Raidījumā "Par TO pašu" kinorežisore Alise Zariņa un influenceris Armands Jaunzems reflektē par "krīpu" uzvedību. Soctīklu ierakstos par vardarbību Zariņa pretī saņem vardarbīgus komentārus, savukārt par rosīšanos modeļu aģentūrā kāds viņai teicis: un tu domāji, ka tev par to nekā nebūs jāmaksā?!

Režisore Zariņa citstarp ievērojama arī kā viedokļu līderis sociālajos tīklos. Viņas paustās pārdomas regulāri izsauc rezonansi un šūmēšanos. Zariņa bija arī viena no pirmajām Latvijā, kas aktualizēja "meToo" tematu 2017. gadā, tā brīža pasaules versmainos notikumus skatot Latvijas kontekstā.

Kā "Par TO pašu" raidījumā atzīst vēl viena viešņa – "meToo" pētniece Paula Celma, – šī kustība Latvijā nekādas lielas pārmaiņas tomēr neiekustināja. Alise Zariņa stāsta piemēru: arī festivālā "Lampa", tik tikko norunājusi par starpdzimumu attiecībām, viņa saskārusies ar "piesiešanos no džekiem" pēc tam.

"Tas bija tik jocīgi: vietējie čaļi kaut ko nokomplimentē, es pasaku: nē, paldies, visu labu! Un viņi mani nosauca sliktā vārdā. Es stāvu un domāju – ha, re, šīs divas pasaules! Tās var pienākt tik tuvu. Mēs esam liberālie, jaunie, mēs mainīsim pasauli, un tad ir šie citi džeki," atceras Alise.

Tāpat viņai šoku sagādāja uzskats, ka meitenei, ja viņa rosās modeļu aģentūrā, ir jābūt skaidriem noteikumiem, proti, tev ir kaut kā jāmaksā par šo statusu, par savu skaistumu. Visticamāk, ar nevēlamu uzmanību un uzmākšanos no pretējā dzimuma puses.

Savukārt jauniešu vidū populārais influenceris Armands aicina puišus un vīriešus izglītoties un "strādāt ar sevi". Īpaši tos, kuri paši apzinās, ka viņu iedabā ir nelāga attieksme pret sievietēm un nespēja saprast, ko vīrietis attiecībā uz sievieti drīkst un nedrīkst atļauties. "Būtu jābūt pēc likuma pieņemtam, ka katram cilvēkam ir jāsadziedē savs iekšējais bērns," uzskata Jaunzems.

Pilna epizode "Par TO pašu" "Pavedinošs izskats un uzmākšanās" noskatāma šeit.

Raidījumā "Par TO pašu" pievēršamies kutelīgiem, tomēr ne banāliem tematiem, meklējot atbildes uz jautājumiem, kādi varētu rasties jebkura cilvēka galvā. No nopietniem un sabiedrībā aktuāliem tematiem, līdz neformālām sarunām brīvā gaisotnē par to, kas interesē visus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!