Foto: Reuters/Scanpix
Pacientiem, kas smagā vai vidēji smagā stāvoklī slimnīcā nonāk sestdienā vai svētdienā, ir par 24 procentiem lielāka iespēja nomirt, liecina jaunākais Lielbritānijā veiktais pētījums, kas, protams, attiecināms arī daudzām citām valstīm.

Šādas statistikas iemesls ir uzmanības un rūpju trūkums, kāds pacientiem būtu nodrošināts, ja viņi slimnīcā nokļūtu nedēļas sākumā. Pētījumā uzsvērts, ka brīvdienās pacientiem praktiski katrā aspektā tiek sniegta mazāk kvalificēta palīdzība.

Pētījuma autori pauž bažas, ka mirstība palielinās pat gadījumos ar visvienkāršākajām operācijām, nemaz nerunājot par ārkārtas situācijām vai sarežģītu ķirurģisku iejaukšanos.

Pētījuma gaitā secināts, ka ik gadu Lielbritānijas slimnīcās varētu nomirt par 4400 cilvēkiem mazāk, ja vien viņiem tiktu sniegta tāda pati medicīniskā palīdzība, kāda pacientiem pieejama no pirmdienas līdz piektdienai.

"Mēs izpētījām visdažādākos medicīniskos un psiholoģiskos aspektus un secinājām, ka praktiski visos gadījumos brīvdienās cilvēkiem tiek sniegta daudz sliktāka medicīniskā aprūpe," ziņo pētījuma autors doktors Rodžers Teilors.

Pētījumu veicis Apvienotās Karalistes medicīniskās aprūpes monitorēšanas centrs "Dr Foster Intelligence", kas ik gadu publisko pārskatu par problēmjautājumiem Lielbritānijas veselības aprūpes sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!