Fоtо: LETA
Sestdien, 20. janvārī, ir 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres diena, valsts svētki. Plaša kultūras programma gaidāma gan visos Latvijas novados, gan arī Rīgā. Centrālās piemiņas pasākums notiks Doma laukumā Vecrīgā, kur tiks iedegts simbolisks atceres ugunskurs un notiks sadziedāšanās ar koriem.

Pulksten 10 Doma laukumā 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienai veltītu uzrunu teiks Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un kopā ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām aizdedzinās ugunskuru.

Visas dienas garumā ikviena aicināts uz individuāla ziedu nolikšanu II Meža kapos, godinot 1991. gada 20. janvārī bojā gājušos. Pulksten 14 ziedus pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā, pie bojā gājušo piemiņas akmeņiem noliks valsts amatpersonas.

No pulksten 10.20 līdz 17 Doma laukumā jaunsargu uzraudzībā degs piemiņas ugunskurs, pie kura notiks Rīgas koru un skatītāju sadziedāšanās. Būs apskatāma 1991. gada barikāžu muzeobusa ekspozīcija, kā arī īpaša lielformāta fotogrāfiju izstāde "Dziesmotā revolūcija", izstādes kurators Renārs Zaļais.

Fоtо: F64

Sadziedāšanās programma:

pulksten 10.20 Jauniešu koris "Balsis", diriģents Ints Teterovskis;
pulksten 11.00 Jaunsargu ugunskurs, Doma laukuma notikumu apskate;
pulksten 12.00 Zemessardzes koris "Stars", diriģents vecākais zemessargs Ārijs Šķepasts;
pulksten 12.30 Prezidiju Konventa vīru koris, diriģents Ivo Kempels;
pulksten 13.00 Rīgas Latviešu biedrības vīru koris "Latvis", diriģente Marika Slotina – Brante;
pulksten 13.30 Banku augstskolas jauktais koris Monēta, diriģente Ilze Feldmane;
pulksten 14.00 Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris, diriģents Ārijs Šķepasts;
pulksten 14.30 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" sieviešu koris "Ausma"; diriģente Vita Grīnhofa
pulksten 15.00 Jauktais koris "Cantus Fortis", diriģents Ivars Cinkuss;
pulksten 15.30 KTMC Ritums jauktais koris "Līgo", diriģente Karmena Jakovela;
pulksten 16.00 Kultūras pils "Ziemeļblāzma" jauktais koris "Norise", diriģente Alise Koknēviča-Upīte;
pulksten 16.30 Latvijas Universitātes kori "DeCoro" un "Dziesmuvara", diriģente Kristiāna Vaickovska.

Tiešraidē pasākumu varēs skatīties 1991. gada barikāžu muzeja "Facebook" lapā.

Fоtо: L. Martinsons

Lai palīdzētu Ukrainas karavīriem frontē, Doma laukumā notiks arī vērienīga biedrības "Tavi draugi" ierakumu sveču darbnīca. Sveces tiks nogādātas Ukrainas armijai, kur tās palīdz ukraiņu karavīriem izdzīvot ziemas aukstumā – tās ir viegli paņemt līdzi dodoties uzdevumā, tās dod siltumu un ļauj gatavot ēdienu. Viss ierakumu sveču liešanai nepieciešamais būs pieejams, apmeklētāji ir laipni aicināti arī ņemt līdzi un ziedot sveces un to atlikumus.

Pulksten 18 Rīgas Domā sāksies koncerts "Iet un nākt". Programmā skanēs Mārtiņa Brauna un Raiņa poēmas "Daugava" daļas, Imanta Kalniņa dziesmu cikls ar Ojāra Vācieša vārdiem "Cements" un Jēkaba Jančevska "Poga" ar Knuta Skujenieka vārdiem. Jaunā komponista Jēkaba Bernāta kantāte "Manā pusē" šajā koncertā piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu. Tiks atskaņoti arī Raimonda Tiguļa oratorijas "Jūras grāmata" noslēguma daļa "Mīlestības jūra", kā arī Uģa Prauliņa balāde "Dievaines". Ieeja koncertā bez maksas.

Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol", diriģenti Matīss Circenis un Jēkabs Bernāts. Soliste Annija Kristiāna Ādamsone, stīgu kvartets – Marta Spārniņa, Otto Trapāns, Arigo Štrāls un Inga Ozola, Toms Timofejevs (basģitāra/kontrabass), Kārlis Matīss Zitmanis (elektriskā ģitāra), Romāns Vendiņš un Raimonds Tiguls (taustiņinstrumenti), Aigars Reinis (ērģeles), Andis Klučnieks (flautas), saksofonisti - Arvīds Kazlausks, Rūdolfs Pēteris Rubenis un Roberts Martini, Marta Paula Pauliņa (kokles), sitaminstrumentālisti – Mikus Bāliņš un Marta Kauliņa. Koncerta režisors Kārlis Anitens.

Fоtо: No Ojāra Feldberga privātā arhīva

Barikāžu atcerei Latvijas Televīzija piedāvās trīs īpašas pārraides:

pulksten 12.30 – "Tautas cietoksnis. Barikādes 1991." LTV dokumentāla filma, kas veidota 2020. gadā;

pulksten 21.10 – Jura Podnieka studijas 2001. gadā veidotā dokumentālā filma "Mūsu barikāžu laiks", režisori Raits Valters un Antra Cilinska;

pulksten 21.50 – Rīgas domes organizētais 1991. gada barikāžu atceres koncerts "Iet un nākt", kas plkst. 18.00 būs noticis Rīgas Doma baznīcā.

1991. gada barikāžu muzeja ekspozīcija klātienē apmeklējama muzejā Krāmu ielā 3, Rīgā, darba dienās no pulksten 10 līdz 17. Ekspozīcija virtuāli apskatāma mājaslapā.

Šogad aprit 33 gadi, kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Ar 1991. gada barikādēm noslēdzās Atmodas laika nevardarbīgā pretošanās kustība, nereti saukta arī par Dziesmoto revolūciju. Atmodas laika dziesmas vienoja cilvēkus, stiprinot to drosmi stāties pretī PSRS politiskajai iekārtai un iestāties par savas valsts neatkarību. Arī šodien Dziesmotā revolūcija turpinās dažādās kultūras tradīcijās, uzsverot nevardarbīgas politikas nozīmīgumu.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !