Фото: Shutterstock

Par bridžu nereti mēdzam domāt, kā par gados vecākiem cilvēkiem piemērotu izklaidi, tomēr pēdējos gados pasaulē tieši bērnu bridžs kļūst arvien populārāks. Kas ir bridža spēles fenomens, un kāpēc tas ir labs instruments bērna attīstībai?

Piemēram, Francijas izglītības sistēmā, sākot ar šo gadu, bridžs ieviests kā mācību metode matemātikas apgūšanai bērniem no sešu gadu vecuma. 1. jūnijā Latvijas Bridža forumā "Bridžs kā māksla", bērniem būs iespēja izmēģināt šo Francijā radīto bridža paveidu – "Le Petit Bridge". Latvijas Bridža federācija piedāvā piecus iemeslus, kāpēc bērniem ir noderīgi spēlēt bridžu.

Uzlabo imūnsistēmu

Kalifornijas universitātes pētnieks Marians Daimonds jau 2000. gadu sākumā izpētījis, ka bridža spēlēšana uzlabo imūnsistēmu. Pētījumā noskaidrots, ka spēlētājiem pēc vienas bridža spēles organismā ir palielinājies imunitātes šūnu daudzums. Tas kalpo kā būtisks pierādījums tam, ka smadzeņu noslodze bridža spēles laikā stimulē imūnsistēmu, ražojot leikocītus jeb baltās asins šūnas, kas aizsargā organismu pret infekcijas slimībām.

Attīsta loģisko domāšanu

Bērniem jau agrīnā vecumā ir būtiski trenēt loģisko domāšanu, jo šobrīd arvien vairāk laika tiek pavadīts mobilajās ierīcēs, patērējot izklaidējošu saturu. Dažādas galda vai kāršu spēles ģimenes lokā var būt ne tikai izklaide, bet arī vērtīgs domāšanas un atmiņas treniņš. Tai skaitā arī bridžs, kurš māca bērnam spēju pamanīt un izmantot matemātiskas likumsakarības, kā arī prasmi īsā laikā pieņemt lēmumus, kas noder arī citās jomās. Tāpat bridža spēles laikā bērnam ir ļoti daudz jāstrādā ar iztēli un pieņēmumiem, jo spēlētājs neredz pretinieka kārtis.

Stiprina mentālo veselību

Ja pirms 20 gadiem bērni pavadīja laiku pagalmā, spēlējoties ar citiem, šobrīd daudz vairāk laika tiek pavadīts dažādos interneta resursos. Tas nevar neatstāt sekas uz bērnu mentālo veselību un uzvedības traucējumiem. Lai to risinātu, eksperti iesaka bērnus nodarbināt dažādos interešu izglītības pulciņos. Savukārt pašmāju bridža eksperti un lietpratēji iesaka pievērsties tieši šai spēlei, jo līdztekus loģiskajai domāšanai, tas attīsta arī spēju koncentrēties un trenē psiholoģisko noturību.

Veicina komunikācijas prasmes

Bridžs ir spēle, kurā bez labām komunikācijas un sadarbības prasmēm neiztikt – spēlētājiem ir jāspēlē pārī un jāsadarbojas, lai uzvarētu. Tas iemāca arī prast zaudēt un izrādīt cieņu spēles partneriem un pretiniekiem. Šajā spēlē valda savi noteikumi un labās manieres, tāpēc spēlētājiem ir jābūt pieklājīgiem un jāsasveicinās ar spēles partneriem gan pirms spēles, gan arī pēc tās. Ja bērns ir apguvis "bridža valodu", viņš būs spējīgs komunicēt jebkurā valstī un pilsētā, kur spēlē bridžu.

Tas finansiāli ir ļoti pieejami

Lai ārpusskolas pulciņiem mēneša maksa ir samērā simboliska, tā tomēr var ietekmēt ģimenes budžetu un tā plānošanu. Šobrīd Rīgā un vairākās citās Latvijas pilsētās ir pieejami bridža pulciņi, turklāt – pilnīgi bez maksas. Kā min Ikšķiles vidusskolas skolotāja un bridža pulciņa vadītāja Antra Ilziņa, vienīgās izmaksas, ar kurām vecākiem jārēķinās, ir tās, kas saistītas ar braucieniem un sacensībām Latvijā un ārpus tās.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !