Foto: Shutterstock

Dubaija – garšu, kultūras, piedzīvojumu un pirmklasīga baudījuma oāze

Laikā, kad Latvijā ir iestājies nemīlīgais un drēgnais rudens, Dubaija lutina ar siltu jo siltu sauli, veldzējošiem tirkīzziliem ūdeņiem, garšas kārpiņas priecējošiem ēdieniem, bagātīgu kultūru un pirmklasīgām atpūtas iespējām gan ķermenim, gan garam. Dubaija žilbina un vilina ik uz soļa, liekot sajusties kā bērnam konfekšu veikalā – spēj tikai izvēlēties!
Dubaijā burtiski ir viss – sākot no pasaulē augstākās ēkas "Burj Khalifa", pasaulē lielākā tirdzniecības centra "Dubai Mall" un izsmalcinātiem "Michelin" restorāniem, beidzot ar krāsainu ceļojumu senatnē "Al Fahidi" vai "Deira" vēsturiskajos rajonos un virkni pārsteidzošu muzeju, kuros var pavadīt kaut visu dienu un tāpat nebūs gana. Bet par visu pēc kārtas.

Bagātīga iepirkšanās

Dubaijā atrodas pasaulē lielākais tirdzniecības centrs "Dubai Mall", kur aptuveni 1300 veikalos iegādājamas gan augstākās klases globālu zīmolu preces, gan pieejami absolūti ekskluzīvi veikali kā, piemēram, pasaulē vienīgais “Bloomingdale’s”, kas atrodas ārpus ASV. Pilnīgi droši – tur atrodams viss, ko vien var vēlēties izkoptas gaumes un augstākās kvalitātes cienītāji. Savukārt grandiozākā iepirkšanās pieredze piedzīvojama ikgadējā "Dubai Shopping Festival", kas ierasti ilgst septiņas nedēļas gada nogalē un nākamā gada sākumā, priecējot ar dažādām elpu aizraujošām izklaidēm, pasākumiem, šoviem un, protams, luksusa un zīmolu preču izpārdošanām.

Garda mielošanās

Līdz ar Dubaijas straujo izaugsmi mainījusies ir arīdzan vietējā virtuve, ļaujoties daudzo Emirātos mītošo nacionalitāšu ietekmei. Noteikti ir jānogaršo jūras veltes, kas pieejamas bagātīgā klāstā un allaž svaigas. Tradicionālas vietējās brokastis ir "balaleet" – olu kultenis ar nūdelēm, kam pievienots cukurs, kardamons un citas garšvielas. Un, protams, šakšuka – olas ar tomātiem, papriku, sīpoliem un garšvielām. Savukārt baudīt izsmalcinātākos pasaules ēdienus iespējams kādā no 69 "Michelin Guide Dubai" restorāniem, kuros pārstāvēta 21 dažāda virtuve. Ko novērtēs īsteni gardēži – diviem no šajā sarakstā iekļautajiem restorāniem ir piešķirtas divas "Michelin" zvaigznes un deviņiem – viena.

Neaizmirstamas izklaides

Protams, ka arī izklaides Dubaija piedāvā unikālas un it visām gaumēm – sākot no ģimenēm ar bērniem un laiskas atpūtas tīkotājiem, beidzot ar asu izjūtu un nebijušu pieredžu meklētājiem. "Legoland" ūdens parks, zemūdens zooparks, izbraucieni gaisa balonā... Viens no Dubaijas lepnumiem ir pasaulē augstākais panorāmas rats "Ain Dubai", kas 38 minūšu brauciena laikā piedāvā neaizmirstamus skatus uz Dubaijas fantastisko ainavu. Protams, izpeldēties zem klajas debess debesskrāpja 50. stāvā ir ne mazāk vilinošs piedāvājums – tieši elegantais "Aura Sky Pool" ir vieta, kur visi uzņem tās slavenās "Instagram" bildes. Savukārt "Deep Dive Dubai" ir vienīgais baseins pasaulē, kur iespējams nirt līdz pat 60 metru dziļumam – tas ir par 15 metriem dziļāks un četras reizes lielāks nekā jebkurš cits niršanas baseins pasaulē.

Unikāli muzeji

Dubaijā nekas nav ikdienišķs vai pat vidusmēra, un tas attiecas arī uz muzejiem. Ilūziju muzejs, Pērļu muzejs, Sieviešu muzejs, Kafijas muzejs, Dubaijas policijas muzejs un vēl un vēl. Viens no jaunākajiem un nu jau slavenākajiem pilsētas apskates objektiem ir "Museum of the Future" jeb Nākotnes muzejs, kas ļauj ieskatīties nākotnē caur dažādiem prototipiem un simulācijām, kurās apvienotas interaktīvas tehnoloģijas, teātra māksla un tradicionālas muzeja ekspozīcijas. Tā ir iespēja uzskatāmi ielūkoties dižāko pasaules domātāju prātos un pārsteidzošajos Dubaijas izgudrojumos – garlaikoto nebūs. Tikpat izklaidējošs būs arīdzan slavenais "Madame Tussauds" muzejs, kas Dubaijā durvis vēris vien pērn oktobrī. Septiņās tematiskās zālēs iespējams aplūkot 60 starptautiskas slavenības kā, piemēram, portugāļu futbola spīdekli Krištianu Ronaldu, modes karalienes Kailiju Dženeri vai Karu Delavinju, kā arī nostaigāt pa mēli, kamēr modes karaliene Anna Vintūra tevi vēro no skatītāju rindām, turklāt pēc tam saņemot foto un video apliecinājumus savam spožajam iznācienam.

Pasākumi jebkurai gaumei

Dubaija priecē ar krāšņiem pasākumiem visu cauru gadu – sākot no sporta un tehnoloģijām, beidzot ar modi un mākslu, un, protams, visskaļāk šogad izskanēja "Dubai Expo 2022" nosaukums. Piemēram, septembra beigās un oktobra sākumā norisināsies "Dubai Home Festival", kurā veikali un saloni izstāda unikālas mēbeles un dizaina objektus par krietni vien zemākām cenām, nekā tās nopērkamas ikdienā, – sākot no starptautiskiem zīmoliem un beidzot ar vietējiem māksliniekiem. Savukārt oktobra pirmajā nedēļas nogalē nevis vienu, bet veselus divus koncertus sniegs popmūzikas spīdeklis Džastins Bībers. Patīk dejas? Oktobra beigās slavenais īru deju šovs "Riverdance", kas Dubaijas operā ar zīmīgu uzstāšanos svinēs savu 25 gadu pastāvēšanas jubileju. Un, protams, neiztrūkstošs ikvienas sevi cienošas pilsētas pasākums – pusmaratons, kas Dubaijā notiks pašās oktobra beigās.

Vēstures elpa

Baudot Dubaijas izsmalcināto izklaides un kultūras piedāvājumu, vēstures elpu var arī nemanīt, taču tā ir tepat blakus – jāprot vien sajust. Slēpjoties debesskrāpju ielenkumā, atrodams "Al Fahidi" vēsturiskais rajons, kur var iepazīt Dubaijas dzīvi tādu, kāda tā bija 19. gadsimta vidū. Izvietojies gar Dubaijas līci, tas glabā aizvien neskartas liecības par pilsētas sākotnējo infrastruktūru. Tradicionālie torņi – "vēja ķērāji" –, kas ir būvēti no akmens, tīkkoka, ģipša, palmu koka un sandalkoka, reprezentē vien mazu daļiņu "Al Fahidi" vēstures. Ik aleja un līkumaina ieliņa vēsta par dzīvi pirms septiņiem emirātiem. Un, staigājot pa šīm ieliņām, iespējams uziet veselu lērumu kulturālu aktivitāšu, muzeju, mākslas galeriju, pasākumu un tradicionālu ēdienu. Līdzīgu ieskatu senatnē var gūt arīdzan "Deira" vēsturiskajā rajonā, kas atrodas vecpilsētā, ko no jaunās pilsētas daļas atdala kanāls. Tā šķērsošana notiek ar veca stila koka laivu, ko sauc par "abra", kas ir arī lētākais pārvietošanās veids Dubaijā – piecu minūšu brauciens maksā vienu dirhamu jeb 23 eiro centus. Tur jūs sagaidīs īstens arābu tirgus ar skaļiem tirgotājiem, vietējās garšvielas, apģērbi, suvenīri un vēl un vēl.

Augstākā labuma SPA atpūta

Dubaija ir īstā vieta, kur nodoties pirmklasīgam SPA baudījumam, kas noteikti palīdzēs “pārdzīvot” Latvijas garo ziemu. Vēlaties palutināt sevi ar ko tādu, kas nav pieejams nekur citur pasaulē? Tad jums jāizmēģina "Palace Downtown" SPA procedūra ar tuksneša smilšu un sāls skrubi, kam seko atsvaidzinoša masāža ar Marokas piparmētru eļļu. Savukārt "One&Only" SPA centrs piedāvā dažādas atpūtas un relaksācijas programmas, kurās iekļauti gan ķermeni un prāti atslābinošas aktivitātes kā joga un meditācija, gan speciāls uztura režīms, gan neaizmirstamas ķermeņa un sejas procedūras kā, piemēram, tradicionālais hamams. Savukārt viens no izdaudzinātākajiem Dubaijas hamamiem atrodams "Talise Ottoman SPA" ikoniskajā "Palm Jumerah" salā. Šeit jūs 60 minūšu garā procedūrā jūs tiksiet maigi noberzts ar tradicionālo "kese" cimdu un izbaudīsiet gaisīgu putu masāžu, savukārt, kamēr tiks mazgāta, kondicionēta un masēta jūsu galvas āda un mati, par jūsu sejas ādas labsajūtu gādās medus maska. Vai nav sapnis?

Ko ņemt vērā, dodoties uz Dubaiju?

Dubaija atrodas Arābijas pussalā piekrastē, kur visu gadu baudāms silts klimats. "Ziemas" mēneši ilgst no oktobra līdz maijam, un temperatūra šajā laikā svārstās no 20 līdz 35 grādiem. Vasaras sezona ilgst no jūnija līdz septembrim, un karstāka temperatūra sasniedz pāri par 40 grādiem, taču pilsētas plašais iekštelpu, āra objektu un atrakciju klāsts nodrošina, ka Dubaija ir iekārojams galamērķis visu gadu.
Alkohols Dubaijā tiek pasniegts licencētās iestādēs, piemēram, viesnīcās, bāros un specializētos veikalos personām, kas vecākas par 21 gadu.
Apmeklējot arābu restorānu, ieteicams vienu maltīti dalīt uz vairākiem cilvēkiem, jo porcijas ir ļoti lielas un pārsvarā vienam cilvēkam nav pa spēkam tās pieveikt.
Nonākot autentiskā arābu tirgū, jāņem vērā, ka notiks sīva kaulēšanās. Tirgotājs pirmais nosauks savu cenu, kas ir krietni vien augstāka nekā prece patiesībā maksā, un jautrība var sākties!