Niklāva stāsts
IT nozare piedāvā daudz plašākas iespējas, nekā biju iztēlojies
Foto: "Accenture"
IT speciālista Niklāva sākotnējie karjeras plāni bija doties krusttēva pēdās un kļūt par elektronikas inženieri, tomēr viss mainījās pēc nejauši pamanītas programmēšanas mācību reklāmas. Pirms desmit gadiem viņš sāka karjeru IT jomā kā praktikants, bet šobrīd ir labs piemērs citiem, kā ar savu darbu, attieksmi un vēlmi virzīties uz priekšu var kāpt pa karjeras kāpnēm. Šobrīd Niklāvs ir SAP Tehnisko konsultantu grupas vadītājs.
Studiju un profesijas virziens
Niklāvu ar programmēšanu saistītās lietas sāka interesēt jau bērnībā, kad 90. gadu beigās mājās parādījās pirmais dators un bija iespēja iepazīt aizraujošo datorspēļu pasauli. "Mani piesaistīja ne tikai spēlēšanas process, bet arī tas, kā šī sistēma strādā. Tas viss palika intereses līmenī, jo tolaik man nebija neviena padomdevēja, kā arī internets nebija attīstījies tādā līmenī kā šobrīd," atceras Niklāvs, vienlaikus piebilstot, ka skolas laikā kaut ko ne pārāk sarežģītu viņam izdevās arī programmēt, piemēram, izveidot virtuālo spēli "Black Jack".

Pēc vidusskolas absolvēšanas Niklāvs izlēma par labu studijām Rīgas Tehniskajā universitātē, jo skolā viņam īpaši labi padevās matemātika un fizika, interesēja elektronika, kā arī loģiska šķita doma iet sava krusttēva, elektronikas inženiera, pēdās. Mācību gada pēdējā kursā Niklāvs nejauši pamanīja bezmaksas programmēšanas mācību reklāmu. Viņš pie sevis padomāja, kāpēc gan nepamēģināt.

"Programmēšana mani bija interesējusi vienmēr, tāpēc pieteicos kursos ar cerību, ka tie man palīdzēs strukturēt manu aptuveno skatījumu uz programmēšanu, kā arī dos papildu zināšanas. Vēlējos saprast, kā programmēšanas process notiek reālajā dzīvē," pamato Niklāvs.
Niklāvs, SAP Tehnisko konsultantu grupas vadītājs. Foto: "Accenture"
Programmēšanas kursi notika četras nedēļas, darba dienās, kas diemžēl viņam nebija piemērots režīms, jo viņš bija pilna laika students, taču viņš uzzināja par divu nedēļu SAP mācību kursiem. "Toreiz par IT nozari neko daudz nezināju, taču mani ieintriģēja tā laika SAP grupas vadītāja, kas pastāstīja par šo profesiju plašāk," atminas Niklāvs. Pēc veiksmīgām "bootcamp" apmācībām viņš IT uzņēmumā "Accenture" ieguva prakses vietu, nedaudz vēlāk – arī pastāvīgu darbu.
Neilgā laikā pēc SAP mācībām Niklāvs pabeidza studijas un ieguva bakalaura grādu elektronikas inženiera profesijā, tomēr viņš nolēma virzīties pa karjeras kāpnēm IT nozarē. Viņš atzīst, ka IT piedāvā daudz plašākas iespējas, nekā bija iztēlojies. Plašs ir gan tehnoloģiju, gan profesiju klāsts, turklāt ne tikai kopumā, bet arī konkrētas tehnoloģijas ietvaros.
Vēlme pamēģināt kaut ko jaunu
IT uzņēmumu "Accenture" Niklāvs sauc par savu pirmo nopietno darbavietu, jo līdz tam viņš bija tikai īslaicīgi piestrādājis skolas brīvlaikos ar IT nesaistītās profesijās. Atbildot uz jautājumu, ar ko ikdienā nodarbojas SAP speciālists, Niklāvs skaidro, ka tie ir gan programmētāji, gan dažādi IT konsultanti, kas kopā veido tehnisko konsultantu grupu ar virsuzdevumu palīdzēt klientam ieviest dažādus IT risinājumus. Klientam ierodoties ar savu vīziju vai konkrētu vēlmi, SAP ekspertiem ir jāizprot, kā to realizēt dzīvē jeb pārvērst tehniskajā risinājumā.
SAP pirmsākumi ir meklējami 1972. gadā, kad pieci bijušie IBM darbinieki apvienojās un izstrādāja grāmatvedības programmu. Laikam ejot, tika izstrādātas arī loģistikas un cilvēkresursu pārvaldības programmas. SAP ir uzņēmumu resursu plānošanas (ERP) programmatūra, kas palīdz uzņēmumiem digitalizēt savu biznesu. SAP produkti palīdz klientu attiecību pārvaldībā, klientu pieredzē, piegādes tīkla un izdevumu pārvaldības, cilvēkresursu jomās.
"Lai labāk paskaidrotu, ilustrēšu piemēru ar automašīnas iegādi. Brīdī, kad cilvēks autodīleru centrā iegādājas mašīnu, SAP sistēmas nodrošina to, ka pasūtījums tiek veikts un informācija tiek nosūtīta rūpnīcai. Sistēma detalizēti seko līdzi ražošanas un kvalitātes kontroles procesiem, pēc kuriem aktualizējas loģistika – mašīnas piegāde un, iespējams, starpposmā citas noliktavas pārvaldības. Neiztrūkstošs posms ir finanšu pārvaldība, rēķinu lietas. Savukārt cilvēkresursu pārvaldība pievienojas brīdī, kad komisijas maksu par automašīnas realizēšanu tirgū saņem pārdevējs. Biznesā gandrīz visi procesi var tikt digitalizēti ar SAP, kam papildus var pievienot analītikas risinājumus, lai uzlabotu kvalitāti un biznesa rezultātus. Lai gan ikdienā to nepamanām, cilvēki katru dienu sastopas ar kādu no ERP sistēmām, un visbiežāk tā ir SAP," klāsta Niklāvs.
Niklāvs, SAP Tehnisko konsultantu grupas vadītājs. Foto: "Accenture"
Vieno kopīgs mērķis
Niklāva ikdienas darba pienākumi ir daudz un dažādi, taču vissvarīgākais ir mērķis veidot un attīstīt uzņēmuma SAP tehnisko konsultantu grupu, kas šobrīd ir 120 talantu liela. "No attiecīgā mērķa izriet dažādi uzdevumi. Lielākā daļa laika tiek veltīta jaunu klientu piesaistei un projektu pārdošanai visā pasaulē. Būtiska ir arī sadarbība ar risinājumu arhitektiem un projektu vadītājiem, lai attiecīgos projektus piegādātu tieši tā, kā klients iecerējis, un paredzētajā laikā. Lai projektos būtu labākie programmētāji un konsultanti, svarīga ir arī darbinieku atlase. Tā parasti notiek divos veidos atkarībā no tā, vai tiek piesaistīts pieredzējis speciālists, vai arī cilvēks IT nozarē ienāk, pateicoties "bootcamp" mācībām," pamato Niklāvs. Līdzšinējās karjeras laikā viņam ir bijuši dažādi amati un pienākumi. Viņš vienmēr ir bijis atvērts pārmaiņām un nav baidījies no jauniem izaicinājumiem.
Niklāvs, SAP Tehnisko konsultantu grupas vadītājs. Foto: "Accenture"
"Pēc trim gadiem programmētāja krēslā sapratu, ka nealkstu kļūt par ekspertu vienā jomā. Man parādījās interese SAP zināšanas paplašināt. Projektos sāku uzņemties lomas, kuras bija ārpus tā, ko es labi pārzināju. Gribēju izprast, kā darbojas mūsu ieviestās sistēmas, nevis tikai koda daļa, pie kuras strādāju kā programmētājs. Arī tad, kad negaidīti atbrīvojās mans šā brīža amats un man piedāvāja attiecīgo vietu, sapratu, ka tas nozīmēs darīt to, ko līdz šim neesmu darījis, turklāt jomā, kurā man nav lielas pieredzes, taču es redzēju iespēju izaugsmei un pieņēmu izaicinājumu," atklāj Niklāvs.

Iespēja kāpt pa profesijas kāpnēm ir arī viens no iemesliem, kāpēc Niklāvs teju 10 gadus joprojām strādā "Accenture". "Neko daudz uz priekšu neplānoju, jo, iespējams, pēc laika man parādīsies jauns izaicinājums, kas atkal būs solis uz priekšu. Redzot, cik plašs un iespējām bagāts ir uzņēmums un nozare, šobrīd savu attīstību redzu "Accenture"," norāda Niklāvs. Viņš atbalsta uzņēmuma pamatvērtības, kas atspoguļo, kādai ir jābūt darbinieku pieejai pret darbu un līdzbiedriem.

Viena no šīm pamatvērtībām ir savstarpēja cieņa. "Ļoti svarīgs ir arī savstarpējais atbalsts. Ja darbiniekam kaut kas neveicas profesionāli, citi kolēģi palīdz, dod padomus un dalās pieredzē. Arī es problēmu gadījumā vienmēr rosinu neklusēt, bet aprunāties ar projekta vai komandas vadītāju, jo mūs vieno kopīgs mērķis, un vadītāju darbs nav tikai norādīt, ko darīt, bet arī palīdzēt. Šī sadarbība ir ļoti spēcīga. Tas man patīk visvairāk," pauž Niklāvs. Darbs IT nozarē ir interesants, un rutīnas ir visai maz, jo katrs darba projekts līdzinās jaunai darbavietai.
Pārmaiņu laiks un hobiji
Pandēmijas laikā aktuāls kļuva attālinātais darbs, IT nozare nebija izņēmums. Pārmaiņas raisīja lielas izmaiņas Niklāva ikdienā, jo līdz tam viņš bija pieradis strādāt pilnīgi citā režīmā jeb četras dienas nedēļā atrasties lidmašīnā un komandējumos. "Iepriekš darbs SAP jomā nozīmēja nepārtrauktu ceļošanu, jo klienti bija pieraduši ar SAP speciālistu komunicēt klātienē. Septiņus gadus uzņēmumā es katru pirmdienu devos komandējumos uz tādām valstīm kā Zviedrija, Dānija, Anglija, Norvēģija, Vācija, bet ceturtdienas vakaros atgriezos Latvijā. Piektdienās visbiežāk biju "Accenture" birojā. Laikā, kad bija jāsāk strādāt no mājām, es ne tikai negāju uz biroju, bet arī pārstāju doties komandējumos," norāda Niklāvs, piebilstot, ka viņa komandējumu "konts" ir sasniedzis 500 lidojumu atzīmi.

Sākumā pārmaiņas bija grūti pieņemt, tās šķitušas pat neiespējamas, tomēr, laikam ejot, izdevies pierast, un šobrīd viņš jaunajā ikdienā jūtas komfortabli. Strādāšana no mājām ļauj ietaupīt laiku, kas būtu jāpavada ceļā un sastrēgumos, kā arī paliek vairāk brīvā laika personīgajai dzīvei. "Brīvdienās man ļoti patīk izgulēties, tāpēc tās es vienmēr plānoju ar domu, ka primārais ir nelikt modinātāju. Brīvajos brīžos reizēm savam priekam varu kaut ko programmēt. Milzīgs prieka avots ir mans pusgadu vecais franču buldogs Džesija. Šogad viņai pirmoreiz ir iespēja ieraudzīt sniegu un to kārtīgi izbaudīt. Protams, savs laiks jāvelta arī dresūrai," skaidro Niklāvs.
Niklāvs un viņa franču buldogs Džesija. Foto: "Accenture"
Noturēt veselīgu balansu starp darbu un privāto dzīvi viņam nav problēmu, jo viņš sevi raksturo kā sava darba entuziastu. Palīdz arī sievas atbalsts, jo arī viņa strādā intensīvu un atbildīgu darbu, līdz ar to ģimenē viens otru saprot un atbalsta. Niklāvs piekrīt tēzei, ka cilvēks dzīvē ir veiksmīgs tad, ja dara to, kas patīk, un ja par to vēl maksā. Viņš nekad nav līdz galam ticējis, ka talants ir izšķirošais faktors.
Svarīga ir cilvēka interese, attieksme. Cilvēkam ir jābūt zinātkārei un vēlmei virzīties uz priekšu, mācīties un attīstīties. Tur dzimst motivācija, un tad ikviens var visu dzīvē sasniegt.
Niklāvs
Vairāk par IT mācību piedāvājumu un karjeras iespējām "Accenture" uzzini bootcamp.lv un shegoestech.lv.

IT nozare piedāvā plašas karjeras iespējas motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes. Tas ir aizraujošs ceļš tiem, kas gatavi ieguldīt laiku un pūles nākotnes profesijas apgūšanā.