Foto: Publicitātes

Jebkura īstena modes dāma piekritīs, ka rudens ir viens no pateicīgākajiem gadalaikiem, kad radoši izpausties apģērbu komplektu veidošanā un stilu kombinēšanā. Rudens garderobe tradicionāli izceļas ar dažādu materiālu, faktūru, krāsu un rakstu salikumiem, un šis ir īstais laiks, kad ļauties drosmīgiem eksperimentiem. Kas sieviešu modē aktuāls šoruden un ko vilkt, lai izceltos, stāsta stiliste Gita Šildere.

Kas aktuāls šoruden?
"Šajā rudenī un arī ziemā aktuālās tendences apģērbā solās būt ērtas, bet tajā pašā laikā arī sievišķīgas un pievilcīgas. Platās žaketes nomaina pieguļošākas formas, kas izceļ sievietes augumu. Ļoti aktuāli būs arī svārki – sākot no garuma zem ceļa līdz pat papēdim, vai, tieši pretēji, minisvārki. Tos kombinējot ar klasiskiem elementiem, var panākt ļoti akurātu vizuālo tēlu.

Arī izteiksmīgas džinsa bikses ar paplatinājumu staru lejasdaļā jeb tautā dēvētās "kļošenes" būs lieliska izvēle, ar ko aizstāt klasiskos džinsus, lai atsvaidzinātu tēlu. Bikses ar platajiem galiem lieliski kombinējamas gan ar laiviņu kurpēm birojā, izvēloties aktuālo un stabilo "kitten heel" (apavi uz šaura, zema papēdīša), kas turklāt ir arī ērts, gan klasiskos un mūžam aktuālos "loferus" (mokasīntipa kurpes), esot ikdienas skrējienā. Ja īsti neesi "kļošeņu" fane, izvēlies platus jeb tā dēvētos "baggy" stila džinsus.

Savukārt biezas trikotāžas kleitas valkā kopā ar gariem zābakiem neformālā vidē vai klasiskiem apaviem darbā. Šobrīd ļoti aktuālas ir arī izteiksmīgas jostas, kas kalpo ne tikai kā funkcionāls palīgs, lai apģērbs iegūtu pareizo formu, bet arī kā izteiksmīgs, pamanāms aksesuārs," aktualitātes ieskicē stiliste.
Karstākās tendences
Atceries! Gadalaiku maiņa nebūt nenozīmē, ka pilnībā jāpārveido visa garderobe. Pirms došanās iepirkties būtu vēlams izrevidēt skapi, lai labāk saprastu, kādas pamatlietas tajā jau ir un kas vēl nepieciešams, lai, savstarpēji kombinējot drēbes, apavus un aksesuārus, varētu izveidot pēc iespējas vairāk dažādu apģērbu komplektu. Šāda plānošana ļaus arī izvairīties no impulsīviem, nevajadzīgiem pirkumiem, kas vēlāk tiks nogrūsti skapja tālākajā stūrī un savu iznācienu tā arī nekad nesagaidīs.
  • Brūna krāsa
    Viena no šī rudens aktuālākajām krāsām ir brūnā, konkrētāk, šokolādes tonis, bet noteikti arī variācijas no tumša kakao toņa līdz pat brūni melnajam. Atceries – brūnā krāsa ir lielisks melnās krāsas aizstājējs.
  • Kobalta zilā krāsa un zilā krāsa maigās nokrāsās
    Gan aksesuāri, gan apģērbs šajos toņos piestāvēs teju katram. Intensitāte zilajam – sākot ar maigu mākoņa toni un beidzot ar zilu jūras ūdeni.
  • Militāra stila bikses ar kabatām jeb kargo bikses
    Ar kargo biksēm var atsvaidzināt pārāk lietišķu tēlu, tās kombinējot ar klasiskiem elementiem, piemēram, baltu kreklu vai vienkārša piegriezuma džemperi. Tādējādi koptēls būs mūsdienīgs, bet tajā pašā laikā saglabāsies gana atturīgs.
  • Ādas faktūra
    Ādas svārki, bikses, virsjakas – šobrīd ādas apģērbs pieļaujamas pat biroja vidē kombinācijā ar žaketi, vesti vai citām drēbēm, kas ir stilā ieturētas un klasiskas. Tā var būt gan ādas imitācija, gan dabīgs materiāls, svarīgākais, lai izvēlētajā tēlā jūties ērti. Veido savu tēlu drosmīgu, tajā pašā laikā nezaudējot sievišķīgu eleganci, ādu kombinējot ar, piemēram, savu mīļāko kleitu.
  • "Oversize" stils
    "Oversize" apģērbs, kas rada iespaidu, ka valkātājai ir dažus izmērus par lielu, jau vairākus gadus stabili turas starp modes aktualitātēm. Šoruden savu mīļāko kleitu kombinē ar "oversize" stila ādas žaketi.
  • Korsetes
    Modē ir dažāda veida korsetes – gan klasiskas, gan tādas, kas izskatās pēc topa un nav šņorējamas. Korsete lieliski izskatīsies kopā ar baltu, vienkāršu kreklu, veidojot aktuālu un praktisku kombināciju.
  • Mākslīgās kažokādas izstrādājumi
    Mākslīgās kažokādas ne tikai āra vestēs un šallēs. Esi drosmīga un šoruden izvēlies somu no mākslīgās kažokādas!
  • Tvīda audumi
    Tvīds (plāns vilnas vai pusvilnas audums) kļuvis teju par rudens un ziemas klasiku, mainoties tikai apģērba formai un dizainam. Šis rudens nav izņēmums – tik ērtais un siltais audums ar reljefo faktūru joprojām ir aktuāls. Tvīds pēc sava rakstura ir apjomīgs audums, un tāds tas arī izskatās uz auguma, tāpēc vislabāk to kombinēt ar maigāku un krītošāku audumu. Piemēram, tvīda žaketi var kombinēt ar plāniem, krītošiem svārkiem vai "slip" kleitu, kas tēlu padarīs sievišķīgāku un jutekliskāku.
  • Rūtaini raksti
    Rūtaini raksti rudens garderobē, šķiet, nekad nav zaudējuši savu aktualitāti. Izmēģini rūtis ne tikai klasiskajā izpildījumā svārkos, bet arī biksēs, žaketēs, mēteļos un pat aksesuāros. Šī rudens hits – rūtaina raksta tvīda žakete melnbaltos toņos.
  • Vilnas mēteļa audums žaketēs un nelielās virsjakās
    Vilnas mēteļa audums kalpos ilgi, tuvākajā laikā nezaudēs savu aktualitāti un arī izskatīsies eleganti. Turklāt, ja esi salīga, šoruden ierasto žaketi vari aizstāt ar tādu, kas darināta no mēteļa auduma, un joprojām izskatīsies eleganti.
  • Koši toņi
    Šoruden nebaidies savā garderobē iekļaut oranžo krāsu. Šī krāsa vairumā gadījumu ir siltā nokrāsā. Lai šis tonis būtu universālāks, kombinē to ar zilu, bēšu vai melnu. Pavisam noteikti aktuāli būs arī košie neona toņi. Tos var lieliski kombinēt savā starpā, radot uzmanību piesaistošu tēlu, vai izvēlies tikai, piemēram, apavus ļoti izteiksmīgā krāsā.
Ko un kā kombinēt?
Uzdrīksties kombinēt dažādus audumus un faktūras. Tāpat arī atsvaidzini tēlu, miksējot dažādus stilus, apdrukas un krāsas.
  • Adījumi kombinācijā ar gaisīgiem audumiem
    Plandoši, brīvi svārki kopā ar izteiksmīgu džemperi veidos labu kontrastu, un šis komplekts vienlaikus būs arī ļoti ērts. Turklāt, ja kļūs drēgns, zem plandošajiem, plānajiem svārkiem varēs pavilkt silto termoveļu vai biezas zeķubikses, kas nebūs redzamas svešām acīm.
  • Kleitas ar izteiksmīgu apdruku un masīvi zābaki
    Klasiskas kleitas ar izteiksmīgu apdruku miksē ar tik aktuālajiem kovboja zābakiem, tēlu papildinot ar vienkāršu un elegantu somu.
  • Sportiskais tandēmā ar romantisko
    Sportiska stila kargo bikses velc kopā ar romantisku blūzi. Tādējādi tēls joprojām būs sievišķīgs, bet tajā pašā laikā jutīsies ērti un kopējais apģērbu komplekts nebūs tik stīvs vai salkans.
Aksesuāri un rotas
Pat visvienkāršāko tēlu ātri un vienkārši iespējams atsvaidzināt ar aksesuāriem un rotām. Nereti pat vienu un to pašu apģērbu komplektu iespējams vilkt ikdienā birojā un arī saviesīgā, svinīgā pasākumā, nomainot tikai rotas, somiņu un apavus.
  • Apaļi dažāda lieluma riņķu auskari
    Variē auskaru lielumu pēc vajadzības un situācijas, lai arī tu pati justos komfortabli. Noteikti pievērs uzmanību zelta krāsai. Tiesa, lai gan riņķu auskari ir viena no aktuālākajām tendencēm, izmēģini arī kaut ko citu – jo neregulārākas formas, jo interesantāk tie izskatās.
  • Lakatiņi
    Nelielu lakatiņu var apsiet ne tikai ap kaklu, bet arī pie somas. To var ielikt arī krekla kabatiņā. Izvēlies raibu lakatiņu vai tonī, kas glaimo tavai ādas un matu krāsai.
  • Apjomīgas ķēžu rokassprādzes
    Šāda rokassprādze būs gana efektīvs aksesuārs arī tad, ja valkāsi to vienu pašu vai kombinējot ar pulksteni.
  • Matu knaģi
    Matu knaģi jau labu laiku nostiprinājuši savu pozīciju starp aktuālākajiem matu aksesuāriem. Izmēģini dažādu krāsu un lieluma knaģus slinkākam un brīvākam matu sakārtojumam ikdienā.
  • Maza soma ikdienai, ne ballei
    Ērta, skaista un praktiska – klača somiņa ikdienai būs perfekts akcents un arī aksesuārs. Ne mazāk aktuālas ir nelielas somiņas ar rokturi, turklāt populāra atkal kļūst lakāda. Taču neuztraucies – lakādas somiņa nav jāsaskaņo ar apaviem un tie var nebūt no lakādas.
No kā šoruden izvairīties?
Mode ir mainīga, un, lai gan ir klasiskas un paliekošas vērtības, jārēķinās arī ar to, ka daudzas iepriekšējo sezonu aktualitātes šoruden vairs nebūs modē. No kā labāk izvairīties?

  • Izvairies no apģērba, kurā ir lieli, atsevišķi izgriezumi, piemēram, "sacaurumotām" kleitām vai skrandainiem T krekliem.

  • "Skinny" tipa (cieši pieguļošas) bikses, bez kurām agrāk nespējām iedomāties savu garderobi, joprojām neatgriežas modē.

  • Arī žaketes un bleizeri bez pogām nav aktuāli. To vietā labāk izvēlies "oversize" stila žaketi ar pamanāmām pogām, kas kalpos arī kā papildu akcents.

  • Rakstainas zeķubikses turpina pacietīgi gaidīt savu atgriešanos. Līdz tam izvēlies kaut ko klasiskāku.

  • Kedas ar platformas zoli iziet no aprites tikpat ātri, cik ātri iepriekšējās sezonās uzmirdzēja starp aktuālākajām tendencēm.
Fotogrāfijās apģērbi, apavi un aksesuāri: no iepirkšanās un izklaides centra “Akropole Rīga” veikaliem “Van Graaf”, “Apranga”, “Aldo”, “Massimo Dutti” un no iepirkšanās centra “Akropole Alfa” veikaliem “Mohito”, “Mango”, “Reserved”, “Jahonts”, “Apranga”, “Stradivarius”, “Zara”, “Carpisa”.