Kā spert pirmos soļus pretī karjerai IT
Lēkt uz galvas nezināmajā un piezemēties nākotnē
IT uzņēmuma "Accenture" pēdējo gadu pieredze liecina, ka aizvien vairāk cilvēku un studentu no citām nozarēm apsver profesijas maiņu un vēlas uzsākt karjeru IT jomā. Ja iepriekš pārkvalifikācijas stāstu bija salīdzinoši nedaudz, tad šobrīd to skaits ir pieaudzis – it īpaši pandēmijas laikā.
Tas secināts arī uzņēmuma un SKDS 2021. gadā veiktajā pētījumā. Pandēmijas ietvaros aptuveni katrs piektais Latvijas iedzīvotājs bija apsvēris karjeras vai profesijas maiņu. Daļa cilvēku izvērtē karjeras iespējas IT nozarē, jo jomas izaugsme turpinās. Uzņēmuma pieredze liecina, ka speciālists finanšu jomā var apgūt ".NET" programmēšanu, jurists var kļūt par "DevOps" speciālistu, biologs iemācīties "Android" lietotņu izstrādi, bet ķīmiķis – programmēšanu. Katrs stāsts ir unikāls un īpašs.
IT zināšanas nepieciešamas teju visur
"Riga TechGirls" vadītāja Anna Andersone. Foto: Publicitātes
Kā atklāj "Riga TechGirls" vadītāja Anna Andersone, patlaban sieviešu vidū novērojama liela interese par karjeras maiņu un pievēršanos IT nozarei – gan tāpēc, ka teju visas profesijas mainās un IT zināšanas ir nepieciešamas teju jebkurā jomā, gan tāpēc, ka pandēmijas ietekmē daudzas profesijas zaudējušas savu kapacitāti un nodarbinātība ir apdraudēta, gan arī tādēļ, ka nostrādāts ilgs laiks pašreizējā amatā un piezagusies sajūta, ka viss jau ir izsmelts un gribas pārmaiņas.

"Īpaši izteikti esmu novērojusi, ka par labu IT nozarei lemj sievietes bērna kopšanas atvaļinājumā – viņas pārdomā dzīvi, līdzšinējo karjeru un to, ko vēlas tālāk darīt, un paralēli bērniņa audzināšanai mācās un apgūst jaunas prasmes. Šajā laikā sievietes vairāk sāk apzināties sava laika vērtību, tāpēc vēlas darīt kaut ko, kas viņām patiešām sagādās prieku. Ja iepriekšējā darbā šis prieks nav bijis tik liels, tad viņas meklē kaut ko jaunu, ko darīt pēc tam, kad beigsies bērna kopšanas atvaļinājums," atklāj Andersone. "Taču ir arī tādas sievietes, kas IT jomu mācās, lai attīstītos un celtu savu kvalifikāciju pašreizējā profesijā, nevis tāpēc, lai pilnībā mainītu nodarbošanos."

Karjeras maiņa, neapšaubāmi, ir izaicinājums – gan tāpēc, ka allaž ir biedējoši lēkt iekšā pilnīgi jaunā vidē un sākt no nulles, gan tāpēc, ka sākumā atalgojums lielākoties ir mazāks nekā iepriekšējā profesijā, kur ir lielāka pieredze un augstāka kvalifikācija. "Patiesībā ne visas var atļauties šo pārkvalifikāciju, piemēram, ja ir ģimene un konkrēti izdevumi, kas jāņem vērā, tāpēc lielāks pamudinājums pārnākšanai uz IT ir no kādas nozares, kas ir apdraudēta, piemēram, tūrisma," stāsta Andersone.

Tiesa, pieprasījums pēc darbiniekiem IT jomā šobrīd ir tik liels, ka uzņēmumi pastiprināti pievērš uzmanību un ļoti piestrādā, lai jaunajiem speciālistiem palīdzētu iejusties un ātrāk apgūt darba specifiku. Piemēram, veidojot nelielas kopienas, kur nodrošina ar darbam nepieciešamo informāciju, iepazīstina ar terminoloģiju, darba stilu utt.
Laura
"Accenture" jaunākā datu vizualizācijas izstrādātāja un datu analītiķe Baltijā

Pirms pandēmijas strādāju tūrisma nozarē, līdzīgi kā citi cilvēki šajā jomā, es ieņēmu dažādus amatus – no darba pie viesu uzņemšanas letes līdz pārdošanas un mārketinga vadītājas pozīcijām. Dzīve bija interesanta, aizraujoša un pārsteigumu pilna, iespējams, es turpinātu strādāt attiecīgajā nozarē arī šobrīd, ja pandēmija nebūtu ieviesusi būtiskas korekcijas. Sākoties ierobežojumiem, kad aizvien vairāk robežu tika slēgts, sapratu, ka dzīve nekad vairs nebūs tāda kā iepriekš un ir pienācis laiks pārmaiņām. Centos sev atbildēt uz jautājumiem: "Vai vēlos izdzīvot? Vai arī vēlos dzīvot, izbaudīt dzīvi un pilnveidoties?" Izvēlējos otro variantu. Tehnoloģijas man vienmēr ir bijušas tuvas, arī bērnībā centos atvērt lietas, lai redzētu, kā tās darbojas, kā arī vienmēr esmu mēģinājusi pārbaudīt visas programmatūras iespējas. Redzot, ka attālinātais darbs kļūst par jauno normu, apzinājos, ka šī ir laba iespēja apvienot hobiju, iespējams, ar jaunu karjeras virzienu. Pirmais solis bija internetā atrastā informācija par "She Goes Tech" programmu, kas domāta sievietēm, kuras vēlas izmēģināt spēkus IT nozarē. Tolaik nezināju, ka šis solis izmainīs manu dzīvi uz visiem laikiem. Apmācību laikā es pieteicos nākamajam apmācību solim "Accenture" Bootcamp. Dažu mēnešu laikā, kad mācījos un pārslēdzu savu domāšanu, lai tā atbilstu datu analīzei un vizualizācijai, atradu sev piemērotu vietu "Accenture Microsoft" biznesa risinājumu grupā datu vizualizācijas koplietojamo pakalpojumu nodaļā. Šobrīd varu apgalvot, ka esmu laimīga un apmierināta ar savu izvēli, lai gan ikdienā neiztikt bez dažādiem izaicinājumiem. Uzņēmumā iegūtā komanda ir kā jauna ģimene, kuru iepriekš nepazinu. Kolēģi ir izpalīdzīgi, un ir gandarījums redzēt sava darba rezultātus.


Kā spert pirmos soļus pretī karjerai IT?
"Atbalsts ir pieejams diezgan plašs. Mums, "Riga TechGirls", ir vairākas programmas, lai sievietes varētu apgūt, kas vispār ir tehnoloģijas un kādas jomas IT nozarē pastāv. Piemēram, šovasar mums bija programma "Iepazīsti tehnoloģijas", kur sievietes trīs mēnešu laikā varēja apgūt pašus pamatus – kādas profesijas ir IT jomā, kādās valodās katrā no tām runā un kur doties tālāk, kad virziens ir skaidrs. Savukārt šobrīd ir iespējama pieteikšanās uz "She Goes Tech" stipendijām, kas nodrošina bezmaksas apmācības dažādās programmēšanas valodās: "Java" un "JavaScript", kas ir plašāk pazīstamas, gan arī ".Net", "Scala" un "DevOps" principos, kas ir mazāk zināmi. Taču, piemēram, "DevOps", kur programmēšana tiek apvienota ar IT operacionālo vadību, patlaban ir ļoti strauji augoša joma, tāpēc darbu var dabūt jau uzreiz pēc mācību pabeigšanas," skaidro Andersone.

"Riga TechGirls" nodrošina arīdzan atbalsta kopienu un mācību grupas, kur var satikt līdzīgi domājošus cilvēkus, iespējams, sadraudzēties, un kopīgi iet attīstības ceļu jaunatklātajā IT nozarē.
Tas ir mīts, ka darbam IT nozarē ir nepieciešama ļoti spēcīga augstākā matemātika. Patiesībā IT jomā un programmēšanā svarīga ir loģiskā domāšana, kas, protams, ir saistīta ar matemātiku, bet ne tikai. IT jomā ļoti vajadzīgas arī sociālās prasmes, piemēram, lietotāju pieredzes pētīšanā, kur svarīgas novērošanas spējas, loģika un dedukcija. Protams, sistēmu arhitekti, kas programmē milzīgas sistēmas, bez matemātikas nekādi neiztiks, bet IT jomā ir tik daudz lomu, ko var apgūt arī bez izcilības matemātikā.
Anna Andersone, "Riga TechGirls" vadītāja
Dārta
"Accenture" robotikas procesu automatizācijas izstrādātāja Baltijā
Esmu studējusi ekonomiku un uzņēmējdarbību, pēc studijām sāku strādāt finanšu jomā administratīvā atbalsta pakalpojumu (back office) jomā. Interesanti, ka laikā, kad strādāju bankā, tika ieviests biznesa procesu automatizācijas projekts, kurā biju iesaistīta no bankas puses. Iegūtā pieredze projektā raisīja pārdomas gan par nākotnes karjeras iespējām finanšu jomā, gan kopējo tehnoloģiju attīstību. Man tobrīd bija 23 gadi, kad sapratu – vai nu es tagad speru soli un mainu karjeru, vai nekad. Izvēlējos par labu pārmaiņām un pēc darba dienām bankā vakaros sāku apgūt zināšanas biznesa procesu automatizācijā, lai iegūtu sertifikātu. Pēc tā iegūšanas sāku strādāt IT uzņēmumā "Accenture", kur tika uzsākts jauns automatizācijas projekts finanšu jomā. Tajā viena no saziņas valodām bija franču valoda, kuru labi pārzinu, tāpēc to uztvēru kā zīmi, ka dodos pareizajā virzienā. Sākums nebija viegls, kas mijās ar dienām, kad viss izdevās, bet bija arī ne tik labas dienas, kuras palīdzēja pārvarēt kolēģi, kas bija izpalīdzīgi, kā arī iekšēji pieņemtais lēmums par profesijas maiņu – neapstāties, bet turpināt iesākto. Drīzumā būs pagājuši trīs gadi. Ikdienā, redzot straujo biznesa procesu automatizācijas virziena attīstību, vēlreiz pārliecinos par jomas ilgtspēju un to, ka esmu pieņēmusi pareizo lēmumu. Sākotnēji, kad vēl strādāju bankā, biznesa procesu automatizācijā vairāk biju atbildīga par procesu specifikācijām, tomēr tagad "Accenture" es strādāju ar tehnisko pusi un pati izstrādāju robotus. Šobrīd IT jomā ir plašas izaugsmes iespējas. Darbā man noder iepriekš bankā uzkrātā pieredze, kas palīdz labāk izprast dažādus administratīvos procesus. Darbs IT jomā ir interesants, tajā noder loģiskā domāšana, komunikācijas prasmes, spēja strādāt individuāli un komandā, kā arī vēlme nepārtraukti mācīties. Tāpēc iesaku skolēniem apgūt STEM mācību priekšmetus, tai skaitā matemātiku. Savukārt vecākus rosinu sekmēt un radīt bērnos interesi par matemātiku saistošos veidos. Lai gan reizēm dzirdam jautājumus, kur man dzīvē noderēs Pitagora teorēma, tomēr aicinu uz to skatīties plašākā mērogā. Matemātikas lielākā pievienotā vērtība ir loģiskās domāšanas attīstība. Iegūtās zināšanas palīdz redzēt kopsakarības un stratēģiski ieraudzīt kopējo ainu.
Kā pareizi lēkt uz galvas nezināmajā?
Vadības trenere, koučs un psihoterapeite Katrīna Ošleja. Foto: Publicitātes
Vadības trenere, koučs un psihoterapeite Katrīna Ošleja stāsta, ka pārsvarā cilvēki maina nodarbošanos pirmajā dzīves daļā un jaunībā, bet krietni retāk – otrajā dzīves daļā. Savukārt kopumā cilvēki vidēji dzīves laikā savā karjerā ko maina apmēram 12 reizes.
"Pēdējos gados arvien biežāk redzu, ka cilvēki pusmūžā diezgan kardināli maina savas profesionālās darbības jomu. Man diezgan daudz nākas strādāt ar IT nozares darbiniekiem, un es redzu, ka daudzi no viņiem ir ienākuši no absolūti citām sfērām un iemācījušies visu no nulles. Viņu vērtība – viņi var pielietot iepriekšējās kompetences, piemācoties klāt IT aspektu, un tādā veidā viņi IT nozarei ir vēl bagātāki un interesantāki – viņu kompetenču spektrs ir ļoti plašs, kas varbūt parasti nav tradicionālam IT speciālistam.
— Katrīna Ošleja, vadības trenere, koučs un psihoterapeite
Tiesa, nekas nenotiek vienā dienā un uz līdzenas vietas, un karjeras maiņa ir rūpīgi jāpārdomā, ar vēsu prātu izvērtējot visus iespējamos plusus un mīnusus. Vadības trenere un psihoterapeite uzsver, ka aiziešana no darba visbiežāk ir emocionāls lēmums, tādēļ iesaka šo soli spert vienīgi tad, kad ir zināms nākamais solis. Savukārt, ja nākamais solis ir zināms, tad pirms lēkšanas uz galvas nezināmajā visupirms jauno profesiju "piemērīt", piemēram, padarbojoties tajā kā brīvprātīgajam vai piestrādājot pa vakariem, lai sajustu darba vidi un profesijas dinamiku.

"Es pat ieteiktu aprunāties ar pašreizējo darba devēju – varbūt viņš var nākt pretī un pārlikt tevi citā nodaļā, ar citu vadītāju, ar citām amata funkcijām. Varbūt ir iespēja savu neapmierinātību risināt pašreizējā darba vidē. It sevišķi tagad, kad bezdarbs ir tik mazs, darba devēji ir ļoti atvērti un pretimnākoši," iesaka speciāliste.

Pirms atbildīgā soļa speršanas lietderīgi ir arīdzan aprunāties ar kādu ģimenes locekli vai draugu un palūgt atgriezenisko saiti par savām stiprajām un vājajām pusēm vai arī doties pie profesionāļa – karjeras konsultanta vai psihologa. Lietderīgi ir arī profesionālie un personības testi, piemēram, "Myers Briggs", "Type Indicator", "DISC personality test" un "Strengths Finder".
Faktori, ar ko jārēķinās, nomainot nodarbošanos:
jaunā karjera būs jāsāk, iespējams, no pašas apakšas – vadītājs kļūst par ierindas darbinieku ar ierindas algu, kas psiholoģiski var būt ļoti grūti;
jāapsver pašreizējās finansiālās saistības un izdevumi. Iespējams, jau laikus jāveido uzkrājumi pārejas posmam;
būs jāapgūst daudz jauna, kas savukārt ir laikietilpīgi. It sevišķi tas ir izaicinājums cilvēkiem ar ģimeni un maziem bērniem, kuri prasa uzmanību un laiku;
dodoties peļņā uz ārzemēm, var izrādīties, ka izmaksas pret ieņēmumiem ir nesamērīgi lielas.
Interesants aspekts – ļoti bieži, mainot darbu, cilvēki atkārto vienu un to pašu neapzināto uzvedības modeli – līdzīgi kā izvēloties konkrēta tipa romantiskos partnerus, atkal un atkal nonākot līdzīga veida darba attiecībās, piemēram, ar valdonīgu vai haotisku vadītāju. "Iemesli jau īstenībā ir manī, nevis apkārtējos, tāpēc pastāv liela iespēja, ka arī jaunajā darbā tu agrāk vai vēlāk nonāksi pie tām pašām problēmām," rezumē Ošleja, uzsverot, ka cilvēkiem svarīgākais ir sajust jēgu tajā, ko dara, redzēt iespēju mainīt pasauli un ietekmēt lielākus procesus. Un IT nozare to visu piedāvā!
Sergejs
"Accenture" SAP klientu atbalsta speciālists Baltijā
Iepriekš strādāju transporta un loģistikas sfērā, kur biju iepazinis gandrīz visas jomas – pamatā autotransportu, bet man zināšanas bija arī par gaisa, jūras un nedaudz par dzelzceļa kravu pārvadājumiem. Tolaik biju izvēles priekšā, vai specializēties kādā šaurā nišā, kas nelikās pārāk saistoši, vai arī apsvērt jaunu profesijas virzienu. Iespējams, vēlmi uzsākt karjeru citā jomā pastiprināja arī tas, ka sieva strādā transporta un loģistikas jomā, līdz ar to secināju, ka ģimenē nevajag visas olas turēt vienā groziņā. Laikā, kad mainīju darbavietu, man bija saruna ar "Accenture" personāla atlases vadītāju, kura ieteica pieteikties kādā no uzņēmuma "bootcamp" mācību kursiem. Izvēlējos uzņēmumu resursu plānošanas sistēmas SAP apmācības un pieteicos. Lai gan esmu dzīves posmā 40+, man patīk mācīties, un gribu cerēt, ja smadzenes turpina aktīvi darboties, mēs arī varam dzīvot ilgāk vai vismaz ilgāk pie skaidra saprāta. Apmācībās biju visvecākais un vienīgais bez IT pamatzināšanām. Sākums bija grūts, bija arī brīži, kad gribēju visam atmest ar roku. Tomēr šīs domas palīdzēja novērst ģimene, kas mudināja turpināt iesākto, kā arī atgādināja, ka citi maksā par kursiem, bet man bija iespēja mācīties bez maksas, tāpēc, ja arī beigās neizdomāšu turpināt darba gaitas nozarē, būšu ieguvis pieredzi. Kursu pabeidzu, lai gan mans darbs bija visvājākais, tomēr mana prezentācija bija vislabākā. Tas, visticamāk, bija, pateicoties manai pieredzei un komunikācijas prasmēm, iepriekš strādājot ar dažādiem cilvēkiem un biznesa procesiem. Pēc mācībām man piedāvāja pievienoties nevis nodaļai, kas strādā ar SAP programmēšanas valodu un kodu, bet SAP funkcionālajai komandai, kas strādā ar klientiem un SAP iestatījumiem. Nākotni redzu šajā jomā, jo SAP ir daudz moduļu, kurus apgūt, kā arī te var pilnveidot savas zināšanas.

Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji
Vairāk par IT mācību piedāvājumu un karjeras iespējām "Accenture" uzzini bootcamp.lv un shegoestech.lv.

IT nozare piedāvā plašas karjeras iespējas motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes. Tas ir aizraujošs ceļš tiem, kas gatavi ieguldīt laiku un pūles nākotnes profesijas apgūšanā.