Foto: Publicitātes
Atjautīgi izvēloties apģērbu noteiktās krāsās un rakstos, iespējams ne tikai vizuāli izcelt auguma aprises, bet arī maskēt un koriģēt to, kas sevī ne visai patīk. Stiliste Gita Šildere iesaka vairākus viltīgus paņēmienus, kā izvēlēties katram augumam piemērotākās rakstu un krāsu kombinācijas.
Rudens krāsu saspēle
Joprojām valda stereotips, ka melnā krāsa ir labākā izvēle, lai koriģētu un noslēptu sev netīkamos defektus, taču viscaur tumšs apģērbs var būt pārāk smagnējs, un rezultāts būs tieši pretējs – mēģinot ar melno krāsu novērst uzmanību no nepilnībām, kopējais tēls veidosies drūms un nospiedošs.

"Lai gan klasiski tumšās krāsas ir rudens garderobes pamats, es tomēr ieteiktu izmēģināt arī košākus un piesātinātākus toņus. Ieviešot apģērbu komplektā kādu košu akcentu, tēls veidosies dzīvespriecīgāks un interesantāks," stāsta stiliste. Krāsas, kuras šosezon vērts ieviest savā garderobē:

  • brūnā krāsa – gan šokolādes tonis, gan citas variācijas;

  • klasiski tumši zilais kā melnās krāsas aizstājējs;

  • kobalta zilā krāsa kā izteiksmīgs akcents;

  • oranžā krāsa – viena no šīs sezonas aktualitātēm, kas ļoti labi izskatās kombinācijā ar brūno vai zilo krāsu;

  • piesātināti zaļais – tiem, kuri vēlas izcelties.
No defekta par efektu
Mums katram ir savas auguma īpatnības. Tiesa, ne vienmēr mēs esam pilnībā apmierināti ar dabas doto, un šajā gadījumā apģērbs var būt izcils palīgs, ar kuru celt pašapziņu un novērst uzmanību no tā, ko nevēlamies izcelt. Stiliste atklāj vairākus noderīgus knifiņus.
  • Apaļīgas dāmas noteikti var izvēlēties gan raibus, gan košus rakstus. Tiesa, kombinējot rakstainu apģērbu – vai tie būtu ziedi vai rūtis –, piemēram, bikses un augšdaļu, raugies, lai krāsu gamma ir vienota. Tas dažādajiem rakstiem neļaus izveidot pārāk krasu kontrastu. Atceries, ka raibs un rakstains apģērbs glaimo augumam vairāk nekā vienkrāsains un gaišs. Lai zinātu, cik lielam jābūt ziedam uz blūzes vai kleitas, palūkojies spogulī uz savu degunu – tā lielums lieliski pasaka priekšā vēlamo apdrukas lielumu apģērbā.
  • Ja tev ir kuplas krūtis un izteikti, sievišķīgi gurni, nekādā gadījumā neizvēlies maisveidīgu, viengabalainu tuniku, kas tavam augumam liks izskatīties masīvam. Eksperimentē ar jostām, kas izcels vidukli un paspilgtinās tavas sievišķīgās formas.
  • Ja esi apaļīga, nebaidies no horizontālām līnijām, īpaši, ja, piemēram, valkā jaku, kas vertikāli veido taisni aizdares joslā. Tas ir novecojis stereotips, kas visām līnijām apģērbā jābūt tikai vertikālām. Šādu jaku kombinē ar brīvi krītošu topu svaigos toņos un tumšām biksēm.
  • Kalsnas un tievas sievietes pavisam noteikti var lūkoties “oversize” stila (apģērbs, kas šķietami ir pāris izmēru par lielu) virzienā, piešķirot tēlam papildu apjomu. Noteikti var izmēģināt arī tik populāro tvīda audumu (plāns vilnas vai pusvilnas audums) un dažādus apjomīgus adījumus, kurus kombinē ar efektīvu jostu.
  • Ja vēlies, lai augums vizuāli ir slaidāks un garāks, valkā vienu krāsu dažādās intensitātēs. Tādējādi augums netiks sadalīts un tiks panākts efekts, ka esi garāka un slaidāka nekā patiesībā.

  • Lai augums šķistu slaidāks, izvēlies žaketi ar vienu pogu. Neizvēlies ļoti biezu un masīvu sportiska piegriezuma rudens mēteli. Tā vietā labāk izvēlies plānāku mēteli, kam ir brīvs kritums, un ņem talkā termoveļu papildu siltumam.
  • Izvērtē, kuras zonas augumā vēlies izcelt! Tur arī liec papildu akcentus. Piemēram, ar tādiem aksesuāriem kā lakatiņš vai efektīga broša tiek izcelta dekoltē zona un seja, tādējādi novēršot uzmanību no biksēm/svārkiem.
  • Ja gribi izcelt savas slaidās kājas, valkā pamanāmus, spilgtus apavus vai garus, gaišus zābakus.
  • Uzdrīksties miksēt dažādus rakstus un apdrukas. Piemēram, rūtis ar strīpām. Abas ir ģeometriskas formas, un, ievērojot līdzīgu toņu gammu, iespējams izveidot interesantu komplektu.
  • Šoruden pavisam noteikti aktuāls ir pamanāms ziedu raksts, arī apļi un paliels punktiņu raksts. Atceries, ka apģērbs ar apdruku jau pēc sava rakstura ir pilnīgāks un bagātīgāks.
Fotogrāfijās apģērbi, apavi un aksesuāri: no iepirkšanās un izklaides centra “AKROPOLE Rīga” veikaliem “Van Graaf”, “Denim Dream”, “Sports Direct” un no iepirkšanās centra “AKROPOLE Alfa” veikaliem "Apranga”, “Ivo Nikkolo”, “Ulla Popken”, "Lindex", "Reserved".