Foto: Alise Lūse
Žemaitijas nacionālajā parkā, Lietuvā, ap tā galveno apskates objektu – lielāko Žemaitijas ezeru, proti, Plateļu ezeru – stiepjas labiekārtots riteņbraucēju celiņš, kas ļauj veikt pilnu apli un apbraukt apkārt visam ezeram. Izklausās vilinoši, ne tā?

Riteņbraucēju celiņa garums ir 24 kilometri, taču, ja ir vēlme ne tikai braukt, bet arī apskatīt dažus ievērības cienīgus apskates objektus pa ceļam, tad kopējā distance sastādīs 26 kilometrus un aizņems apmēram 2,5 stundas, "Tūrisma Gidam" pastāstīja Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse.

Ieteicamais sākuma punkts ir parka direkcijas apmeklētāju centrs Plateļos, kur pieejama bezmaksas autostāvvieta un iespējams saņemt arī detalizētu maršruta karti ar ieteicamajiem apskates objektiem. Savukārt riteņus iespējams iznomāt turpat pretī apmeklētāju centram, kā arī vairākās citās vietās apkārtnē (cena ir vidēji divi eiro stundā).

Foto: Alise Lūse

Pa ceļam ir vērts apstāties Plateļu muižas parkā, kur aug Lietuvas platākais osis (Raganu osis), kā arī uzkāpt turpat pie celiņa netālu esošajā un 15 metrus augstajā Siberija skatu tornī, kas paver lielisku ainavu uz Plateļu ezeru un Siberijas telmoloģisko rezervātu.

Foto: Alise Lūse

Vērts apmeklēt arī ezera krastā pavisam nesen rekonstruēto skatu platformu Šeires dabas takas sākumā, kas skatam paver elpu aizraujošu panorāmu uz ezeru un tajā esošajām unikālajām salām. Turklāt gar celiņu ezera krastā izbūvētas vairākas labiekārtotas atpūtas vietas, pieejamas kafejnīcas maltītes ieturēšanai un viesu mājas naktsmītnēm.

Foto: Alise Lūse
"Maršruts ir viegls un patīkams, celiņš - ļoti kvalitatīvs, līdz ar to tas neprasa lielu fizisko piepūli un ir ieteicams pat riteņbraucējiem - iesācējiem," rezumē Lūse.

Informāciju par šo un vēl vairāk nekā 80 dabas takām Kurzemē un Lietuvā tagad iespējams uzzināt arī jaunajā Kurzemes plānošanas reģiona sagatavotajā Dabas taku ceļvedī, kas atrodams šeit un, sākot ar maija nogali, būs pieejams visos Kurzemes novadu tūrisma informācijas centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!