Fоtо: Shutterstock

"Temu", "Amazon", "Shein", "Wish" un citviet ir vilinoši piedāvājumi kļūt stilīgam par pāris desmitiem vai tikai dažiem eiro, visbiežāk tieši ar garantētāko stila elementu – saulesbrillēm. Taču saulesbrilles nav paredzētas tikai modīgam tēlam, to atrašanās tiešā acu tuvumā ietekmē redzi. Kā oftalmologs piesaka, saules baudīšana var izrādīties veselīgāka pat bez saulesbrillēm uz deguna.

Modes un stila vārdā neviens aksesuārs nav tik izteiksmīgs kā saulesbrilles. Tās ir pieejamas plašā formu un krāsu izvēlē, kā arī lielā cenu diapazonā. Viens un divi, un esi stilīgs! Taču, pirms aizrauties un apkrauties ar piecu, desmit vai divdesmit eiro vērtām brillēm, jāatceras saulesbriļļu pamatfunkcija: aizsargāt acis no ultravioletā (UV) starojuma un samazināt diskomfortu spilgtā saules gaisā.

Ultravioletais starojums ir dažāds, un acīm viskaitīgākais ir UVB. Kumulatīva UVB iedarbība var izprovocēt kataraktas veidošanos un tīklenes deģenerāciju. Oftalmologs un ķirurgs Andrejs Solomatins skaidro: "Katarakta ir tāds acu stāvoklis, kad dabiskā, caurspīdīgā lēca, kura ir katram cilvēkam, kļūst duļķaina, un rodas sūdzības par redzes pasliktināšanos. Tīklenes deģenerācija – acs aizmugurējā siena ir tīklene, tur atrodas gaismas jūtīgas šūnas, kas uz smadzenēm nosūta informāciju. Principā mēs redzam nevis ar acīm, bet ar smadzenēm. Un tieši šīs šūnas pēc ilgstošas UV iedarbības var izmainīties, radot risku saslimt ar centrālo tīklenes deģenerāciju, kas būtiski samazina redzes asumu."

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !