Foto: Shutterstock

Diez vai pasaulē ir vēl kāda ainaviskāka bāka par Tourlitis bāku pie Grieķijas ostas pilsētas Androsas krastiem. Paceļoties uz dabas stihiju apgrauztas mazas klints smailes, tā izskatās pēc burvja mājvietas fantāzijas grāmatā. Vientuļa, viļņu apskalota un mazliet noslēpumaina.

Bāka pirmo reizi uzcelta 1897. gadā jūras krastā, netālu no Androsas pils. Bet nu akmens kolonna, uz kuras tā savulaik uzcelta, tūkstošiem gadu ilgas dabiskās erozijas rezultātā izveidojusies par ideālu piekrastes bākas pjedestālu.

Diemžēl pirmā bāka nav saglabājusies – tā tika iznīcināta Otrā pasaules kara laikā, tāpēc kādu laiku klints atsegums jūrā bija vientuļš, līdz deviņdesmito gadu sākumā bāku atkal lika uzbūvēt kāds naftas magnāts, kurš jauno konstrukciju veltīja savai meitai, raksta "Atlas Obscura".

Reprodukcija kļuva par Grieķijas pirmo automatizēto bāku, likvidējot vajadzību pēc uzrauga, kas manuāli darbinātu gaismu. Bet pat ar moderno tehnoloģiju bāka, uz kuru ved klintī izcirstas līkumotas kāpnes, izskatās pēc ainas no pastkartītes vai fantāziju filmas.

Kopš atjaunošanas Tourlitis bāka kļuvusi par vienu no ievērojamākajiem tūrisma objektiem reģionā, piesaistot bākas vērotājus un fotogrāfus, kuri ierodas, lai dzīvē novērtētu tās neparasto skaistumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!