Eksotisks un brīvs
Ruma stāsts un ieteikumi pareizai tā baudīšanai
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
“Vaniļa, tabaka, kokosrieksts, dateles” – šāds aromātu virknējums atrodams ne tikai smaržu flakonos, bet izrādās – arī ruma pudelēs. Atmiņā paliekoša ir ne tikai dzēriena garša, bet arī tapšanas stāsts, tādēļ ir vērts ar rumu iepazīties tuvāk. Gida lomu uzņemas Rihards Piternieks, “Rum Community” vadītājs un ruma entuziasts. Viņš uzskata, ka rums ir ļoti atvērts un brīvs dzēriens, kas ideāli piemērots kokteiļiem un cilvēki to nereti novērtē par zemu. Lūk, ruma stāsts un pamācība, kā to baudīt!
Ruma pirmsākumi
Dažādos avotos raksta, ka rums radies Barbadosā un pēc tam ruma darīšanas prasmi apguvuši arī citu Karību salu iedzīvotāji. “Cukurniedres, kas ir galvenā ruma izejviela, uz Karībām atveda Kristofors Kolumbs, un sākotnēji tās izmantoja tikai cukura ieguvei. Kolonizācijas laikā salās pabija gan francūži, gan spāņi, gan angļi, un šī kultūru dažādība ietekmējusi arī ruma vēsturi un garšu. Tādēļ parasti izšķir trīs ruma veidus – franču, angļu un spāņu stila,” Rihards skaidro.

Rihards Piternieks vairāk nekā desmit gadus strādājis dažādos bāros un vienmēr aktuāls bijis jautājums – kas ir tavs dzēriens, kas ir tavs iecienītākais kokteilis? “Apzināti sāku meklēt savu dzērienu un sapratu, ka tas ir rums, jo mani uzrunāja gan stāsts par ruma rašanos, gan tā daudzveidība.” Šobrīd, vadot “Rum Community” ruma vakarus, viņš ar domubiedriem regulāri sanāk kopā, lai baudītu šo dzērienu, izzinātu garšu un smaržu nianses.

Ievadu ruma pasaulē Rihards sāk ar skaidrojumu, kā orientēties ruma dažādajos stilos Karībās: “Katras salas oficiālā valoda pasaka priekšā, kura stila rumu tur ražo. Interesants izņēmums ir Sentlūsija, kur vēsturiski kolonijas pārvaldīja gan francūži, gan angļi, un rums no šīs salas apvieno abu stilu iezīmes. Latvijā rumu pazīst sen, taču popularitāti tas ieguva padomju gados, jo Padomju Savienības sabiedrotā valsts bija Kuba, un tolaik pārsvarā pieejami bija gaišie rumi – tie bija vienkāršāki un saldāki, tādēļ arī pieprasītāki.”
Trīs ruma stilu pasaules
Spāņu stila rums. Gatavots no melases sīrupa, pēc garšas vieglāks un sausāks, jūtamas augļu un ziedu vēsmas. Šī stila rumu pārstāv Kuba, Dominikānas republika, Nikaragva, Panama, Peru u.c.

Angļu stila rums. Ražots no melases, pēc garšas izteiktāks un bagātāks, jūtamas siltās garšvielas – krustnagliņas, kanēlis, smaržīgie pipari. Šī stila rumu ražo Barbadosā, Jamaikā, Gajānā, Sentlūsijā u.c.

Franču stila rums. Tiek gatavots no svaigas cukurniedru sulas, to raudzējot un destilējot. Garšā sarežģīts, jūtama svaigi pļauta zāle un āboli. Iecienīts Martinikā, Maurīcijā, Haiti u.c.
Publicitātes foto
Soli pa solim līdz rumam
Visa pamatā ir cukurniedres, no kurām izspiež sulu. “Karstajā tropu klimatā dabā esošo raugu dēļ sula ļoti ātri sāk fermentēties – ja svaigi spiesto sulu nevāra, notiek tālāka fermentācija un pēc rūgšanas procesa to destilē. Franču stila rumi iegūst zāļaini svaigu garšu, kas var atgādināt ābolus un citrusaugļus. Dažkārt to pat var sajaukt ar tekilu!” Rihards zina stāstīt.

Lai iegūtu angļu un spāņu stila rumu, cukurniedru sulu vāra līdz uz katla malām kristalizējas cukura graudi un pāri paliek melna, ķepīga masa – melase. Tai pievieno ūdeni, raugu un fermentē. “Vēsturiski melase bija blakusprodukts, ko izgāza jūrā, zelta vērtē bija tikai cukurs. Kad Barbadosā sāka gatavot rumu, pavērās vēl plašākas peļņas iespējas,” stāsta Rihards.

Gatavojot spāņu stila rumu, melasi neizvāra pilnībā, bet angļu stila rumam melasi vāra līdz cukurs karamelizējies: “Fermentēšanas laikā iegūst 6-12% stipru dzērienu, tādu kā cukurniedru aliņu, ko pēc tam destilē.” Destilācijā izmanto dažādas metodes, viena no tām ir melases vārīšana vara katlā, iegūstot 60-70% stipru dzērienu. Spāņu un franču stila ruma ražotāji dod priekšroku kolonnas stila destilācijas aparātam, ar kuru var iegūt 90% stipru destilātu.

“Jo lielāks alkohola procents, jo mazāk garšas dzērienam – tas ražotājam ir izdevīgāk, jo tiek iegūts lielāks daudzums gala produkta, bet, izmantojot vara katlus, var iegūt intensīvāku ruma garšu. Tādēļ, piemēram, “Plantation” zīmola mājaslapā norādīts arī ruma destilēšanas veids,” Rihards norāda.
Publicitātes foto
Koka mucu maģija
Pēc destilācijas iegūtais rums ir bezkrāsains, to var atšķaidīt ar ūdeni līdz 37.5% un, tīri teorētiski, rums gatavs! Otra opcija ir liet to mucās, lai iegūtu tumšo rumu. Parasti rumu notur burbona mucās – šīs Amerikas ozolkoka mucas dzērienam dod vaniļas, kokosriekstu un tabakas pieskaņu.

“Klimats Karību salās ir karsts un sutīgs, tāpēc gada laikā no mucas var izgarot pat 13% no kopējā tilpuma. Šo izgarojušo alkoholu mēdz dēvēt par “eņģeļu daļu”, bet mēdzu jokot, ka Karību salās ir izslāpušāki darbinieki,” Rihards nosmej. Jo ilgāk rumu tur mucā, jo mazāk dzēriena tur paliek – tādēļ arī rums ar katru noturēto gadu mēdz kļūt dārgāks. Tomēr Rihards noraida pieņēmumu, ka vecāks rums vienmēr ir labāks.

Pēc pāris nedēļām, mēnešiem vai gadiem mucā pie darba ķeras “master blender”, kurš izveido vēlamo garšu buķeti: “Tas ir ļoti cilvēcisks darbs – jāsmaržo, jāgaršo un jādomā, ko gribi panākt. Kad īstais sajaukums atrasts, rumu parasti sajauc ar ūdeni, lai iegūtu baudāmu alkohola procentu, bet ne zemāku par 37.5% grādiem, un pēc jaukšanas to pilda pudelēs,” skaidro Rihards. “Ielejot rumu četrās vienādās mucās, iegūsim četras dažādas garšas – katrai mucai ir savs raksturs, tādēļ “master blender” uzdevums ir izcelt vai notušēt sagaršotās un sasmaržotās dzēriena īpašības”. Retos gadījumos limitētā daudzumā tiek ražoti vienas mucas rumi.
“Maison Ferrand” īpašnieks, "Plantation" zīmola radītājs un ruma entuziasts Aleksandrs Gabriels. Publicitātes foto
Pārsvarā ruma ražotāji dzērienu nogatavina tikai vienā mucā, tikmēr “Maison Ferrand”, kas ražo gan "Plantation" rumu, gan "Ferrand" konjaku un "Citadelle" džinu, īpašnieks Aleksandrs Gabriels ļāvās eksperimentiem.

“Pirmsākumos “Maison Ferrand”, kas atrodas Konjakas reģionā, ražoja tikai “Ferrand” konjaku. Aleksandrs Gabriels izmēģināja burbona mucās noturētu rumu papildus noturēt arī konjaka mucās. Rezultāts bija pārsteidzošs un tā radās “Plantation” zīmols. Šobrīd Karību salās no destilērijām tiek iepirktas ruma mucas, ko atved uz Franciju un pārlej konjaka mucās. Ruma izturēšana divās mucās ir ļoti unikāla prakse un visos “Plantation” rumos tiešām var sagaršot gan tropiskās salas, gan Francijas konjaka mucas un franču parakstu,” stāsta Rihards. Viņš norāda, ka zīmols ciena katras salas unikālo ruma gatavošanas pieredzi un izceļ to.
Šķaidām mītus par rumu
MĪTS
Jo tumšāks rums, jo vecāks un labāks.
Skaidrojums
Patiesībā tā nav, jo krāsu dzērienam piešķir muca, un var gadīties, ka pāris nedēļu rums ir tikpat tumšs kā 30 gadus vecs rums. Un vecāks nenozīmē labāks!
mīts
Gaišie rumi ir “jaunie rumi”, kas mucās nav bijuši.

Skaidrojums
Arī tā nav tiesa. Rihards kā piemēru min “Plantation 3 stars”, kas ir Jamaikas, Barbadosas un Trinidadas rumu sajaukums. Trinidadas rums mucās noturēts 2-3 gadus, bet Jamaikas rums 10 gadus! Pēc blendēšanas pielietota kokogles filtrācija, tādēļ krāsa ir zudusi, iegūstot vizuāli gaišu dzērienu, kam piemīt tumšā ruma īpašības.
MĪTS
Rums vienmēr ir salds.
SKAIDROJUMS
Destilēšanas laikā dabīgais cukurs sadeg un iegūtais dzēriens nemaz nav salds. Rums nav salds, ja vien to mākslīgi nesaldina pirms pildīšanas pudelēs. “Ja to papildina ar cukuru un garšvielām, tas ir “spiced” jeb garšvielām bagātināts rums, noteikti iesaku papētīt “Plantation” etiķetes, kur tiek norādīta pilnīga informācija par dzērienu,” iesaka Rihards.
mīts

Rumu ražo tikai Karību salās.
Skaidrojums
Rumu destilē arī Austrālijā, Āzijā, Dienvidāfrikā un Fidži! Okeānijas un svaigu augļu garšu var sajust, baudot “Plantation Isle of Fiji”.
Kas ir labs rums un ar ko sākt
Kā pirmo kritēriju, izvēloties rumu, Rihards iesaka izvēlēties stilu – angļu, spāņu vai franču. “Rūpīgi izlasiet aprakstu, tur daudz kas pateikts priekšā. Piemēram, “Plantation” zīmola mājaslapā katram rumam norādīta izcelsmes valsts, konkrētā destilērija, fermentācijas laiks, nogatavināšanas periods mucā un citas lietas. Gan es, gan citi ruma entuziasti novērtē, ka “Plantation” norāda vai pēc destilācijas ir pievienots cukurs, kā arī tā ķīmisko sastāvu.”

Rihards uzskata, ka labs dzēriens ar ko sevi pārsteigt ir “Plantation Xaymaca” – tas ir Jamaikas rums ar gatavu banānu, kokosa, vaniļas aromātu un garšu. Tas 1-3 gadus noturēts burbona mucās Jamaikā, bet pēc tam vēl vienu gadu pavadījis Francijā “Ferrand” konjaka mucā. Gala rezultāts ir izteikti augļains un dūmakains dzēriens.
Labs rums ir tas, kas pašam garšo vislabāk! Atliek vien izmēģināt dažādus ruma stilus, saprast tos un atrast savu. Nav jābaidās arī no “spiced” rumiem, tas ir perfekts sākums, lai lēnā garā iepazītu rumu. Galvenais ir zināt, kas tajā iekšā!
— Rihards Piternieks
Unikāls ir “Plantation Pineapple” rums, kas veidots no diviem rumiem – gaišā “Plantation 3 stars” un “Original Dark”. “Turpat Karību salās aug Viktorijas šķirnes ananasi – pavisam nelieli, aromātiski augļi. Mīkstumu pievieno tumšajam rumam, bet miziņas – gaišajam. Ar ananasu papildinātais rums tiek vēl nedaudz paturēts mucās, tad sajaukts un ir gatavs lietošanai kokteiļos,” Rihards iesaka.
Unikāls ir “Plantation Pineapple” rums, kas veidots no diviem rumiem – gaišā “Plantation 3 stars” un “Original Dark”.

“Turpat Karību salās aug Viktorijas šķirnes ananasi – pavisam nelieli, aromātiski augļi. Mīkstumu pievieno tumšajam rumam, bet miziņas – gaišajam. Ar ananasu papildinātais rums tiek vēl nedaudz paturēts mucās, tad sajaukts un ir gatavs lietošanai kokteiļos,” stāsta ruma pazinējs.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
"Plantation Pineapple"
  • 45ml Plantation Pineapple
  • 10ml amaretto liķiera
  • 20ml ananasu sula
  • 25ml svaigi spiesta laimu
  • 15ml cukura sīrupa
Visas sastāvdaļas salej šeikerī ar daudz ledu. Sakrata un pārlej glāzē, dekorējot ar ananasa gabaliņu. Ja vēlies, vari visas sastāvdaļas reizināt ar viesu skaitu un pasniegt šo dzērienu tradicionālā punša traukā ar ledu
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Viņam pašam ļoti patīk Jamaikas rumi: “Nereti vīrieši fano par kūdrainiem, dūmakainiem viskijiem. Jamaikas rumam ir līdzīgs raksturs, dažreiz pat var sajust izteikti gatava banāna garšu. Rums, kam veikalu plauktos nedrīkst paiet garām, ir “Plantation XO 20th Anniversary”. Šis Barbadosas rums izveidots par godu Aleksandra Gabriela 20 gadu jubilejai kā “master blender”. Tas ir saldināts rums ar Barbadosas raksturu – izteikts, bet neuzbāzīgs. Tajā apvienoti vairāki rumi, kas noturēti 8-20 gadus, rezultātā iegūstot izcili sabalansētas garšas.”

Arī ruma pasaulē pastāv tendences, un šobrīd ražotāji iecienījuši veidot “vintage” dzērienus: “Tas ir rums, kura izejvielas ievāktas vienā konkrētā gadā. Jo tāpat kā vīnam ir labie un sliktie gadi, arī cukurniedres ietekmē laikapstākļi un dabas katastrofas. Piemēram, pagājušajā gadā Martinikā izvirda vulkāns, attiecīgi visu salu pārklāja pelnu kārta un augi nespēja uzņemt saules gaismu un iznīka. Toties aiznākamajā gadā augsne būs minerālvielām bagātāka un augi spēcīgāki – tas noteikti ietekmēs ruma garšu.”
Shutterstock
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Padomi, kā baudīt rumu
Pirmo malku vērts nobaudīt “tīrajā”, Rihards iesaka istabas temperatūras rumu ieliet tulpjveida glāzē un sākt ar vizuālu vērtējumu: “Mēģiniet noteikt dzēriena nokrāsu – vai tas ir zelta, bronzas vai salmu tonī. Deguns ir ļoti jutīgs instruments, ar to uztveram vairāk nekā ar mēli, tādēļ vispirms dzēriens jāpaosta. Vispirms ar vienu nāsi, tad otru, tad abām kopā. Piemēram, angļu stila rums nereti smaržo pēc medus, bet franču pēc svaigi pļautas zāles. Vēlams iedzert krietnu malku, nedaudz paskalināt mutē, norīt un tad kārtīgi caur degunu izpūst gaisu – alkoholu baudot nepieciešams skābeklis, lai sajustu garšas un smaržas nianses.”

Gadās, ka pirmais malks neiet pie sirds, Rihards mierina, ka tas nekas: “Pamēģiniet pielikt ledu, rumu droši var atšķaidīt ar ūdeni gluži tāpat kā viskiju. Ja garša nepavisam nepatīk, lejiet klāt kolu – goda vārds, tas nav nekāds noziegums!” Nevar nošaut greizi, pievienojot ledu, cukuru un laima sulu, kas ir klasiska “Daiquiri” kokteiļa sastāvā. Rihards mudina sarūpēt arī atbilstošas uzkodas – spāņu stila rumam piestāvēs tapas, vītināta gaļa, franču stila rumam vīnogas un rieksti. “Izcila uzkoda ir šokolāde, jo dažādu desertu receptēs nereti pievieno rumu – gan fondantam, gan tiramisu. Lūk, perfekti piemēri, ka rums sader ar saldajiem ēdieniem.”
Tavs perfektais "Daiquiri"
  • 50ml Plantation 3 star
  • 30ml svaigi spiesta laimu sula
  • 20ml cukura sīrupa
Visas sastāvdaļas salej šeikerī, pievieno daudz ledu un sakrata. Nokāš kokteili bez ledus glāzē un pasniedz! Perfekti, ja glāze ir bijusi saldētavā stundu pirms pasniegšanas, lai pēc iespējas ilgāk dzēriens būtu auksts.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Rihards mudina sarūpēt arī atbilstošas uzkodas – spāņu stila rumam piestāvēs tapas, vītināta gaļa, franču stila rumam vīnogas un rieksti. “Izcila uzkoda ir šokolāde, jo dažādu desertu receptēs nereti pievieno rumu – gan fondantam, gan tiramisu. Lūk, perfekti piemēri, ka rums sader ar saldajiem ēdieniem.”
"Planters Punch"
  • 45ml Plantation Original Dark
  • 150ml ingvera limonāde
  • 1 daiviņa svaiga laima
Visu salej garā glāzē, kura ir pilna ar ledu. Pievieno laima daiviņu, uzmaisi un baudi!
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
“Labi pazīstam “Cuba Libre” jeb rumkolu, “Pina Colada” un “Mojito”. Rums kokteiļos garšo perfekti, bet tā kā ruma pasaule ir plaša, iesaku eksperimentēt ar garšām un atkāpties no ierastās klasikas. Rums ir tik brīvs un atvērts dzēriens, ka nav noteikumu, kā tas būtu pareizi jābauda,” Rihards aicina.