Foto: Vida Press

Šopavasar LMT Viedtelevīzijas plašo piedāvājumu papildina vairāki jaunumi kvalitatīvu seriālu mīļotājiem. Viens no tiem – "Amazon Prime video" veidotais seriālas "The Man in the High Castle" jeb "Cilvēks augstajā pilī", kas skatītājus aizved alternatīvā realitātē nacistisko ideju pārvaldītā pasaulē.

Seriāls ir balstīts uz amerikāņu zinātniskās fantastikas autora Filipa K. Dika tāda paša nosaukuma noveli, kas tika publicēta 1962. gadā. Diks, kurš ir viens no spilgtākajiem alternatīvās vēstures žanra pārstāvjiem literatūrā, savā darbā sniedz ieskatu, kā varētu izskatīties pasaule, ja Otrā pasaules kara iznākums būtu bijis citāds. Rakstnieka distopiskajā scenārijā Ass valstis uzvar karā un ASV tiek okupētas un sadalītas trīs daļās. Vienu no tām kontrolē nacistiskā Vācija, otru – Japānas Impērija, bet starp abām ir buferzona.

Izcila aktierspēle un efekti

Viens no seriāla galvenajiem tēliem ir aktrises Aleksas Davalosas atveidotā Džuliana Kreina – jauna sieviete, kura atrod un noskatās noslēpumainu filmu, kas, iespējams, slēpj totalitāro režīmu gāšanas atslēgu. Līdzās Davalosai seriālā ar lielisku aktierspēli priecē Rufuss Suels, Džoels de la Fuente un citi talantīgi aktieri.

Foto: Vida Press

Seriāla idejas un scenārija autors ir Frenks Spotnics, kurš savulaik veidojis arī kulta seriālu "X-faili. Slepenās lietas" ("The X-Files"). Arī Filipa K. Dika meita bija iesaistīta seriāla tapšanā, pārraugot sava tēva vīzijas iedzīvināšanu ekrānos. Roku pielicis arī spožais kinorežisors un producents Ridlijs Skots.

Pirmie aizmetņi seriālam sāka veidoties jau 2010. gadā BBC paspārnē. Pēc tam tas nonāca amerikāņu kabeļtelevīzijas "Syfy" pārraudzībā, līdz "Cilvēks augstajā pilī" visbeidzot pirmizrādi piedzīvoja 2015. gadā "Amazon Prime video". Stāsts tiek šķetināts 40 sēriju garumā. Seriāls saņēmis divas "Primetime Emmy" balvas, kā arī vairākkārt nominēts citām prestižām balvām un izpelnījies ne tikai skatītāju, bet arī kritiķu atzinību.

Foto: Vida Press

Demokrātija ir trausla

Seriāla atsauksmēs interneta vidē netrūkst slavas dziesmu. Daudzi "Cilvēks augstajā pilī" ekranizējumu dēvē par izcilu un pārdomas rosinošu stāstu, kas ar katru sēriju skatītāju arvien dziļāk ievelk paralēlajā pasaulē, liekot pašam sev uzdot jautājumu: "Kā būtu, ja būtu?" Aizraujošs naratīvs, sarežģīti un daudzšķautņaini varoņu raksturi un augstākās klases profesionāļi aizkadrā – šī ir ideāla recepte "garšīgam" seriālam, kas spēs aizraut un arī pēc noskatīšanās liks domāt un analizēt redzēto.

Foto: Vida Press

Seriāls veiksmīgi apvieno drāmas, zinātniskās fantastikas un politiskā trillera elementus, sniedzot neparastu skatīšanās pieredzi. Savukārt spilgtais distopiskās pasaules attēlojums kalpo kā spēcīgs atgādinājums par demokrātijas trauslumu un brīvības cīņas un taisnīguma nozīmi.

Otrais pasaules karš bija tumšs laiks cilvēces vēsturē. Tā notikumi – vairāk, nekā mēs paši spējam iztēloties, – joprojām ietekmē mūsdienu pasauli. "Cilvēks augstajā pilī" skatītājiem sniedz intīmu ieskatu tajā laikā dzīvojošo cilvēku dzīvē, no kuriem daudzi ir reālas vēsturiskas personības. Arī izdomātie tēli ir veidoti ļoti rūpīgi, lai palīdzētu skatītājiem labāk saprast tā laika gaisotni.

Skaties seriālu "Cilvēks augstajā pilī" LMT Viedtelevīzijā!

Foto: Vida Press

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!