektivizēt ikdienu.
Izslēgt telefonam skaņu. Tas ļaus koncentrēties darbiem un nenojauks domu gaitu.
E-pastus pārbaudīt tikai noteiktā laikā un nebūt pieejamam 24/7.
Nebaidīties izmantot tehnoloģiskus risinājumus un dažādas lietotnes, kas var atvieglot ikdienu.
Katram paveicamajam uzdevumam veltīt noteiktu laiku.
Uzlikt austiņas, ja ir vēlme darbā norobežoties no kolēģiem.
Dienas paveicamo darbu sarakstā iekļaut ne tikai ar profesionālo sfēru saistītos pienākumus, bet arī sadzīviskos sīkumus.
Izdzēst no telefona lietotnes, kas nozog laiku un kurām nav pievienotās vērtības.
Pirms miega un uzreiz pēc pamošanās neskatīties telefonā.
Izvairīties no "multitāskinga".
Veidot ap sevi sakārtotu vidi, visu nolikt vietā, nevis nomest, kur pagadās.
Nežēlot līdzekļus kvalitatīvām lietām, kas atvieglos ikdienu, tostarp arī mājas uzkopšanu.
Kā nodalīt darbu no atpūtas
Ir būtiski savu pašsajūtu vienmēr izvirzīt kā prioritāti. Piemēram, ārsta apmeklējumu nekādā gadījumā nedrīkst atlikt uz pēdējo brīdi tikai tāpēc, ka daudz jāstrādā. Tāpat arī ir jāiemācās neļaut darbam "apēst" privāto dzīvi. Laiks, kas tiek veltīts ģimenei, socializēšanās ar draugiem, kultūras pasākumu, koncertu un kino apmeklēšana, izklaidēšanās, lasīšana – tas viss nepieciešams, lai ikdiena būtu līdzsvarā, jo mēs neesam roboti, bet gan dzīvi cilvēki. Brīvais laiks un atvaļinājumi ir domāti atpūtai, pie tā arī vajadzētu strikti pieturēties.
Ir jāiemācās pateikt "nē".
Brīvajā laikā un atvaļinājumā censties nerunāt par darbu, nepārbaudīt darba e-pastu un kopčatus.
Arī korporatīvajos pasākumos ar kolēģiem labāk izvairīties no sarunām par darbu.
Nav jāuzņemas visi pasaules darbi. Arī, izpalīdzot kolēģiem, jāizvērtē, vai tādējādi nenāksies ziedot savu brīvo laiku.
Ir vērtīgi sev lieku reizi atgādināt, ka neviens cilvēks nav neaizvietojams, tava klātneesamība neliks Zemei pārstāt griezties.
Ikdienišķi sīkumi, kas var palīdzēt atpūtināt domas no darbiem:
  • kādu laiku neskatīties telefonā;
  • uz brīdi atgulties;
  • pastaigāties svaigā gaisā;
  • doties uz kādu kafejnīcu ieturēt gardu maltīti.
Laikietilpīgāki veidi, kā atpūsties no darba:
  • ceļojumi;
  • piedzīvojumi un izklaides vienatnē, kopā ar draugiem vai ģimeni;
  • fiziski izaicinājumi, piemēram, gari izbraucieni ar velosipēdu – vismaz 50 kilometri – vai distanču slēpošana. "Izbraucieni labi izvēdina galvu. Ja vēl ir kārtīgs pretvējš vai lietus sitas sejā, ir fantastiska sajūta – nogurums garantēts un galva izvēdināta. Savukārt distanču slēpošana ļauj atslēgt domas no darba, jo ir jāatrod līdzsvars, lai nenokristu, un ir motivācija noslēpot vēl pāris kilometru," ar padomu dalās Kristīne.
Ieteikumi, kā relaksēties un uzturēt ķermeni tonusā:
  • reizi pāris mēnešos doties uz masāžu;
  • reizi gadā veikt ārstnieciskās masāžas kursu;
  • kontrastdušas;
  • kad jūtams sasprindzinājums, pamēģināt atgulties uz adatu paklājiņa.
Es ticu, ka ikvienam, kurš vada savu biznesu vai kādu nevalstisku organizāciju, līdzīgi kā es, nav iespēju atdalīt darbu no atpūtas. Te drīzāk ir jāatrod balanss, cik daudz laika mēs izlemjam atvēlēt savai personiskajai labbūtībai.
Kristīne Tjarve, sabiedrisko attiecību speciāliste, lektore
Pret nogurumu ar aktīvu dzīvesveidu
Nīderlandē veikts pētījums liecina, ka miljonāri ir laimīgi nevis tāpēc, ka ir naudīgi, bet gan tādēļ, ka savu brīvo laiku pavada kvalitatīvi un aktīvi. Liela daļa bagātnieku norādījuši, ka brīvajā laikā priekšroku dod sportiskajām aktivitātēm un fiziskajai slodzei, nevis gulšņāšanai uz dīvāna, sociālo tīklu pārskatīšanai un TV ekrānam.

Kad ķermenis un prāts ir noguris, laiku pa laikam ir svētīgi arī nedarīt pilnīgi neko – atpūsties, skatoties seriālus un filmas vai darot jebko citu, kas neprasa fizisku piepūli, un nevajag sevi par to šaustīt. Tiesa, dažādi pētījumi liecina, ka dzīves kvalitāti kopumā, kā arī fizisko un mentālo labsajūtu tomēr vairāk uzlabo piedzīvojumiem, jauniem iespaidiem un dažādām aktivitātēm piesātinātas brīvdienas.

"Lai sabalansētu darbošanos vairāk nekā 12 stundas dienā, es esmu izvirzījusi sev nosacījumu, ka katru dienu man vismaz viena stunda ir jāpavada svaigā gaisā – vai nu pastaigā ar savu suni, vai veloizbraucienā, slēpošanā un tamlīdzīgi. Neatkarīgi no laikapstākļiem veicu vismaz 8000 soļu katru dienu. Esmu ziemas peldētāja un jau trīs gadus katru svētdienu esmu kādā no Latvijas ūdenstilpēm visa gada garumā. Vienreiz nedēļā dejoju tautas dejas un nekad neizlaižu mēģinājumu, izņemot situācijas, kad esmu slima vai ārpus Latvijas, bet tas varbūt ir divas reizes gadā. Man ļoti patīk arī tā dēvētā "aerial" jeb gaisa joga. Man mājās pie griestiem ir piekārts speciāls audums, kurā es vingroju treneres pavadībā vienreiz nedēļā. Trenere pieslēdzas "Zoom" platformā," iepriekš minēto teoriju praksē apstiprina arī Kristīne.
Ir zinātniski pierādīts, ka regulāras fiziskās aktivitātes uzlabo miega kvalitāti un samazina trauksmi. Kā sākt ikdienā vairāk kustēties?
Meklēt veidus, kā samazināt laiku, kas tiek pavadīts sēžot, piemēram, par tradīciju ieviešot pastaigu pirms vai pēc vakariņām.
Atlicināt laiku tam, lai fiziskās aktivitātes kļūtu par ikdienas vai iknedēļas rutīnu.
Sākt ar aktivitātēm, vietu un laiku, kas pašam vislabāk patīk, jo visiem neder viens un tas pats.
Kustēties kopā ar draugiem vai tuviniekiem, tādējādi gūstot papildu motivāciju un uzmundrinājumu.
Sākt ar mazumiņu un pamazām palielināt slodzi, lai sevi izaicinātu.
Tehnoloģijas, kas var palīdzēt
Labā ziņa – mūsdienās ir arī pieejami dažādi rīki, lietotnes un tehnoloģiskie risinājumi, kas ne tikai palīdz sekot līdzi pašsajūtai un slodzei, bet arī ievērojami atvieglo ikdienišķo plānošanu, pienākumu un darbu īstenošanu.
Viedpulkstenis
"Mans uzticamais palīgs ir "Garmin" pulkstenis un lietotne telefonā. Es katru dienu sekoju līdzi, kā esmu gulējusi, kāda ir bijusi miega kvalitāte, cik daudz enerģijas man palicis dienas laikā. Lietotnē esošie izaicinājumi palīdz izaicināt pašai sevi un kustēties vairāk, piemēram, noiet dienā vairāk nekā 8000 soļu, lai iegūtu kādu jaunu virtuālo žetonu," par savu ikdienu ar lielisko palīgu stāsta Kristīne.
Virtuālais kalendārs
"Google" kalendārs vai jebkura cita alternatīva lietotne ļaus pārskatāmi saplānot ikdienas darbus, tikšanās un sapulces.
Dokumentu parakstīšana
"Dokobit" portālā un mobilajā lietotnē iespējams ātri, ērti un droši ar e-parakstu parakstīt dokumentus, tādējādi taupot resursus un laiku, atvieglojot savu ikdienu un izvairoties no papīra kaudzēm. Nav nekur jādodas, nav jāorganizē tikšanās – jebkurā brīdī un vietā dokumentus var parakstīt un ērti nosūtīt parakstīt citiem, iegūstot vērtīgo laiku, ko izmantot citiem darbiem vai atpūtai.
Attaisnotie izdevumi
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mobilajā lietotnē "Attaisnotie izdevumi" jebkurā laikā un vietā iespējams saglabāt un uzkrāt attaisnoto izdevumu dokumentus (čekus, kvītis utt.).
Budžeta plānošana
Tādas budžeta plānošanas aplikācijas kā "Spendee" un "GoodBudget" ļauj ērti sekot līdzi saviem tēriņiem.
Iepirkumu saraksts
Ledusskapja satura papildināšanu ievērojami atvieglos iepirkumu sarakstu veidošanas aplikācijas, piemēram, "OurGroceries". Savukārt lietotnē "Wunderlist" iespējams veidot kolektīvu iepirkšanās sarakstu – tas lieti noderēs ģimenēm, kā arī reizēs, kad ar draugiem tiek plānota kopīga ballīte.
E-veikali
Kad iepirkumu saraksts gatavs, nav obligāti jāmēro ceļš uz veikalu. Daudzi pārtikas veikali preces piedāvā iegādāties tiešsaistē. Iepirkumu maisu var saņemt uz vietas veikalā, vai arī tas tiks piegādāts uz mājām. "Nuko.lv" un "Barbora.lv" ir divas labi zināmas, bet ne vienīgās tīmekļvietnes, kur iepirkt pārtiku.
Receptes
Kas būs vakariņās? Atbildi uz šo jautājumu var atrast recepšu lietotnē "Kitchen Stories" un citās līdzīgās aplikācijās.
Veselība
Vietnē "Piearsta.lv" var vienkārši un pārskatāmi atrast nepieciešamo speciālistu un pieteikt vizīti pie ārsta.
Transports
"Mobilly" ļaus ne tikai norēķināties par auto stāvvietu, bet sniegs iespēju arī iegādāties vilcienu un starppilsētu autobusu biļetes. Savukārt, lai pilsētā izvairītos no sastrēgumiem un pārvietotos videi draudzīgāk, ir vērts izmēģināt kādu no skrejriteņu koplietošanas pakalpojumiem, kurus ātri un ērti var apmaksāt mobilajās lietotnēs, piemēram, "Fiqsy" ,"Bolt", "Rideatom" un citās.
Ceļojumi
"TripAdvisor" un citas līdzīgas lietotnes palīdzēs saplānot ceļojumus.
Mūzika un podkāsti
"Spotify", "Deezer" un citas mūzikas straumēšanas aplikācijas noderēs, lai pastaigas laikā klausītos podkāstus vai sporta zālē sevi uzmundrinātu ar iedvesmojošu dziesmu listi.