Foto: F64

Trešdien, 23. novembrī, Dailes teātrī notika ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonija, kurā tika apbalvoti sasniegumi Latvijas teātra mākslā. Kategorijā "Labākā aktrise" uzvaras laurus plūca krievu māksliniece Čulpana Hamatova, kura iepriekšējā sezonā pievienojās Jaunā Rīgas teātra (JRT) trupai. Fakts, ka Latvijas nacionālo teātra balvu saņēmusi aktrise, kura pirms desmit gadiem piedalījās Krievijas prezidenta Vladimira Putina kampaņas reklāmās, izraisījis sašutuma vētru sociālajos tīklos. Uz to reaģējis JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, aicinot iedziļināties faktos un aktrises biogrāfijā.

Čulpana Hamatova "Spēlmaņu nakts" balvai bija nominēta par darbu izrādē "Post Scriptum", kurā viņa spēlē vienīgo lomu. Kopīgi ar Alvi Hermani veidotais darbs ir pagaidām vienīgā izrāde, kurā viņu var redzēt uz JRT skatuves.

Hamatova pēc balvas saņemšanas pateicības runu pilnībā teica latviešu valodā, sakot paldies gan Alvim Hermanim, gan Latvijai, ka viņai ir iespēja šeit strādāt savā profesijā.

Jāatgādina, ka aktrise uz Latviju pārcēlās drīz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šī gada 24. februārī. Kopš tā laika viņa atklāti paudusi kritiku pret Krievijas agresiju Ukrainā, kā arī piedalījusies vairākos pret karu vērstos pasākumos un mākslas notikumos Latvijā.

Tomēr "Spēlmaņu nakts" balvas saņemšana raisījusi pretrunīgas reakcijas sociālajos tīklos.

Vairākos ierakstos pausts sašutums par šādas pagodinošas balvas piešķiršanu krievu aktrisei, laikā, kad joprojām Krievijas agresijas dēļ iet bojā Ukrainas civiliedzīvotāji. Atsevišķi lietotāji velk paralēles pat ar Hitlera režīma propagandas kinorežisori Leniju Rīfenštāli. Tomēr publika ar "Twitter" starpniecību arī paudusi atzinību par aktrises labo latviešu valodu, ko viņa apguvusi tik īsā laikā.


Uz sociālo tīklu sašutumu reaģējis arī JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Viņš savā "Facebook" profilā rakstā: "Visiem, kuri šodien apraksta soctīklos savu sašutumu par Čulpanu, kopīgas divas lietas: pirmkārt - viņi nav iedziļinājušies faktos un aktrises biogrāfijā; otrkārt - nav redzējuši izrādi "Post Scriptum"."

Viņš arī norāda, ka papildus derētu izlasīt Artūra Millera lugu "Salemas raganas", kur "vislabāk aprakstīts kā darbojas raganu medību mehānismi."

"Spēlmaņu nakts" žūrija vērtē teātri, aktiera darbu teātrī un konkrētās izrādēs," lakoniska savā atbildē ir teātra kritiķe Līga Ulberte, kura šogad darbojās "Spēlmaņu naktī" žūrijā un nākamajā rītā pēc ceremonijas sniedza komentāru Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo". Viņa uzsver – Čulpana Hamatova ir JRT aktrise un absolūti izcili spēlē ļoti sarežģītas, pat vienā izrādē vairākas lomas. "Es to gribētu saukt gan par pretkara izrādi, gan izrādi par ļaunuma universālo dabu. Un viņa to dara ārkārtīgi labi, vienkārši izcili," saka Ulberte. Kritiķe arī piebilst, ka saasinātu reakciju no sabiedrības ir jau paredzējusi.

Kā ziņots, viena no vadošajām Krievijas aktrisēm, Čulpana Hamatova, neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pameta dzimteni un apmetās Latvijā. Ir zināms, ka viņai kopš 2016. gada ir īpašums Amatciemā. Drīz pēc pārcelšanās režisors un JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis piedāvāja aktrisei pievienoties JRT trupai. Viņš ar Hamatovu ir strādājis iepriekš iestudējumos Krievijā. Aktrise spēlēja vienu galvenajiem tēliem – Raisu Gorbačovu – Hermaņa iestudējumā "Gorbačovs" Maskavas Nāciju teātrī. Izrāde šobrīd vairs nav teātra repertuārā.

2012. gadā Hamatova piedalījās Vladimira Putina priekšvēlēšanu kampaņā, bet vēlāk, 2019. gadā, atklāti nosodīja Donbasā uzsākto karadarbību, sakot, ka nekad nebūtu atbalstījusi Putinu, ja zinātu, kā tas izvērtīsies. Hamatova vairākkārt novērtēta ne tikai kā izcila aktrise, bet arī kā vienu no ietekmīgākajām mūsdienu Krievijas sievietem. Pēc kara uzsākšanas Krievijas propagandas mediji viņu nomelnoja kā tautas un dzimtenes nodevēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!