Foto: Shutterstock

Strīdi, lai arī nepatīkami, reizumis tomēr neizbēgami un pat nepieciešami. Ja strīdies ar partneri, vērts pievērst uzmanību, ko strīda laikā otrs cilvēks saka – vai mēģina problēmu atrisināt? Bet varbūt neuzkrītoši noveļ visu vainu uz tevi? Kādas ir izplatītākās frāzes, ko strīda laikā mēdz teikt narcisi?

Kā raksta "Psychology Today", ja otrai pusītei vērojamas narcisma iezīmes, mēģināt pastāstīt par kādu radušos problēmu attiecībās, var būt īpaši grūti, jo narcisi nevēlas atzīt savu vainu vai uzklausīt to, kā otrs cilvēks jūtas. Sarunā tiek uzsākta cīņa, kas reti ir auglīga. Bieži vien ir grūti identificēt narcistisko partneri kā problēmas sakni, jo strīda laikā viņi lieto frāzes, kas šķiet nevainīgas, bet patiesībā var būt ļoti manipulatīvas. Tās ļauj narcistiskajam partnerim izvairīties no atbildības, vainojot otru.

Izplatīta frāze, ko saka narcistiski cilvēki – "man žēl, ka tu tā jūties". Sākotnēji šī atbilde liekas pieklājīga un iejūtīga, taču, ja iedziļinās, partneris necenšas iejusties otra cilvēka ādā. Tā vietā, lai mēģinātu saprast, kā otrs jūtas, emocijas tiek noraidītas un apzīmogotas ar "tavas". "Tā ir tava problēma, ka tā jūties". Partneris necenšas padomāt, kāpēc mīļotais cilvēks nejūtas labi. Ja pēc šādas frāzes nekas vairāk tā arī neseko, nav iespējams izrunāties, jo otrs cilvēks acīmredzami nav ieinteresēts. Daudz empātiskāka atbilde uz emocijām būtu šāda: "Saprotu, ka esi dusmīgs/a. Nezinu, kāpēc, bet vēlos saprast. Pastāsti!" Pat ja radies pārpratums, mēģinot iedziļināties, partneris parāda, ka novērtē un saprot otra cilvēka emocijas un jūtas.

Otra frāze, ko strīdā izmanto narcisi – "tev ir problēmas savaldīt dusmas!". Attiecību sarežģījumi pēc šādiem vārdiem tiek novirzīti tikai un vienīgi kā otra cilvēka problēma. Tā vietā, lai iedziļinātos, kāpēc cilvēks ir dusmīgs, tiek norādīts, ka viņš vienkārši nespēj savaldīt emocijas. Un tāpēc arī radies strīds.

Ja partneris ir pieļāvis kļūdu, bet nespēj to atzīt, tāpēc vaino otru pusīti, tas var būt sāpīgi un arī kaitinoši. Rodas bezspēcības sajūta, jo tas ir kā mest bumbiņu pret sienu – jebkurš arguments atsitīsies un atlēks atpakaļ. Ir viegli iekrist lamatās – partneris norāda uz dusmām. Un tad tu sāc domāt, ka tik tiešām esi dusmīgs, varbūt tā visa ir tava vaina? Bet ir normāli dusmoties, ja kāds izturējies negodīgi. Svarīgi būtu sarunā pastāstīt, kāpēc dusmas radušās un tad kopīgi atrisināt situāciju. Ja otra pusīte pat negrasās klausīties, saruna nav iespējama.

Vēl kāda frāze, kuru dzirdot, vajadzētu saausīties, – "tu visu sabojāji". Līdz ko vārdi izteikti, tie automātiski nostrādā uz vainas apziņu. Jutīsies vainīgs, ka neesi kaut ko izdarījis kā nākas. Ja mēģini pastāstīt partnerim, ka viņa rīcība ir tevi sāpinājusi, narcistisks cilvēks var kļūt dramatisks, it kā būtu nāvīgi ievainots, un atsakās runāt. Ar tādu attieksmi tiek paziņots, ka mīļotajam cilvēkam nav ļauts atzīt emocijas, kas otram nepatīk. Pēc tam narciss var pukoties par "sabojātu dienu", mēģinot risināt attiecību problēmas.

Ja domstarpību laikā ar partneri regulāri var dzirdēt kādu no trīs pieminētajām frāzēm, tas var norādīt, ka cilvēkam ir narcisa iezīmes. Ir svarīgi tās atpazīt, lai neļautu ar sevi manipulēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!