Saskaņotais paziņojums:
kas jāzina, lai atlīdzību saņemtu ātrāk
Ceļu satiksmes negadījumi ir neizbēgama transporta infrastruktūras blakne, kas var sagādāt krietnas galvassāpes, jo to seku risināšana parasti ir laikietilpīga. Tiesa, pastāv iespēja šo procesu padarīt vienkāršāku un ātrāku – saskaņotais paziņojums, kurā var fiksēt nelielas avārijas radītos bojājumus bez Valsts policijas piesaistes. Turklāt to var darīt arī elektroniski Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja OCTA mobilajā lietotnē.
Saskaņotā paziņojuma mērķis ir operatīvi atrisināt ar ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) saistītās formalitātes, ietaupot visu iesaistīto pušu laiku, paātrinot atlīdzības saņemšanu no apdrošinātājiem, kā arī lieki nenoslogojot Valsts policiju. Tiesa, kā liecina LTAB šogad martā veiktā autovadītāju aptauja, 57,2% savā automobilī nemaz neglabā saskaņotā paziņojuma veidlapas, bet 5,7% nav ne jausmas, vai tās atrodas viņu spēkratā.

Iemesli šādai situācijai ir dažādi: 1,9% aptaujāto autovadītāju atzīst, ka saskaņotā paziņojuma veidlapu līdzi nevadā, jo uzskata, ka nekad neiekļūs CSNg, 7,4% to nedara, jo ir māņticīgi un nevēlas piesaukt nelaimi, bet 7,9% paļaujas, ka CSNg situācijā saskaņotā paziņojuma veidlapa līdzi būs otrai iesaistītajai pusei.
Lai arī saskaņotais paziņojums kā leģitīms dokuments CSNg apstākļu fiksēšanai ieviests jau 2004. gadā, joprojām gandrīz trešdaļa autovadītāju izvairās no tā aizpildīšanas, kas visbiežāk ir saistīts ar dažādiem nepamatotiem stereotipiem. Fiksējot CSNg ar saskaņoto paziņojumu, tiek ieekonomēts laiks, kas citkārt jāpatērē, gaidot policijas ierašanos, ātrāk tiek atbrīvota braucamā daļa un netiek radīti papildu sastrēgumi, turklāt jāatzīmē, ka par negadījumiem, kuru fiksēšanai tiek izmantots saskaņotais paziņojums, apdrošināšanas atlīdzība tiek izmaksāta ātrāk.
Jānis Abāšins, LTAB valdes priekšsēdētājs
Piemēram, kā liecina LTAB dati, 2021. gadā CSNg cietušie, kas negadījuma apstākļus fiksējuši ar saskaņotā paziņojuma protokolu, OCTA apdrošināšanas atlīdzību saņēmuši vidēji 28 dienās, kamēr policijas protokola pildīšanas gadījumā lēmums par atlīdzības izmaksu pieņemts 45 dienās. Šī atšķirība galvenokārt skaidrojama ar informācijas apriti starp Valsts policiju un apdrošinātājiem, kā arī iespējami ierosinātajiem kriminālprocesiem, kas krietni pagarina vidējo lēmuma izskatīšanas laiku.
Saskaņoto paziņojumu var pildīt*:
  • ja ir noticis CSNg, kurā ir iesaistīti divi automobiļi;

  • nav cietušo;

  • nav nepieciešama evakuācija;

  • nav bojāta trešās personas manta;

  • iesaistītās puses pēc negadījuma spēj vienoties par notikušo un apstiprināt sniegto informāciju ar parakstu;
* Valsts policija plāno rosināt izmaiņas tiesiskajā regulējumā, lai vēl vairāk paplašinātu saskaņotā paziņojuma noformēšanas iespējas ar mērķi samazināt policijas izbraukumu skaitu uz maznozīmīgiem ceļu satiksmes negadījumiem.
Pat ja sākotnēji nešķiet, ka automašīnai nodarīti bojājumi, saskaņoto paziņojumu tomēr ir vērts aizpildīt – ja pēcāk atklāsies kāds slēpts defekts, kas radies negadījuma dēļ, uz apdrošināšanas atlīdzību pretendēt vairs nebūs iespējams. Kā arī – saskaņoto paziņojumu var pildīt arī tad, ja ir bojāta CSNg iesaistīto transportlīdzekļu īpašnieku/vadītāju manta (īpašniekam/vadītājam piederošas lietas, piem., mobilais tālrunis, dators, ķivere u. c.).
Balvās – četras DUS dāvanu kartes 100 eiro vērtībā un viena dāvanu karte 400 eiro vērtībā kampaņas beigās.

Ņem vērā! Ja vēlies piedalīties konkursā, reģistrējoties lietotnē, obligāti jānorāda e-pasts.
Lejuplādē LTAB OCTA mobilo lietotni, aizpildi saskaņotā paziņojuma demo versiju un piedalies konkursā!
  • Lejuplādē aplikāciju un ievadi prasīto informāciju.
  • Spied “Pārbaudi, vai proti aizpildīt SP’” un aizpildi saskaņotā paziņojuma demo versiju – ļauj fantāzijai vaļu, tas ir treniņš!
  • Spied “Pabeigt SP aizpildīšanas pārbaudi” un tu automātiski reģistrējies dalībai izlozē.
  • Pārbaudi, vai tavā profilā sadaļā “Personīgā informācija” ir ievadīta e-pasta adrese, jo dalība izlozē tiek pieņemta tikai tad, ja tas ir izdarīts.
Konkurss!
Lai nepaliktu bez OCTA atlīdzības,
svarīgi saskaņotā paziņojuma veidlapu aizpildīt pareizi!
Kā to darīt? Pirmkārt, CSNg iesaistītajiem saskaņotajā paziņojumā jānorāda negadījuma apstākļi par savu, nevis otra vadītāja transportlīdzekli. Otrkārt, jāuzzīmē negadījuma skice sadursmes brīdī, norādot brauktuvju plānu, transportlīdzekļu kustības virzienus, to stāvokli sadursmes brīdī, ceļa apzīmējumus, ielu vai ceļu nosaukumus.
Nereti redzam, ka CSNg iesaistītie negadījuma apstākļos ir norādījuši otra vadītāja rīcību, tāpat arī attēlojuši spēkratus tādā stāvoklī, kādā tie bija jau pēc negadījuma, nav norādījuši transportlīdzekļu kustības virzienus. Ir situācijas, kad paziņojumā negadījuma apstākļi nav atzīmēti vispār, tie ir pretrunīgi vai neatbilst skicē attēlotajiem, piemēram, abas puses atzīmē, ka transportlīdzekļi stāvēja. Saprotams, ka jebkuru negadījumu pavada stress un uztraukums, tomēr aicinām autovadītājus beigās tomēr uzmanīgi pārbaudīt, vai saskaņotais paziņojums ir aizpildīts pareizi.
Jānis Abāšins, LTAB valdes priekšsēdētājs
Ir arī tādas situācijas, kad trūkst informācijas par negadījuma vietu (netiek norādīta ne iela, ne krustojums, ne ceļazīmes u. c.), netiek precīzi norādītas avārijā iesaistīto transportlīdzekļu numura zīmes vai tiek fiksēts tikai piekabes reģistrācijas numurs.

Nav būtiski, kura no pusēm aizpilda saskaņotā paziņojuma A (zilo) vai B (dzelteno) sadaļu, taču ir svarīgi, lai abas puses spēj vienoties par CSNg norises laiku, vietu un apstākļiem, kā arī precīzi attēlot negadījuma skici sadursmes brīdī. Tas ir nepieciešams, lai pēcāk apdrošinātāji varētu objektīvi izvērtēt CSNg apstākļus, noteikt, kurš ir negadījuma izraisītājs, bet kurš – cietušais, kā arī maksimāli īsā laika periodā lemt par atlīdzību izmaksu. Ļoti svarīgi, lai abas negadījumā iesaistītās puses saskaņotajā paziņojumā norādīto informāciju būtu apliecinājušas ar savu parakstu!

Saskaņotā paziņojuma veidlapas nav jāpērk – tās var palūgt izsniegt savam OCTA apdrošinātājam, kā arī ir pieejamas vairākās degvielas uzpildes stacijās.
Noskaties video, kā pareizi aizpildīt saskaņotā paziņojuma veidlapu!
2017. gadā autovadītāju ērtībai tika radīta LTAB OCTA mobilā lietotne, kurā ikviens transportlīdzekļa īpašnieks var iegūt informāciju par saviem transportlīdzekļiem, "Bonus Malus" klasēm, apdrošināšanas vēsturi, kā arī saņemt atgādinājumu par OCTA polises derīguma termiņa beigu tuvošanos. Kopš 2019. gada šajā lietotnē var elektroniski aizpildīt saskaņoto paziņojumu, kas ir līdzvērtīgs dokuments drukātajai versijai.

Mobilais saskaņotais paziņojums (MSP) ir ērtāks vairāku iemeslu dēļ: tas atrodas jūsu viedtālrunī un tam uzreiz var pievienot foto un video failus, kas uzņemti negadījuma brīdī. MSP arī ļauj ierunāt audio paziņojumu, lai precīzāk aprakstītu CSNg rašanās apstākļus.

Savukārt informācija par automašīnu un apdrošināšanas kompāniju MSP gadījumā tiks aizpildīta automātiski. Tas ir ļoti ērti, jo, aizpildot saskaņoto paziņojumu drukātā formā, autovadītājiem nereti ir grūtības atrast, kāds ir OCTA polises numurs, apdrošinātājs utt.

Tiesa, mobilajā lietotnē paziņojumu iespējams aizpildīt vien tad, ja pieeja LTAB lietotnei ir abām iesaistītajām pusēm, proti, katram ir nepieciešams savs viedtālrunis un pieeja internetbankai, lai veiktu autorizāciju, vai e-parakstam.
Visbiežāk tieši šie divi apstākļi liedz autovadītājiem aizpildīt MSP. Ja kaut vienam negadījumā iesaistītajam nav viedtālruņa vai iespējas autorizēties LTAB OCTA lietotnē, MSP aizpildīt nav iespējams, tādēļ drošāk ir ņemt līdzi saskaņoto paziņojumu arī fiziskā formātā.
Jānis Abāšins, LTAB valdes priekšsēdētājs
Noskaties video, kā pareizi aizpildīt saskaņoto paziņojumu elektroniski!
Kampaņa tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanai un profilaksei paredzētajiem līdzekļiem,
kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm.